Menara KL | Spot Pemandangan Panoramik Terbaik Di Kuala Lumpur

Nak berhibur dikala wabak Covid-19 melanda tapi tak tahu nak kemana? Tak perlu pergi jauh, apa kata anda cuba terokai KL Tower jika anda belum lagi ke sana.

KL Tower adalah menara telekomunikasi di pusat bandaraya Kuala Lumpur, dengan nama rasmi Menara KL. Ia telah menjadi salah satu tarikan utama di Kuala Lumpur dan mesti dikunjungi sekiranya anda ke KL.

Menara Kuala Lumpur, Menara KL - Gambar Papan Tanda
Sumber: @officialmenarakl

Menara KL telah menjadi simbol dan anda dapat melihatnya dari seluruh bandar kerana tingginya 421 m.

Dari atas, anda akan dapat melihat pemandangan langit KL yang terbaik Walaupun Menara Petronas adalah bangunan yang tertinggi (451,9 m tinggi) namun Menara KL memberi anda sudut pandangan ilusi yang lebih tinggi kerana dibina diatas bukit Bukit Nanas  100 m dari permukaan laut.

Menara KL, Menara Kuala Lumpur - Outside Image
Sumber: @officialmenarakl

Menara KL mempunyai rekod sebagai menara berdiri bebas tertinggi di seluruh Asia Tenggara, dan tertinggi ketujuh di dunia di mana tertinggi adalah Tokyo Skytree (634 m). Ia mengambil masa selama sebelas tahun untuk dibina dan siap sepenuhnya pada tahun 1995.

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan Di Menara KL

Sky Deck & Sky Box adalah dek terbuka yang terletak 300 m di atas permukaan tanah di Menara KL, dan ia adalah puncak KL Tower yang menakjubkan dan mempunyai pemandangan 360 darjah.

Di sini anda dapat merasakan angin bertiup dan menjadi norma kini untuk mengambil gambar dan memuat naik di laman Instagram tanpa sebarang tingkap menghalang. Namun, pas masuk ke Sky Deck bergantung pada cuaca, dan ditutup jika terdapat amaran kilat kerana menjaga keselamatan.

Menara KL, Menara Kuala Lumpur - Skydeck
Sumber: @officialmenarakl

Oleh itu, pastikan anda ke Menara KL pada cuaca cerah jika anda ingin naik ke Sky Deck. Tidak ada sebarang maklumat di laman web rasmi mengenai hal ini, tetapi anda boleh menghubungi pihak pengurusan dan sebelum menuju ke sana.

Menara KL, Menara Kuala Lumpur - Orang Bergambar Di Sky Deck
Sumber: @officialmenarakl

Untuk rasa yang lebih thrill, anda patut mencuba Sky Box. Terdapat dua Kotak terapung di Sky Deck; sebuah kotak kaca yang keluar dari dek utama. Sekiranya anda seorang yang tifak takut ketinggian, anda boleh masuk ke dalam kotak ini, dan anda akan menikmati pemandangan panorama dan mengambil beberapa gambar yang menakjubkan seluruh bandar KL kerana tidak ada apa-apa selain kaca antara anda.

Menara KL- Sky Box Image
Sumber: @officialmenarakl

Terdapat pengawal di setiap Sky Box; memastikan semua pelawat mengikut SOP; menanggalkan kasut dan tidak membawa beg ke ruang Sky Box. Mereka juga boleh membantu anda mengambil gambar .

Anda boleh sampai ke puncak Sky Deck dengan menaiki lif dengan  tempoh masa 54 saat naik dan 52 saat untuk turun. Tetapi jika anda lebih adventurous, anda boleh menaiki tangga sebanyak 2058 anak tangga hingga ke puncak Menara dan bila dibuka penyertaan, anda boleh mendaftar untuk KL Tower Towerthon Challenge.

Ia diatur setiap tahun pada pertengahan Ogos. Waktu dibuka untuk Sky Deck: 09:00 – 22:00 setiap hari .Harga tiket Sky Deck (termasuk Sky Box dan Observation Deck): RM 105 (dewasa), RM 55 (kanak-kanak berumur 4-12 tahun).

Dek Pemerhatian

Sekiranya Sky Deck ditutup kerana keadaan cuaca, atau anda tidak berminat untuk pergi ke dek terbuka kerana takut akan ketinggian, anda boleh memilih untuk pergi ke Dek Pemerhatian sahaja.

Skydeck Menara KL
Sumber: @officialmenarakl

Observation Deck adalah dek tertutup dengan tingkap kaca besar, terletak 276 m dari paras  tanah di Menara KL. Ia tidak sehebat Sky Deck, tetapi anda masih mendapat menikmati pemandangan KL.  Waktu dibuka: 09:00 – 22:00 setiap hari.  Harga tiket untuk Dek Pemerhatian sahaja: RM 52 (dewasa), RM 31 (kanak-kanak).

Canopy Walkway di KL Forest Eco Park

Mengelilingi Menara KL adalah hutan hujan yang indah; KL Forest Eco Park, yang sebelumnya dikenali sebagai hutan simpan Bukit Nanas. Ia adalah salah satu kawasan hutan hujan tertua di Malaysia.

Menara KL - Canopy Walk
Sumber: Raimen

Terdapat beberapa laluan mendaki yang terkenal melalui KL ECO Forest Park Pelawat suka berjalan di laluan kanopi sepanjang jalan berukuran 200 m tinggi di antara puncak pohon memberikan rasa seperti mengembara dan merupakan hotspot untuk bergambar. Laluan kanopi yang selesa membolehkan pelawat naik dan turun melepasi satu sama lain.

KL Forest Eco Park diibaratkan sebuah oasis di tengah-tengah hiruk-pikuk kota, begitu damai dan menenangkan sehingga anda lupa bahawa anda berada di pusat bandar pesat. Ia juga menyeronokkan, sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

KL Forest Eco Park Dekat Menara KL
Sumber: @corinna_riii, @hafifi.hairuddin, @ASunsetAway

Hutan ini didiami burung-burung yang unik yang mungkin tiada di tempat lain, tetapi anda dapat lihat dengan mudah disini sambil mendengar alunan bunyi burung menyanyi nan indah.

Laluan kanopi ini berbeza dengan jalan kanopi FRIM yang terletak di pinggir bandar KL. Dengan jalan kanopi FRIM ditutup tanpa had, laluan kanopi di KL Forest Eco Park kini menjadi satu-satunya yang dibuka untuk umum. Pakai kasut atau sandal kaki yang baik, dan diingatkan untuk membawa air dan mosquito repellent kerana tiada kiosk atau kafe di dalam KL Forest Eco Park.

Waktu operasi KL Forest Eco Park: 07:00 – 18:00. Harga tiket KL Forest Eco Park: PERCUMA!

Atmosphere 360 Restaurant

Restoran Atmosphere 360 terletak di atas Menara KL. Terdapat beberapa buah restoran, kafe, dan kiosk di ruang bawah Menara KL, tetapi untuk pengalaman makan malam yang unik baik makan tenghari atau minum petang yang luar biasa, anda harus menuju ke restoran berputar Atmosphere 360.

Menara KL Atmosphere 360 - Restaurant
Sumber: atmosphere360.com.my

Pengalaman menjamu selera dengan pemandangan paling menakjubkan yang pernah anda lihat. Restoran berputar Atmosphere 360 terletak 282 meter dari permukaan tanah di Menara KL dan mempunyai pemandangan 360 darjah yang menakjubkan.

Mereka mempunyai menu a la carte dan bufet  bagi makan tengah hari dan makan malam di mana anda boleh makan seberapa banyak yang anda mahukan dengan harga yang berpatutan. Sekiranya anda tidak lapar, anda boleh pergi ke sana sekadar minum-minum sahaja. Restoran ini mempunyai kod pakaian (lihat rujuk laman web mereka).

Waktu buka restoran berputar Atmosphere 360: 11:30 pagi – 11:00 malam, setiap hari.

Jadi bagaimana? Tidak semestinya anda perlu pergi luar dari kawasan untuk mendapatkan pemandangan dan perasaan tenang seperti di tempat-tempat percutian luar dari Kuala Lumpur kerana di KL Tower, anda boleh dapatkan semuanya dalam satu.

Tunggu apa lagi? Buat perancangan bersama keluarga atau rakan-rakan untuk merasai sendiri pengalaman yang menakjubkan di Menara KL.

4/5 - (1 vote)