Aquaria KLCC | Terokai Hidupan Laut Di Bandaraya Kuala Lumpur

Aquaria KLCC, yang terletak di concourse Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, dinamakan sebagai salah satu akuarium terbesar di Asia Tenggara.

Menampung lebih dari 150 spesies hidupan laut, ia menjadi tarikan ramai – jerung harimau yang menakutkan, ular laut yang berbisa, ikan pari, karang yang menakjubkan, kuda laut dan banyak lagi.

Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Penyelam Dengan Ikan
Sumber: Aquaria KLCC

Setelah beberapa jam di sini anda akan melihat lebih daripada 5,000 hidupan air tawar dan laut, termasuk arapaima dan kerapu gergasi, ikan gar dan banyak lagi.

Sebilangan orang memberikan gambaran seperti terperangkap, dikelilingi tangki besar, dipenuhi kelp, karang dan makhluk laut yang misteri menjadi salah satu tarikan utama di negara ini.

Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Scuba Diving Dengan Penyu
Sumber: Aquaria KLCC

Berbaloi untuk dilawati, Akuarium Kuala Lumpur tidak hanya membawa pengunjung di bawah ribuan gelen air laut – sebaliknya  membawa pengunjung melalui pemandangan yang berbeza, dari dataran tinggi dan hutan banjir Malaysia, ke lembah Amazon, terumbu karang dan lautan terbuka – bermula di Tingkat 1 di mana anda akan melihat piranha serta belut elektrik, elephantnose dan ikan keli elektrik.

Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Petting Zone
Sumber: Aquaria KLCC
Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Outside Area
Sumber: Aquaria KLCC

Pengunjung dapat melihat DNA Touch Pool di mana mereka dapat mengambil dan merasakan tekstur karang hidup dan tapak sulaiman.

Terowong di Aquaria KLCC

Salah satu tarikan utama Aquaria KLCC adalah tangki gergasi yang menempatkan kapal karam yang kelihatan asli – terowong berukuran 90 meter dengan exkalator bergerak di tengahnya. Di dalam, anda akan dikelilingi oleh jerung harimau pasir, ikan pari yang besar dan banyak lagi.

Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Featured Image
Sumber: @hairulnizamrosli

Anda boleh berehat seketika sambil melihat Nemo dan kumpulannya, ketika anda menuju ke The Stream yang menjadi rumah tikus air raksasa dan memerang kecil Asia yang comel.

Sementara itu, di bahagian Jewels of the Jungle adalah rumah bagi pelbagai jenis reptilia, amfibia dan serangga termasuk ular hijau, coatimundi, tarantula dan banyak lagi; pastikan juga untuk melihat pameran yang menunjukkan kitaran hidup rama-rama.

Pelik dan Hebat

Tahap 2 membawa anda perjalanan melalui Hutan Banjir Amazon di mana araipaima yang besar, ikan keli ekor merah. Seterusnya, menuju ke The Coast untuk melihat ikan pemanah, ketam tapak kuda dan banyak lagi.

Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Ketam Kuda
Sumber: Aquaria KLCC

Kemudian, rasai perasaan menakjubkan bagi penduduk laut dalam seperti sotong dan pari gergasi blotched fantail di Oceanarium.

Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Ikan Grouper Dan Sotong Kurita

Terakhir, bahagian Weird & Wonderful adalah rumah bagi nautika, jeli laut dan banyak lagi, Coral Discovery Section mempunyai pelbagai karang, kuda laut dan pelbagai lagi dan ikuti sesi memberi makan ikan secara langsung pada hari Isnin, Rabu dan Sabtu di akuarium 2.5 juta liter.

Menyelam dengan Jerung

Perkara terbaik tentang Aquaria KLCC sebenarnya adalah ketika anda merasa sesat. Walaupun akuarium menawarkan keseronokan yang hanya sederhana, itu tidak menjadi penghalang untuk adrenaline junkie – mereka dapat menyelam dengan jerung harimau, ikan pari kerana Aquria mempunyai program Diving with Sharks.

Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Menyelam Dengan Jerung
Sumber: Aquaria KLCC

Walaupun nampak berbahaya, ia adalah selamat kerana jerung yang ada di Aquaria KLCC telah dijinakkan.

Baca: 73 Destinasi Best Di Kuala Lumpur

Mereka yang tidak mempunyai lesen menyelam boleh mengikuti program Cage Rage di mana pelawat berada di dalam sangkar terendam.

Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Cage Rage Menyelam Dengan Jerung
Sumber: Aquaria KLCC
Aquaria KLCC Kuala Lumpur - Jerung Berenang Dengan Bebas
Sumber: Aquaria KLCC

Walaupun dunia bawah laut ini mungkin kelihatan menarik untuk kanak-kanak, ia sesuai bagi semua lapisan masyarakat.

Tips Tips Sebelum Anda Ke Aquaria

1. Dapatkan Tiket Diskaun Secara Dalam Talian & Elak Barisan Panjang

Sejujurnya, Aquaria KLCC adalah destinasi pelancong terbesar di bandar ini. Idea yang baik untuk membeli tiket secara online. Harga tiket Aquaria KLCC dewasa berharga RM49 untuk penduduk tempatan dan RM69 untuk warga asing. Platform tiket online seperti KLOOK menawarkan DISKAUN 30% untuk tiket Aquaria KLCC jika anda membeli secara dalam talian.

Untuk tiket dewasa, berharga RM35 untuk penduduk tempatan dan RM47 untuk warga asing. Untuk kanak-kanak, RM26 untuk tempatan dan RM37 untuk orang asing. Kemasukan percuma untuk bayi berumur 2 tahun ke bawah.

2. Elakkan Orang Ramai

Cuti sekolah dan hujung minggu dianggap “high season” di Aquaria KLCC bermaksud Aquaria akan menjadi sangat sibuk. Sekiranya ini satu-satunya masa anda boleh berkunjung, rancang perjalanan anda pada hari Selasa atau Rabu.

Biasanya akan ada sekolah yang mengunjungi Aquaria KLCC sebagai sebahagian daripada aktiviti lawatan lapangan mereka pada hujung minggu dan cuti sekolah. Anda pasti ingin mengelakkan cuti sekolah atau hujung minggu dan nikmati pameran menarik akuarium secara visual.

Anda juga perlu bangun lebih awal untuk sampai ke sana ketika dibuka. Pengunjung kurang antara pukul 10 pagi dan 1 tengah hari. Orang ramai mula muncul sekitar jam 2 petang.

3. Rancang Lawatan Anda Di Sekitar Jadual Makan

Berukuran 60,000 kaki persegi, ia menempatkan lebih daripada 5,000 haiwan dan lebih dari 250 spesies yang berbeza.

Sekiranya anda ingin memastikan anda mempunyai masa untuk melihat semuanya, anda memerlukan game plan- makan dahulu sebelum anda pergi kemudian anda boleh merancang sepanjang hari untuk melihat hidupan yang anda mahukan.

Disyorkan agar anda tidak terlepas waktu makan Aquatheater dan Living Ocean – tak sempurna penngalaman anda disana. Anda boleh melayari laman web Aquaria KLCC untuk mendapatkan lebih info lanjut.

4. Tempat Letak Kereta

Aquaria KLCC terletak di Concourse Level di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Anda boleh meletak kereta di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur tetapi tempat meletak kenderaan adalah terhad dan kadar tempat letak kereta mahal atau ke Suria KLCC di mana terdapat lebih banyak tempat letak kenderaan.

Aquaria KLCC terletak hanya 5 hingga 10 minit berjalan kaki dari Suria KLCC. Anda boleh ke Aquaria KLCC sama ada dengan berjalan kaki melalui Taman KLCC atau berjalan melalui terowong pejalan kaki bawah tanah dari aras bawah tanah Suria KLCC terus ke Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Sekiranya Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dan Suria KLCC penuh, terdapat banyak hotel berdekatan atau Avenue K mall yang tersedia – pastikan anda sampai lebih awal jika anda mahukan parkir yang berdekatan.

Alamat: Kompleks Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, Pusat Bandaraya Kuala Lumpur

Waktu operasi: Setiap hari 10:00 – 20:00

Baca: 38 Tempat Makan Menarik Di Kuala Lumpur

3.7/5 - (3 votes)