Bangi Wonderland | Waterpark Menarik Untuk Seisi Keluarga

Kalau sebut waterpark atau taman tema air, yang paling seronok pasti kanak-kanak, kan? Bangi Wonderland merupakan waterpark menarik Untuk seisi keluarga.

Bangi Wonderland Park - Gambar Tarikan Di Taman Tema Air
Sumber: @itslynn._, Bangi Wonderland Facebook

Walaupun terdapat banyak waterpark di Malaysia, namun buat kanak-kanak semuanya berbeza. Kalau boleh, nak pergi setiap satu.

Lokasi

Bangi Wonderland terletak di Bangi Avenue, tidak jauh dari Kuala Lumpur. Hanya lebih kurang satu jam perjalanan sahaja diperlukan dari ibu kota.

Baca: Taman Tema Air Di Malaysia Yang Menarik

Itupun jika jalan ke sana sesak. Anda boleh mengikut Lebuhraya Utara Selatan atau Lebuhraya Cheras-Kajang.

Bangi Wonderland Park - Gambar Drone Dari Atas
Sumber: @syazbasri

Anda juga menaiki bas yang akan berhenti di Bangi Avenue Convention Center (Bacc) yang lebih kurang 8 minit sahaja dari Bangi Wonderland, atau berhenti di stesyen Bangi jika anda menaiki LRT, yang lebih kurang 20 minit dari Bangi Wonderland.

Rides

Bangi Wonderland Park - Luncur Air Besar

Di sini, lebih fokus kepada gelongsor air atau water slide. Dengan 9 dari 14 rides yang disediakan di sini merupakan gelongsor air.

 • Body Slide 
 • The fall
 • Insane Racer
 • Anaconda Trail
 • Wonderloop
 • Boomeriang
 • Spiralax
 • Magic Funnel
 • Green Pearl

Waterslides yang thrilling ini pasti mengeluarkan sisi seronok dan jiwa muda anda. Selain dari waterslides, mereka juga menyediakan ride yang dinamakan Water Cannon yang merupakan sejenis ride di mana anda akan ditolak menggunakan air deras dan anda akan tercampak ke udara sebelum jatuh ke dalam air.

Bangi Wonderland Park - Luncur Air Berpusing
Sumber: @thistravellife

Pasti seronok! Untuk anda yang lebih mahukan aktiviti yang relaks dan santai, boleh saja terapung di Meander River iaitu sejenis lazy river yang akan bawa anda mengelilingi satu bahagian waterpark yang dinamakan Senoi Jungle Zone.

Bangi Wonderland Park - Gambar Pirate Adventure
Sumber: @eillysuhaili

Di zone yang sama juga terdapat taman permainan air kanak-kanak yang dinamakan Pirate’s Bay.

Bagi anda yang mempunyai anak-anak kecil yang masih belum bersedia untuk rides dan waterslides yang lebih mencabar, di sinilah paling sesuai untuk mereka bermain. Pirate’s Spa juga merupakan sejenis kolam renang yang lebih santai dan pasti boleh dinikmati oleh seisi keluarga.

Fasiliti

Untuk memastikan semua pelawat sentiasa berseronok dan berada dalam keadaan selesa, Bangi Wonderland dilengkapi dengan fasiliti-fasiliti dan kemudahan yang serba lengkap.

Dari surau ke tandas OKU, bilik kecemasan medik ke locker berkunci elektronik, dan juga sewaan tube atau boya dan sewaan cabana juga disediakan.

Bangi Wonderland Park - Peta Taman Tema
Sumber: BangiWonderland.com.my

Cabana yang disediakan lengkap dengan kipas dan mempunyai ruang yang luas untuk keselesaan semua. Ruang tempat letak kereta juga disediakan dengan harga minima RM6 sekali masuk.

Harga

Harga untuk menikmati hari anda di sini juga berpatutan. 

 

Dewasa

Kanak-kanak (bawah 130cm)Kanak-kanak (bawah 90cm)OKU DewasaOKU kanak-kanak (bawah 130cm)Warga Emas

Mykad

RM55RM45PercumaRM28RM22RM28
Tiada MykadRM66RM56PercumaRM33RM28RM33

Untuk sewaan keperluan anda adalah seperti berikut:

 SewaDeposit

Tube

RM15RM10

Locker

 • Kecil-RM10
 • Medium-RM15
 • Besar-RM30

RM15 (Semua size)

CabanaRM100RM50

Kami sarankan anda untuk ikuti laman media sosial mereka di Facebook dan Instagram untuk harga promosi dan pakej-pakej menarik. Ataupun lawati sahaja laman web mereka.

Sama ada anda pergi bersama keluarga atau bersama rakan-rakan, Bangi Wonderland tentunya menyeronokkan. Dengan kemudahan yang lengkap, kepelbagaian rides dan aktiviti, tak sempat nak rasa bosan. Jom pergi hujung minggu ni!

Alamat: No. 2, Persiaran Bangi Avenue, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan

Waktu Operasi:

 • Isnin, Rabu-Jumaat (11am-6pm)
 • Sabtu, Ahad & Cuti Umum (10am-6pm)
 • Selasa (Tutup-kecuali ketika cuti sekolah)