Siapa tak kenal bandaraya Ipoh, bandar yang meriah dengan bermacam tarikan pelancongan dan seni-seni yang unik dan klasik. Bandar ini mempunyai auranya yang tersendiri yang sukar di dapati di negeri-negeri lain di Malaysia.

Kalau anda nak bagi pengalaman yang unik kepada keluarga anda, datanglah ke Ipoh, tak menyesal punya, tempat makan banyak, kaya dengan lokasi bersejarah, tempat berhibur bersama keluarga pun bermacam-macam, hotel-hotel di Ipoh ini juga banyak yang menarik, tak percaya? Teruskan membaca senarai 25 hotel menarik di Ipoh ini.

25. WEIL Hotel Ipoh

WEIL Hotel Ipoh - Main Image

Untuk sesiapa yang bercitarasa tinggi, WEIL Hotel Ipoh boleh dijadikan pilihan utama anda sekiranya bercuti di Ipoh. Setiap sudut hotel ini diberikan sentuhan elegan dan penuh dengan gaya.

Bilik-biliknya yang dihias dengan minimal tetap lengkap dengan pelbagai kemudahan penting untuk keselesaan sepanjang percutian.

WEIL Hotel Ipoh - Room Image

Lengkap dengan tab mandian, sekiranya ini masih tidak mencukupi, anda boleh menuju ke kolam renang untuk bermandi-manda dengan sepuas hati. Setelah itu, bersantai pula di  bahagian rooftop hotel untuk menikmati pemandangan di sekeliling yang cukup menakjubkan.

Lokasinya, cukup menarik kerana terletak bersebelahan sahaja dengan pusat membeli-belah dan banyak pilihan kedai makan tanpa perlu bergerak jauh.

Harga: Dari RM296+ Semalaman

Alamat: 292, Jalan Sultan Idris Shah, 30000 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

24. HIJAU @ Gopeng

HIJAU @ Gopeng Perak Hotel - Main Image

Inginkan penginapan yang sempurna dan unik untuk sebuah percutian yang mustahil dapat dilupakan? Penginapan yang patut anda booking bila bercuti di Ipoh nanti adalah HIJAU @ Gopeng.

Dikelilingi oleh keindahan flora dan fauna, sepanjang percutian di resort ini anda dapat menikmati pemandangan sungai yang mengalir tenang dan juga hutan yang mekar kehijauan.

Baca: 25 Hotel Bajet Di Ipoh Yang Selesa

Untuk pengalaman yang lebih menyeronokkan, anda boleh bermandi-manda di kawasan sungai dan seterusnya berbbq di ruangan yang disediakan untuk menghilangkan rasa lapar.

HIJAU @ Gopeng Perak Hotel - Room Image

Anda juga boleh menempah masakan daripada chef khas penginapan ini yang boleh menghidangkan pelbagai jenis masakan barat dan juga tempatan.

Segalanya dihidangkan dengan secukup rasa, tiada seorang pun penginap di hotel ini yang tidak memuji masakan yang dicuba. Cukup sempurna bukan? Tunggu apa lagi, klik butang booking sebelum terlepas dari tangan anda!

Harga: Dari RM511+ Semalaman

Alamat: Jalan Kampung Pintu Padang, 31600 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

23. Regalodge Hotel Ipoh

Regalodge Hotel Ipoh - Main Image

Regalodge Hotel Ipoh adalah sebuah penginapan menarik di Ipoh yang menawarkan bilik selesa yang dihias dengan elegan dan moden. Sekiranya anda inginkan rehat yang sempurna, jauh dari kebingitan pelancong, inilah salah satu pilihan tepat.

Sambil bersantai di dalam bilik, anda boleh melayari internet dengan menggunakan wifi berkelajuan superb yang disediakan. Teringin mengunyah sesuatu sambil berehat-rehat tu? Buka sahaja minibar dan anda bakal ‘dipersembahkan’ dengan minuman dan snek percuma yang diletakkan di dalamnya. Mana lagi nak cari hotel dalam harga bajet yang sebaik ni?

Regalodge Hotel Ipoh - Room Image

Mengenai kemudahan yang disediakan pula, hotel ini memiliki spa yang lengkap dengan kolam jakuzi air panas, kemudahan steam, sauna dan peralatan senaman. Macam tak percaya dalam harga permulaan semurah ini, pelbagai kemudahan hotel 5 bintang turut ditawarkan.

Tercari-cari kedai makan yang best? Apa kata anda cuba Restoran Pakeeza yang terletak hanya 1 minit pemanduan dari hotel, nak jalan kaki pun boleh.  Kedai makan lain yang terletak dalam sekitar 6 ke 10 minit pemanduan dari sini adalah seperti Assam Greenhouse dan juga Hainan Chicken Rice.

Harga: Dari RM99+ Semalaman

Alamat: 131, Jalan Raja Ekram, 30450 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

22. Iconic Suites & Pods Hotel

Iconic Suites & Pods Hotel Ipoh - Room Image

Melihat dekorasi dalamannya, barulah anda faham kenapa hotel ini diberikan nama Iconic Suites & Pods Hotel, sebab ia memang betul-betul ikonik. Rekaan dalamannya sungguh menarik pandangan mata, seolah-olah diberikan perhatian yang terperinci pada setiap sudut.

Hotel ini menawarkan bilik dalam pelbagai tema, iaitu tema yang lebih eksklusif untuk penginap dewasa hinggalah kepada tema ceria seperti kartun Frozen untuk penginapan bersama keluarga.

Iconic Suites & Pods Hotel Ipoh - Room Image

Tema ini diketengahkan bukan hanya melalui wallpapernya tapi juga daripada pencahayaan yang digunakan.  Salah satu pengalaman percutian unik yang tak patut anda lepaskan bukan? Saiz biliknya juga cukup luas.

Lokasinya? Tak perlu pandang tempat lain lagi, cukup strategik, kerana ianya terletak berdekaan dengan MAPS Ipoh, kawasan kedai makan, pasaraya Mydin dan banyak lagi.

Harga: Dari RM132+ Semalaman

Alamat: 85 Jalan Meru Bestari B7, Medan Meru Bestari, 30020 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

21. 1969 Business Suites

1969 Business Suites Hotel Ipoh - Main Image

1969 Business Suites adalah sebuah penginapan bergaya eksklusif dalam harga bajet yang terletak di Bandar Cyber, Ipoh. Melihat daripada dekorasi dalamannya, tidak ubah seperti berada di dalam hotel 5 bintang.

Gabungan warna tema dan pencahayaannya dapat membuatkan sesiapa sahaja yang melangkah masuk seperti berada di dalam filem James Bond, memang stylish!

1969 Business Suites Hotel Ipoh - Room Image

Mengenai kemudahan yang disediakan, hotel ini lengkap dengan restoran yang menghidangkan sajian enak.

Terasa bersalah sebab terlebih makan? Jangan risau, anda boleh terjah sahaja gimnasium yang disediakan untuk membakar kalori. Setelah kepenatan bersenam, anda boleh berehat di dalam bilik sambil melayari internet menggunakan wifi percuma yang disediakan.

Selain itu, pihak hotel turut menyediakan khidmat shuttle untuk ke ETS KTMB Ipoh. Sekiranya anda ingin ke kawasan bandar, masa yang diambil hanyalah dalam sekitar 10 ke 15 minit.

Harga: Dari RM155+ Semalaman

Alamat: No.2, Jalan Lapangan Siber 9, Bandar Cyber, 31350 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

20. Majestic Ipoh

Majestic Ipoh Hotel - Main Image

Majestic Ipoh menawarkan apartment sebuah bilik dan juga apartment dengan 2 buah bilik yang datang dalam beberapa tema berbeza.

Antaranya adalah seperti tema yang biasa kita dengar iaitu gaya Inggeris, moden dan elegan hinggalah kepada tema yang unik seperti tema Transformers, Hello Kitty dan Avengers. Dari ruang tamu hinggalah ke dalam bilik, tema ini diketengahkan dengan penuh kreatif.

Majestic Ipoh Hotel - Room Image

Selain penginapan yang selesa dan menarik, anda juga boleh memanfaatkan kemudahan lain yang disediakan iaitu gimnasium dan juga bilik sauna.

Harganya? Cukup berpatutan kerana bermula dari hanya sekitar RM170+ semalaman untuk sebuah apartment yang serba lengkap dan dihias dengan teliti, tiada sebab untuk tak bookingkan?

Harga: Dari RM178+ Semalaman

Alamat: Jalan Dato Tahwil Azhar, 30300 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

19. Beds In Garden Hostel Ipoh

Beds In Garden Hostel Ipoh - Main Image

Dari harga serendah RM35+ semalaman anda dapat menginap di sebuah penginapan yang selesa, Beds In Garden Hostel Ipoh. Hostel? Jangan risau, di sini juga turut terdapat bilik peribadi twin, quadruple dan juga studio dupleks untuk anda yang inginkan lebih privasi, juga dalam harga bajet.

Sepanjang penginapan di sini, anda boleh menggunakan dapur yang lengkap dengan pelbagai kemudahan untuk membuat hidangan atau minuman sendiri. Anda juga boleh sahaja singgah ke kedai 7E yang terletak betul-betul bersebelahan dengan hostel ini untuk membeli kudapan.

Beds In Garden Hostel Ipoh - Room Image

Seperti namanya, “Beds In Garden,” anda dapat melihat keindahan taman ringkas yang dipenuhi tumbuhan hijau di sekitarnya, suasana yang cukup santai sesuai sekali dengan mood percutian.

Antara tarikan terkenal yang terletak tidak jauh dari sini adalah seperti Muzium Han Chin Pet Soo dan juga Ipoh Parade.

Harga: Dari RM35+ Semalaman

Alamat: AA, Lot 3435N Jalan Jubilee, Jubilee Park, 30450 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

18. Happy 8 Retreat

Happy 8 Retreat Hotel Ipoh

Hotel yang terletak di Jalan Shah Bandar ini pada asalnya adalah sebuah tempat pameran seni-seni kayu  yang kini telah diubah menjadi tempat penginapan yang menjadikan alam semulajadi dan seni sebagai satu tema yang unik.

Setiap bilik di hotel ini berlantaikan kayu dan lengkap dengan segala kemudahan yang penting untuk keselesaan anda sewaktu penginapan seperti cerek elektrik, TV, bar mini dan bilik mandinya juga lengkap dengan tab mandi.

Happy 8 Retreat Hotel Ipoh Room Image

Hotel ini adalah sebuah penginapan yang tepat buat anda yang cintakan kesenian dan sukakan suasana natural. Apa tidaknya, sinki hotel ini dibuat daripada kayu, tempat menggantung baju di bilik ini juga dibuat daripada dahan-dahan kayu, kreatif kan?

Ia juga berdekatan dengan banyak kawasan tarikan pelancong kerana terletak di tengah-tengah bandar. Anda hanya perlu berjalan kaki sahaja untuk ke stesen kereta api utama di bandar ini.

Harga: Dari RM200+ Semalaman

Alamat: 8, Jalan Shah Bandar, Taman Happy, 31650 Ipoh, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

17. Palm Suite Ipoh Octagon

Palm Suite Ipoh Octagon Hotel - Main Image

Palm Suite Ipoh Octagon menawarkan beberapa jenis penginapan berbeza yang boleh dipilih berdasarkan bilangan ahli keluarga yang bercuti bersama. Anda boleh memilih sama ada apartment 2 bilik tidur atau apartment dengan 3 bilik tidur yang ditawarkan bergantung kepada bilangan geng percutian anda.

Setiap apartment dihias dengan gaya yang berbeza iaitu gaya klasik Viktoria yang beraura mewah, gaya moden dan juga penginapan dengan dekorasi yang agak artsy (Art Deco) untuk anda yang berjiwa seni.

Bukan sekadar menarik untuk dilihat, tapi kemudahan yang disediakan juga bertaraf premium, terasa berbaloi setiap sen yang dikeluarkan.

Palm Suite Ipoh Octagon Hotel - Room Image

Mengenai kemudahannya pula, setelah puas mencuba bermacam kedai makan best yang ada di Ipoh, anda boleh menyelamatkan badan dengan melakukan senaman di gimnasium yang disediakan. Untuk mengembalikan kesegaran pula, anda boleh berendam badan di dalam kolam renangnya yang terletak di bahagian rooftop.

Harga: Dari RM307+ Semalaman

Alamat: One Octagon, Jalan Raja Ekram, 30300 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

16. UrbanStay Ipoh

UrbanStay Ipoh - Main Image

UrbanStay Ipoh menawarkan apartment  2 buah bilik dengan sentuhan dalaman berkonsep moden, cukup sesuai untuk yang berjiwa urban. Setiap apartment yang ditawarkannya juga lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti di rumah sendiri.

Antara kemudahan yang disediakan di dalam apartment ini adalah dapur yang lengkap dengan segala peralatan memasak, bilik-bilik yang disejukkan dengan aircond dan lain-lain lagi.

UrbanStay Ipoh - Room Image

Sepanjang penginapan di sini, anda boleh menggunakan kemudahan yang disediakan seperti bilik sauna, gimnasium, taman permainan kanak-kanak, kolam renang infiniti, wading pool dan juga sky deck yang menyajikan pemandangan indah sekitar Ipoh. Jangan lupa untuk bawa pakaian berenang yang sesuai ya?

Harga: Dari RM198+ Semalaman

Alamat: Jalan Dato Tahwil Azar Menara Majestic , Perak, 30300 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

15. Grayhaus Soho Ipoh

Grayhaus Soho Ipoh - Main Image

Seperti namanya, Grayhaus Soho Ipoh adalah sebuah penginapan bergaya minimal yang bertemakan warna kelabu. Dekorasi dalamannya cukup sedap dipandang mata kerana dihias dengan simple dengan hanya menggunakan beberapa tona kelabu yang berbeza dan warna natural yang lain.

Harga yang ditawarkan juga terlampau murah untuk bilik peribadi yang lengkap dengan segala kemudahan. Keselesaan yang lengkap dalam harga bajet? Tekan butang booking cepat sebelum terlepas.

Grayhaus Soho Ipoh - Room Image

Sepanjang penginapan di hotel bajet ini, anda boleh menggunakan pelbagai kemudahan lain yang disediakan pihak hotel seperti dapur kongsi yang lengkap dengan perkakasan penting (termasuk water dispenser). Minuman seperti teh dan kopi pula sentiasa tersedia tanpa mengira waktu. Mengenai sarapan paginya, agak simple namun cukup untuk mendapatkan tenaga sebelum meneroka sekitar Ipoh.

Mengenai lokasinya pula, hotel ini terletak tidak jauh dari Ipoh Parade yang berjarak kurang 1 km dari sini.

Harga: Dari RM58+ Semalaman

Alamat: 119 Jalan Sultan Idris Shah, 30000 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

14. MU Hotel

MU Hotel Ipoh - Main Image

Idamkan suasana penginapan yang lebih ‘upbeat’ daripada biasa? Anda tidak tersalah membuat pilihan sekiranya memilih MU Hotel.  Atmosfera di sekitar hotel ini cukup menyegarkan disebabkan oleh penggunaan warna ceria yang sejuk dipandang mata pada setiap sudut.

Bagi sesiapa yang kaki gym tu, anda tidak perlu mengabaikan aktiviti senaman walau pada waktu cuti memandangkan hotel ini juga sempurna dengan kemudahan gimnasium yang serba lengkap.

Nak bakar kalori dengan cara yang lebih chill? Apa kata kalau anda menyewa basikal yang disediakan pihak hotel? Sambil makan angin, bolehlah tingkatkan stamina sekali.

MU Hotel Ipoh - Room Image

Untuk yang membawa anak kecil pula, anda boleh membawa mereka berseronok di playroom yang disediakan. Dari kanak-kanak hingga dewasa, semua peringkat umur dapat menikmati keseronokan sekiranya menginap di sini.

Harga: Dari RM178+ Semalaman

Alamat: No 18, Jalan Chung Onn Siew, 30250 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

13. Sekeping Kong Heng

Sekeping Kong Heng Ipoh
Sumber: Chua

Unik, dengan konsep retro dan minimalistik hotel ini memberikan anda satu pengalaman yang berbeza daripada penginapan yang lain. Tidak dinafikan yang rekaan dalamannya agak ‘simple’ tetapi dalam waktu yang sama memiliki auranya yang tersendiri.

Asalnya, hotel ini merupakan hostel tempat tinggal  penghibur teater untuk sebuah teater yang terletak berdekatan namun teater itu telah dibakar pada tahun 50-an.

Walaupun pelbagai perubahan telah dilakukan, atmosfera klasik tempat penginapan ini tetap dikekalkan sebagai daya tarikan hotel ini. Di bahagian bumbung hotel ini terdapat kolam renang untuk anda bersantai bersama keluarga sambil menikmati pemandangan sekitar bandar Ipoh.

Sekeping Kong Heng - Living Area

Kawasan tarikan pelancong, Concubine Lane, hanyalah beberapa tapak dari hotel. Untuk menjamu selera, terdapat banyak kedai makan yang ‘cool’ berdekatan dengan hotel, mestilahkan, lokasi pun betul-betul di tengah Oldtown Ipoh.

Yang bestnya lagi, untuk anda yang suka minum kopi, anda akan terbau aroma kopi di sekitar hotel kerana di tingkat bawah hotel ini terdapat kedai kopi, bolehlah anda sekeluarga lepak di sini untuk minum kopi supaya terasa segar, barulah syok nak berjalan-jalan di sekitar Ipoh.

Harga: Dari RM220+ Semalam

Alamat: 74, Jalan Bandar Timah, 30000 Ipoh, Perak

Laman Web: Sekeping Kong Heng


12. M Boutique Station

M Boutique Station 18 Ipoh

Sebaik melangkah masuk ke hotel ini anda akan berasa seperti berada di dunia yang berbeza, manakan tidak, hotel ini memiliki ciri-ciri klasik inspirasi bar jazz.

Dengan warna-warna monokrom sebagai tema, ini adalah hotel yang sangat sesuai untuk anda yang sukakan suasana klasik yang dalam masa yang sama mempunyai atmosfera yang ekslusif.

Setiap bilik di hotel ini mempunyai hiasan dalaman yang sangat menarik hati. Sebagai sebuah hotel yang terletak di bandaraya ‘hipster’ dan terkenal dengan kopinya, hotel ini ibarat sebuah kota mini Ipoh dengan segala perincian rekaan dalaman yang menggambarkan karakter bandaraya ini.

M Boutique Station 18 Ipoh Room Image

Hotel ini bukan sahaja sejuk pada pandangan mata, malahan kelengkapan yang disediakan juga memuaskan hati, dengan kemudahan internet, televisyen, katil dan bantal yang selesa dan lain-lain lagi membuatkan harganya sangat berbaloi untuk anda yang inginkan sebuah percutian yang sempurna bersama keluarga. Tidak jauh dari hotel ini juga terdapat pusat membeli-belah AEON.

Harga: Dari RM200+ Semalam

Alamat: 15 – 23 Jalan Pengkalan Barat 35, Taman Pengkalan Jaya, Station 18, 31650 Ipoh, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

11. Golden Roof Hotel

Golden Roof Hotel

Hotel ini bukan sahaja memberikan penginapan untuk semalaman malahan anda juga boleh menginap di hotel ini mengikut jam ataupun ‘hourly’. Boleh dijadikan tempat persinggahan setelah penat meneroka bandar Ipoh yang penuh tarikan ni.

Baca: 53 Destinasi Pelancongan Menarik Di Ipoh

Sebuah penginapan yang sangat selesa dengan udara yang segar dan sunyi kerana agak jauh dari kacau-bilau kota. Hotel ini lengkap dengan kemudahan televisyen bersaluran satelit, bilik air yang luas, katil yang sangat selesa dan lain-lain lagi.

Golden Roof Hotel Room

Kalau anda ingin memanjakan diri, di tingkat bawah hotel ini terdapat pusat refleksologi. Bukan itu sahaja, untuk mengisi perut pula, terdapat warung dan kedai yang boleh dilawati di sekitar hotel. Pasaraya Giant dan Lost World of Tambun juga terletak dekat sahaja dari hotel. Dengan segala kemudahan yang terdapat di hotel dan di sekitar hotel ini, bayaran yang dikenakan hotel ini adalah sangat berbaloi.

Harga: Dari RM150+ Semalaman

Alamat: Jalan Ampang Baru 6a, Kampung Ampang Baru, 31400 Ipoh, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

10. Ella Inn and Spa

Ellas Inn & Spa Ipoh

Nak rasa seperti duduk di rumah sendiri? Malahan mungkin lebih syok dari rumah sendiri? Ella Inn and Spa menawarkan villa percutian yang lengkap dengan pelbagai kemudahan yang memang cool seperti spa, bilik sauna, khidmat urutan dan yang bestnya lagi, di halaman villa ini terdapat taman Zen, ataupun taman mini yang dihias cantik yang dapat memberikan anda ketenangan sebaik menjejakkan kaki keluar.

Ini juga adalah lokasi yang sempurna untuk anda berkumpul beramai-ramai bersama ahli keluarga sambil menikmati BBQ kerana alat pemanggang BBQ turut disediakan.

Ellas Inn & Spa Room

Bilik-bilik di villa ini lengkap dengan penghawa dingin, kemudahan internet, kemudahan membuat air, servis basuh baju dan macam-macam lagi. Selesa dan lengkap.

Terletak tidak jauh dari padang golf, taman tema Lost World of Tambun, Taman Rekreasi Gunung Lang, tempat rock climbing dan bermacam lagi tarikan menarik di Ipoh.  Untuk ke Ipoh Town pula hanya mengambil masa 15  minit.

Harga: Dari RM200+ Semalaman

Alamat: 24, Persiaran Klebang Selatan 2, Taman Bertuah, 31200 Ipoh, Perak

Facebook: Ella Inn & Spa


9. M Boutique Hotel

M Boutique Hotel Ipoh Family Hotel

Sebuah hotel yang menarik perhatian jurugambar kerana kecantikan dan keunikan rekaan dalamannya. Menggunakan warna-warna klasik seperti coklat, putih dan hitam dalam rekaan menjadikan suasana hotel kelihatan hipster.

Penggunaan kayu di sekeliling hotel menjadikan suasana hotel tampak vintaj dan terasa lebih sejuk.

M-Boutique-Hotel Ipoh Family Hotel Room

Setiap bilik di hotel ini lengkap dengan penghawa dingin, kemudahan membuat air teh dan kopi, selipar, peti ais dan lain-lain lagi.

Yang menambah keunikan hotel ini lagi adalah kerana setiap bilik turut disediakan dengan radio yang kecil untuk anda menghiburkan diri anda sambil bersantai di bilik. Hotel lain ada ke?

M-Boutique-Hotel Ipoh Family Hotel Lobby

Untuk makan pula, anda bersama keluarga patut cuba menjamu selera di The Myth Café yang terletak bersebelahan dengan lobi hotel yang terkenal dengan kopi dan keknya.

Harga: Dari RM200+ Semalaman

Alamat: 2, Hala Datuk 5, 31650 Ipoh, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

8. S Boutique Hotel

S Boutique Hotel Ipoh

S Boutique Hotel adalah sebuah hotel yang agak simple dari segi dekorasi. Bilik-bilik di hotel ini agak luas jadi sangat sesuai untuk anda yang datang bersama keluarga.

Ia juga turut dilengkapi dengan penghawa dingin,  kemudahan pengering rambut dan  pemanas air. Terletak berdekatan dengan kawasan bandar yang hanya 10 minit perjalanan untuk ke Ipoh Town.

S Boutique Hotel Ipoh Room

Hotel ini juga merupakan lokasi pilihan untuk anda yang datang bersama keluarga untuk berseronok  di taman tema Lost World of Tambun yang hanya 20 minit dari hotel. 900 meter dari hotel ini pula anda boleh melawat Jambatan Mineral dan Geosains yang agak terkenal dalam kalangan pelancong.

Kalau terasa lapar setelah puas menerokai bandar Ipoh, anda boleh singgah ke Taman Ipoh dan Taman Canning di mana terdapat banyak gerai-gerai dan kedai kopi untuk anda lepak sambil mengisi perut.

Harga: Dari RM75+ Semalaman

Alamat: 76, Jalan Raja Dihilir, Taman Canning, 30350 Ipoh, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

7. French Ipoh Hotel

French Hotel Ipoh Rebecca Saw

Terasa seperti menginap di hotel yang mahal walaupun harga yang ditawarkan sebenarnya sangat berpatutan. Rekaan dalaman yang moden dan bilik yang luas memberikan keselesaan yang  diingini semua penginap hotel.

French Hotel Ipoh Room

Keadaan bilik juga sangat sunyi membuatkan tidur malam anda sekeluarga sangat lena.  Bilik mandi dilengkapi dengan pancuran air hujan yang sangat menyegarkan badan.

French Hotel Ipoh Living Area

Terletak bersebelahan sahaja dari hotel ini adalah pasar lambak Ahad yang sangat sesuai untuk anda yang ingin berjimat kerana terdapat banyak barangan ‘secondhand’ yang dijual di sini. Untuk makan-makan bersama keluarga kurang 1 km dari hotel terdapat old town food street dan dalam 0.5 km pula new town food street, tak perlulah anda risau di mana nak cari makan. Pusat membeli-belah The Store pun 3 minit je dari hotel.

Harga: Dari RM120+ Semalaman

Alamat: Jalan Dato Onn Jaafar, 30300 Ipoh, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

6. Indulgence Restaurant and Living

Indulgence Restaurant & Living Hotel

Sempurna, perkataan yang tepat untuk menggambarkan tempat penginapan ini.  Bagi anda yang inginkan sebuah tempat penginapan yang mewah dan makanan yang mempunyai kelasnya yang tersendiri, ini adalah tempatnya, susah nak cari di tempat lain.

Indulgence Restaurant & Living Room

Asalnya adalah sebuah rumah agam lama yang diubah suai menjadi restoran dan hotel yang terletak tidak begitu jauh dari kota. Siapa sangka di kawasan yang agak tenang dari kesibukan bandar ini tersorok sebuah hotel yang bukan main best lagi.

Hotel ini menawarkan 7 buah bilik yang dihias secara terperinci dengan tema yang berbeza-beza seperti Morocco, English Country, Thai, Italian, Kontemporari, Chinoiserie dan Rococo. Biliknya juga luas sesuai untuk anda yang datang bercuti bersama keluarga.

Indulgence Restaurant & Living Room Bakery Table

Restorannya pula menyediakan masakan barat yang bukan setakat sedap malahan segar lagi!  Pencuci mulutnya juga menyelerakan. Apa salahnya sekali-sekala merasa gaya hidup mewah kan?

Harga: Hubungi +60 5-255 7051 untuk harga dan tempahan

Alamat: 14, Jalan Raja Dihilir, Ipoh, Perak

Facebook: Indulgence Restaurant & Living


5. Ipoh Bali Hotel

Ipoh Bali Hotel

Nak pergi Bali tapi jauh sangat, apa kata kalau anda menginap di hotel ini? Sekurang-kurangnya dapatlah ‘feel’ Bali tu walaupun dekat Malaysia.

Rekaan dalaman hotel ini sangat menarik dengan perabot-perabot kayu, sangkar buluh dan dekorasi yang berinspirasikan alam semula jadi. Satu atmosfera yang menenangkan sebaik anda melangkah masuk ke hotel ini.

Hotel ini memiliki 27 buah bilik yang dihias dengan 4 tema dekorasi yang berbeza berinspirasikan rekaan dalaman Bali. Untuk melahirkan suasana Bali yang sebenar, banyak barangan hiasan yang didatangkan daripada negera Indonesia sendiri.

Ipoh Bali Hotel Inside

Kalau anda nak berekreasi dengan keluarga sambil menikmati pemandangan di Ipoh, anda boleh menyewa basikal yang disediakan pihak hotel, kalau anda nak ke destinasi yang jauh sikit, sewa kereta pun ada, semuanya ada, senangkan? Nak shopping? Pusat membeli-belah AEON dan Ipoh Parade, kedua-duanya dekat sahaja dari hotel.  Nak relaks? Anda boleh mencuba khidmat spa yang disediakan di hotel ini.

Harga: Dari RM200+ Semalaman

Alamat: 12, Lorong Cheah Cheang Lim, 30350 Ipoh, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

4. Merton Hotel Ipoh

Merton Hotel Ipoh

Hotel yang berdekorasi penuh perincian beraura klasik dan urban dengan warna coklat dan hitam menguasai hiasan dalamannya. Rekaan dalamannya membuatkan anda rasa tak teragak-agak untuk mengeluarkan belanja demi sebuah penginapan yang seekslusif ini.

Kalau anda seorang yang ‘perfectionist’ dari segi kebersihan, hotel ini tepat untuk anda. Bukan setakat bersih, cantik pula tu. Setiap bilik juga lengkap dengan keperluan penginapan anda sekeluarga.

Merton Hotel Ipoh Room

Biliknya juga luas jadi agak selesa untuk anda yang datang beramai-ramai. Di bilik-bilik tertentu di hotel ini anda dapat menenangkan fikiran anda dengan pemandangan indah dari tingkap bilik yang memiliki pemandangan bandar ataupun  bukit-bukau.

Hotel ini terletak tidak jauh dari Ipoh Parade dalam hanya 5 km. Di kawasan sekitar hotel ini juga ada banyak kedai-kedai seperti kedai RM2 dan kedai 1 Malaysia. Kalau nak makan pula, boleh singgah ke restoran masakan laut atau kedai mamak yang dekat saja dari hotel.

Harga: Dari RM100+ Semalaman

Alamat: 25 Jalan Lapangan Symphony, Symphony Business Park, 31350 Ipoh, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

3. Brick Box Hotel Ipoh

Brick Box Hotel Ipoh

Lokasi strategik, dekorasi pun gempak, tempat makan? Banyak. Semuanya lengkap dengan harga yang berpatutan. Dengan harga yang ditawarkan, kualiti hotel ini ternyata melangkaui jangkaan penginapnya kerana rekaan dalaman yang sangat menarik.

Brick Box Hotel Room

Apabila anda melangkah masuk ke bilik hotel ini anda dapat melihat gabungan dinding daripada batu-bata, daripada simen yang berwarna dan di sudut lain pula dinding simen yang tidak berwarna, sangat ‘hipster looking.’ Bilik-bilik di hotel ini lengkap dengan penyejuk udara dan televisyen,  agak santai.

Brick Box Hotel Ipoh Reception

Terletak di tengah-tengah bandaraya lama Ipoh,hotel ini berdekatan dengan stesen kereta api dan Concubine Lane yang terkenal dalam kalangan pelancong. Kalau anda nak tahu, hotel ini turut menyediakan perkhidmatan shuttle dan basikal percuma kepada para pelanggan.

Bolehlah anda berjimat dari segi pengangkutan kalau menginap di hotel ini. Untuk membeli-belah, Ipoh Parade hanya 1.5 km dari hotel dan AEON pula hanya 5 km dari hotel.

Harga: Dari RM88+ Semalaman

Alamat: No 31 Jalan Dato’ Maharajalela, 30000 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

2. MH Studio Hotel

MH-Studio-Hotel-Ipoh

Bilik yang ditawarkan di hotel ini tidaklah banyak, hanya 23 unit bermakna siapa cepat dia dapatlah.

Kalau dapat bilik di hotel ini anda sangatlah beruntung kerana bilik-bilik di hotel ini agak luas, puas untuk anak-anak bermain, barulah percutian yang sebenarkan? Setiap tingkat di hotel ini juga memiliki tema yang berbeza, memang agak menarik untuk mencuci mata sewaktu menginap di sini.

MH-Studio-Hotel-Room-Image

Tidak jauh dari hotel ini terdapat banyak tempat untuk anda menjamu selera bersama keluarga tambahan lagi dalam beberapa kaki sahaja anda akan sampai ke Ipoh Mall, semuanya ada di sekitar hotel ini.

Kalau anda dah puas ‘shopping’ makanan di kedai-kedai lain, anda boleh memanaskan makanan dengan menggunakan microwave yang disediakan di dapur kecil di dalam bilik hotel yang turut lengkap dengan kemudahan lain seperti peti sejuk dan cerek elektrik. Sangat kondusif untuk anda yang datang bersama keluarga bukan?

Harga: Dari RM220+ Semalaman

Alamat: Block C – 10, Soho Ipoh,Jalan Sultan Iskandar Shah, 30000 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

1. The Banjaran Hotsprings Retreat

The Banjaran Hot Spring Resort Hotel Ipoh

Percutian yang menyegarkan. Pemandangan dari hotel ini sangat menyejukkan mata lebih-lebih lagi kerana villa ini dikelilingi oleh bukit-bukit batu kapur, udara dari villa ini juga sangat menyegarkan.

Anda sekeluarga dapat berendam badan dalam kolam renang air panas yang dipanaskan secara semulajadi. Tak suka air panas sebab cuaca dah panas? Di sini turut terdapat mandian ais. Kalau nak bersauna sahaja pun  boleh di dalam gua mandian wap yang disediakan.

The Banjaran Resort Ipoh Spa Cave

Kalau anda ke spa pula, anda dapat menikmati perubatan tradisional Melayu, terapi Ayuverda dan terapi ikan untuk kaki. Kalau anda nak bersenam pula, anda boleh ke pusat kecergasan yang cukup lengkap dengan pelbagai alat senaman.

The Banjaran Hotspring Resort Ipoh View

Makanan-makanan yang disediakan di villa ini sangat menyihatkan kerana segar dan organik. Kalau anda singgah ke The Juice Bar, anda dapat menikmati minuman jus sayur-sayuran dan buah-buahan yang menyegarkan.

Lokasi ini memang sempurna untuk anda yang mengidamkan percutian yang relaks dan penuh privasi.

Harga: Dari RM1400+ Semalaman

Alamat: No. 1, Persiaran Lagun Sunway 3, 31150 Ipoh

Selanjutnya Di Booking.com

Banyak hotel menarik di Ipoh ni dan boleh dikatakan hampir kesemuanya memiliki daya tarikan yang tersendiri. Anak-anak negeri Ipoh ini mungkin terlalu kreatif sampaikan ada juga hotel yang  memiliki tema yang berbeza-beza untuk setiap bilik.

Apa yang best lagi tentang percutian di Ipoh ni adalah makanannya, banyak tempat-tempat makan yang menarik bukan sahaja di mata tapi juga pada deria rasa, memang rugi kalau anda tak datang ke sini.

Lihat Tawaran Terkini Hotel Terbaik Di Ipoh

Kalau anda rasa harga-harga hotel ini sedikit lari dari bajet yang anda ada, anda boleh baca artikel kami tentang 25 hotel murah di Ipoh supaya dapatlah anda datang ke Ipoh walau macam manapun keadaan ekonomi sekarang ni.

Selain itu, kalau anda teringinkan tawaran harga yang terbaik untuk hotel-hotel  yang disenaraikan, anda boleh layari laman web booking.com, di sini, anda akan mendapat harga yang terbaik untuk penginapan sewaktu percutian anda.

Jika anda berminat untuk melihat hotel menarik di Perak yang lain kami dibawah kami telah sertakan beberapa penginapan istimewa untuk tatapan anda.


D Hotel Seri Iskandar, Bandar Seri Iskandar

D Hotel Bandar Seri Iskandar

Sebuah hotel yang tepat untuk anda yang suka bershopping dan nak lebih banyak pilihan tempat makan sebab ianya bersambung dengan pusat membeli-belah  D Mall.

Jadi kalau anak-anak anda teringin untuk makan makanan segera macam McDonalds atau kalau anda sendiri nak bersantai di kedai-kedai yang hipster, anda tak perlu membuang masa berjalan jauh, semuanya berada berdekatan hotel. Pusat Jualan Borong SIBC pula hanyalah 5 minit berjalan kaki dari hotel.

D Hotel Bandar Seri Iskandar Room

Setiap bilik di hotel ini dihias dengan dekorasi yang minimal yang mewujudkan suasana yang selesa, biliknya juga agak luas, jadi sesuailah untuk anda yang datang dengan keluarga. Dilengkapi penyejuk udara, televisyen bersaluran satelit, cerek elektrik dan bilik mandi yang berpancuran mandian.

Apa lagi yang best di sini? Anda boleh terjun ke kolam renang luaran yang disediakan hotel untuk menyegarkan badan setelah seharian beronda sekitar Ipoh, baru terasa macam percutian sebenar, tak gitu?

Harga: Dari RM140+ Semalaman

Alamat: 526, Lebuh SIBC, Bandar Seri Iskandar, 32610, Perak

Selanjutnya Di Booking.com

Tune Hotel, Taiping

Tune Hotel Taiping

Hotel yang terletak di kawasan yang strategik, berdekatan dengan pusat membeli-belah Taiping Sentral dan TESCO.

Dengan harga yang ditawarkan, sangatlah berpatutan. Tidak jauh dari hotel ini, tarikan pelancongan yang terdekat agak banyak seperti Taman Tasik Taiping, Bukit Larut dan Zoo Taiping & Night Safari.

Tune Hotel Taiping Hotel

Hotel yang mempunyai dekorasi berkonsepkan minimalis dan kasual ini memiliki aura yang tenang dan selesa dengan penggunaan warna merah dan putih sebagai tema hotel.

Setiap bilik lengkap dengan penghawa dingin yang menyegarkan dalam cuaca yang panas, televisyen bersaluran satelit sebagai hiburan, bilik mandi yang lengkap dengan pancuran mandi dan lain-lain lagi yang penting untuk keselesaan anda sewaktu penginapan.

Nak makan? Banyak tempat menjamu selera yang boleh anda jumpai di pusat membeli-belah dan kedai mamak yang terletak hanya beberapa tapak dari hotel.

Harga: Dari RM100+ Semalaman

Alamat: No. 67, Taiping Centre Point Susur Larut, Persiaran Taiping, 34000 Taiping

Selanjutnya Di Booking.com

SSL Traders Hotel, Taiping

SSL-Traders-Hotel-Taiping

Hotel yang elegan ini terletak di Jalan Kamunting Lama. Rekaan dalaman hotel ini adalah bertemakan kontemporari.

Bilik-bilik yang dihias dengan sentuhan moden ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti mesin untuk membuat kopi dah teh, peti deposit keselamatan, pengering rambut dan cerek  elektrik.

Bilik mandi hotel ini cukup selesa dengan mandian panas dan sejuk. Kemudahan akses internet hotel ini juga mantap, dapatlah anda sentiasa up-to-date dengan isu-isu semasa walaupun sewaktu bercuti.

Kemudahan lain yang disediakan hotel adalah seperti pusat kecergasan yang selesa dan tempat menjamu selera yang menyediakan masakan Cina, Melayu dan barat.

Kalau dah makan mesti nak makan angin pula kan? Jangan risau, banyak sangat tempat menarik di Ipoh yang terletak berdekatan hotel seperti Muzium Perak, Tasik Taiping dan Bukit Maxwell.

Harga: Dari RM120+ Semalaman

Alamat: No.43, Jalan Medan Perwira Satu, Kamunting, 34600 Taiping

Selanjutnya Di Booking.com

Yew Boutique Hotel, Teluk Intan

Yew Boutique Hotel Teluk Intan

Terletak di Teluk Intan, hotel ini memiliki rekaan dalaman yang moden, simple dan menyejukkan mata.

Anda juga boleh menyewa bahagian atas bumbung hotel ini untuk majlis-majlis tertentu yang menawarkan pemandangan yang  indah sekitar Teluk Intan.

Sebaik mendaftar masuk ke hotel ini anda akan mendapat baucar sarapan percuma. Kalau anda nak tahu, café hotel ini, ‘The Yew Café” agak terkenal dalam kalangan pelanggan yang tinggal di hotel ini dengan kopi dan keknya yang enak.

Yew Boutique Hotel Room

Setiap hotel di bilik ini dilengkapkan dengan penghawa dingin, berlantai jubin, tempat tidur yang sangat selesa dan televisyen bersaluran satelit. Bilik mandi pula lengkap dengan kemudahan mandian, pengering rambut dan pancuran mandian.

Harga: Dari RM70+ Semalaman

Alamat: Jalan Pasar, Teluk Intan, 36000 Perak

Selanjutnya Di Booking.com

Merge Summit Boutique Hotel, Teluk Intan

Merge Summit Boutique Hotel Teluk Intan

Hotel ini direka bentuk dengan idea untuk mewujudkan aura elegan dan urban. Memiliki 25 bilik dengan 4 tema yang berbeza seperti bilik dengan reka bentuk dalaman ‘industrial’, urban, moden dan retro.

Setiap bilik lengkap dengan kemudahan seperti penghawa dingin, televisyen berskrin rata, internet yang berkelajuan tinggi dan bermacam lagi.

Merge Summit Boutique Hotel Teluk Intan Room

Terletak berdekatan dengan Menara Jam Condong Teluk Intan, lokasi hotel ini adalah agak strategik untuk anda yang datang bersama keluarga untuk bercuti kerana ia juga dekat dengan banyak pusat membeli-belah, hiburan dan tempat menjamu selera.

Harga: Dari RM88+ Semalaman

Alamat: No. 54, Jalan Changkat Jong, Teluk Intan, 36000 Perak

Selanjutnya Di Booking.com

The Shop Hotel and Café, Kuala Kangsar

The Shop Hotel & Cafe Kuala Kangsar

Dengan “More than just a shop,” sebagai tagline yang digunakan hotel ini, hotel ini digabungkan dengan café atau kedai kopi, anda boleh mendaftar masuk hotel ini di café hotel ini.

The Shop Hotel & Cafe Kuala Kangsar Room

Kopi yang dihidangkan agak menarik dengan coffee artnya yang kreatif,  cunlah untuk Instagram. Terdapat banyak pilihan kopi yang dihidangkan seperti Americano, latte dan mocha, semuanya dihidangkan dengan kaww! Lagu-lagu yang dimainkan di café ini juga menenangkan fikiran.

The Shop Hotel Kuala Kangsar Waiting Area

Bilik di hotel ini agak kecil tapi dihias dengan minimal dan menarik membuatkan suasana penginapan tetap selesa. Bilik-bilik di tingkat bawah pula disediakan khas untuk tetamu yang berumur dan kurang upaya.

Hotel ini terletak berdekatan dengan stesen kereta api jadi mudahlah kalau anda dan keluarga ingin ke lokasi lain untuk makan angin.

Harga: RM100+ Semalaman

Alamat: 1, Jalan Seri Delima 2, Taman Seri Delima Ii, 33000 Kuala Kangsar

Facebook: The Shop Cafe & Hotel

Akhir kata, terima kasih kerana membaca sehingga ke penghujung artikel, saya berharap artikel ini sedikit-sebanyak dapat membantu anda dalam merancang percutian. Semoga anda mendapat sebuah percutian yang sempurna di Ipoh nanti.