PetroSains KLCC | Muzium Sains Interaktif Kanak Kanak

Adakah anda pernah ingin mengetahui lebih lanjut mengenai dinosaurus, melihat bagaimana rasanya di platform penggerudian minyak, atau mengalami bagaimana rasanya berada di luar angkasa?

Petrosains Discovery Centre KLCC - Gambar Terowong Neon
Sumber: @moongnana

Anda boleh di Petrosains, The Discovery Center di Kuala Lumpur. Ia adalah pusat penemuan sains interaktif untuk kanak-kanak dan orang dewasa di mana anda dapat melihat, mendengar, menyentuh, bermain dan berinteraksi dengan pameran dan pemasangan.

Petrosains Discovery Centre KLCC - Permainan Oil Gas
Sumber: @emy_chachacha

Ditubuhkan pada tahun 1999, pusat ini telah menarik lebih daripada lima juta pengunjung untuk menemui, meneroka dan mempelajari lebih lanjut mengenai sains dan teknologi.

Ia dibuka dari jam 9.30 pagi hingga 5.30 petang setiap hari. Jadi, apa yang ada di PetroSains dan apa yang boleh anda dan anak anak lakukan bersama?

Maklumat Petroleum

Petrosains Kuala Lumpur diatur dengan cara yang mudah dan terdapat tema futuristic. Anda akan diterangkan mengenai industri petroleum dengan gaya yang menarik, galeri mempunyai papan iklan dengan maklumat untuk setiap pameran.

Petrosains Discovery Centre KLCC - Atoms
Sumber: @malaysiatopfive

Mereka yang berasa fakta itu terlalu rumit tidak perlu bimbang – ia mungkin ditulis dengan jargon kejuruteraan tetapi boleh difahami dengan cara yang mudah.

Galeri utama bermula di Lobi, di mana terdapat patung air yang menenangkan dan kereta lumba Sauber PETRONAS Formula Satu – replika F1 mengenai keterlibatan PETRONAS dalam pengembangan teknologi dan prestasi enjin canggih.

Penerokaan

Setelah membeli tiket, sudah tiba masanya untuk menemui bahagian Eksplorasi – di sini alat berteknologi tinggi yang digunakan untuk penerokaan petroleum dipaparkan; ia adalah tempat yang tepat untuk ahli geologi atau ahli seismologi untuk melihat secara ringkas kehidupan semasa bekerja.

Petrosains Discovery Centre KLCC - Penerokaan
Sumber: @petrosains

Selanjutnya adalah lawatan ke Speed, kawasan di mana peminat Formula Satu (F1) dapat melihat pameran langsung mengenai sains dan teknologi di belakang kenderaan. Selain itu, terdapat teater mini – The Molecule Nano World – yang boleh memuatkan sehingga 32 orang, yang mempamerkan filem 3D.

Pengembaraan di Dark Ride

Perjalanan anda di Petrosains bermula dengan pengembaraan ikonik yang dipanggil ‘Dark Ride‘.

Anda akan berada di dalam platform yang membuat anda berasa seperti setitik titisan crude oil, disepanjang trek pengembaraan ini bakal membawa anda melepasi laluan yang gelap yang mempamerkan replika hutan hujan, gunung-ganang dan pemandangan bawah laut Malaysia.

Yang membuatkan ia lebih menarik adalah pengembaraan audio visual ini diakhiri dengan transisi perubahan visual Malaysia serba moden dan berdaya saing.

Petrojaya

Apa yang ada boleh lihat di Petrojaya? Dengan penggunaaan animasi kartun dalam sebuah perkampungan mengajar kita tentang kesan kesan sesebuah molekul petrokimia dalam kehidupan seharian.

Petrosains Discovery Centre KLCC - Petrojaya
Sumber: @diyanah.rahman

Selain dari itu, anda juga disajikan dengan pameran menarik kehidupan  dinasour dan melihat sendiri kejadian gempa bumi, rupa sesebuah fosil dan petroleum di bahagian Geotime Diorama.

Di Exit Ride dimana anda mengakhiri pengembaraan, anda akan menonton audio visual yang memaparkan kejayaan terbesar Malaysia disudahi dengan visual seakan-akan anda berada di bawah langit yang dihujani bintang-bintang.

Apa Yang Boleh Dilakukan?

Perjalanan anda ke dunia sains dan penemuan bermula sebaik sahaja anda memasuki lobi pintu masuk sehingga akhir di mana Kedai Hadiah Xplorasi berada. Terdapat banyak kawasan bertema yang akan anda temui dan berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan.

Petrosains Discovery Centre KLCC - Sections
Sumber: @petrosains

Mulakan dengan Dark Ride, yang berbentuk seperti titis minyak. Perjalanan ini membawa anda melalui persekitaran yang damai dan gelap yang menampilkan hutan hujan, gunung dan pemandangan bawah laut Malaysia. Terdapat juga persembahan audio-visual yang membawa anda ke seluruh Malaysia dengan konsep kronologi masa.

Seterusnya ialah Space adalah tempat anda boleh meneroka teknologi ruang angkasa terkini. Anda dapat mengetahui bagaimana angkasawan hidup, bekerja dan bermain di angkasa; cuba memprogramkan rover Mars melintasi landskap Martian; merasai taufan di Musytari; atau bagaimana rasanya berada di angkasa lepas dan tanpa tekanan graviti melalui Human Gyro.

Petrosains Discovery Centre KLCC - Gambar Dalam
Sumber: @petrosains

Kembali ke masa semasa anda berjalan melalui Time Tunnel ke Geotime Diorama yang berpusat di sekitar lanskap gunung berapi memberikan perasaan anda telah kembali ke dunia kuno 200 juta tahun yang lalu ketika dinosaur dan makhluk prasejarah lain berkeliaran di bumi. Anda boleh melintasi jambatan tali kayu untuk melihat lebih dekat makhluk besar ini dan juga mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana fosil, mineral dan kristal, serta minyak terbentuk.

Di Stesen Sains, terdapat pertunjukan sains setiap jam dari 10.30 pagi dan seterusnya yang mengajar dan meniru pelbagai fakta saintifik. Terdapat juga Robothespian, robot interaktif AI yang boleh anda berinteraksi dan juga banyak ketawa. Anda pada dasarnya dapat mengawal apa yang tertulis dan juga beberapa pergerakannya. Sparkz adalah tempat anda boleh mencabar keluarga dan rakan anda untuk pertandingan Robo Soccer, bermain secara layar interaktif , dan banyak lagi.

Baca: 73 Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Ia juga menawarkan Maker Studio, yang sesuai untuk kanak-kanak lapan tahun ke atas. Banyak bahan DIY disediakan untuk mereka belajar melalui sesi praktikal untuk membina, membuat barang. Jangan risau jika anak anda bawah umur kerana terdapat Makmal Inovasi yang sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur lapan tahun.

Terdapat juga TotSpot, tempat yang selamat untuk kanak-kanak bermain dan belajar. Salah satu tarikan utama Petrosains adalah Platform Minyak. Anda dapat merasakan bagaimana rasanya berada di pelantar minyak luar pesisir di replika ini. Berjalan di sekitar platform dua tingkat, sentuh dan rasakan alat penggerudian, pakai seluar dan topi keledar keselamatan untuk bergambar, dan banyak lagi.

Sekiranya kereta laju dan Formula 1 adalah perkara anda, anda pasti menyukai Speed, yang didedikasikan untuk semua perkara dengan pantas. Menaiki helikopter simulasi, memeriksa replika kereta lumba F1 berukuran sebenar, atau cuba simulasi pemanduan kereta lumba F1.

Di tingkat atas, anda akan menemui Molecule Nano World di mana anda boleh mencuba “membuat beberapa kimia” dengan eksperimen langsung yang dibantu dengan Smart Guide yang mesra pengguna. Petrosains akan menarik minat kanak-kanak dari semua peringkat umur dan juga orang dewasa, pada dasarnya semua yang ingin bermain dan belajar mengenai sains, teknologi dan banyak lagi.

Media Sosial: Facebook | Instagram

Waktu Buka: Selasa – Jumaat 09:30 – 17:30, Sabtu & Ahad 09:30 – 18:30

Harga Tiket: Dewasa (Bermula dari RM23) | Kanak-kanak 2 tahun ke bawah: Percuma

Alamat: Tingkat 4, Suria KLCC, Menara Berkembar PETRONAS, Pusat Bandaraya Kuala Lumpur

4.5/5 - (2 votes)