32 Tempat Menarik Di Janda Baik (2024) | Untuk Percutian Singkat Yang Luarbiasa

Janda Baik sememangnya sebuah destinasi yang luar biasa ‘baik’ untuk mendapatkan udara yang nyaman, suasana yang tenang dengan deruan air sungai mengalir yang menyegarkan segenap deria.

Pemandangannya juga persis sebuah lukisan yang indah. Bukan itu sahaja, kedinginan suhu di Janda Baik ini juga membuatkan ia menjadi destinasi pilihan untuk lari dari kepanasan kota.

Yang menariknya, semua ini dapat dinikmati kurang 1 jam berjalanan dari Kuala Lumpur, lokasi yang sempurna bagi anda yang sudah tidak sabar-sabar ingin menyelamatkan diri dari genggaman hidup di ibu negara.

Di sinilah anda dapat melupakan dan melepaskan segala tekanan dan beban yang tersimpan. Menarik bukan gambaran kepuasan yang dapat anda nikmati di kawasan perkampungan Melayu yang terletak di dataran tinggi ini?

Ingin mengekalkan perasaan ini dengan lebih lama? Anda boleh menginap di banyak resort dan rumah percutian yang terdapat di sini.

Teruskan membaca senarai tempat menarik di Janda Baik untuk mengetahui di manakah lokasi penginapan yang dapat memberikan anda ketenangan yang tiada bandingnya ini.

01. Ruang at Janda Baik

Ruang Janda Baik - Gambar Homestay

Ruang at Janda Baik bakal memberi ‘ruang’ kepada anda sekeluarga  untuk benar-benar meluangkan masa bersama tanpa sebarang gangguan daripada dunia luar atau dunia maya.

Pihak Ruang juga mengingatkan para penginap melalui artwork yang digantungkan dengan ayat “There’s no wifi here, pretend it’s the 90s,” yang bermaksud, “Tiada wifi di sini, bayangkan seolah-olah di zaman 90-an.”

Baca: 12 Tempat Makan Menarik Di Janda Baik

Inilah saatnya untuk anda sekeluarga benar-benar tenggelam dalam keindahan alam semula jadi di mana air sungai yang segar dari Bukit Sum Sum mengalir dengan tenang.

Di samping itu anda juga dapat memerhatikan kerenah itik-itik dan arnab yang berlari bebas, melihat keindahan cahaya kelip-kelip yang berterbangan atau menyaksikan pemandangan jutaan bintang yang berkerlipan bila tiba waktu malam.

Ruang Janda Baik Gambar - Kawasan Homestay

Suka memancing? Kolam memancing juga turut disediakan di hadapan villa ini. Suka bergambar? Hampir setiap sudut retreat ini sangat menarik untuk dijadikan lokasi berposing.

Menarik bukan? Tak perlu fikir lama-lama, booking penginapan ini tanpa buang masa lagi kerana jaraknya dari ibu kota juga hanyalah 40 minit.

Alamat: 13, Kg Sum Sum Hilir, Kampung Janda Baik, Pahang, Malaysia


02. Twinkle Villa Janda Baik

Twinkle Janda Baik - Gambar Homestay

Dengan suhu dingin dari 23 ke 24 darjah celsius pada waktu siang dan 21 ke 22 darjah celsius pada waktu malam, Twinkle Villa Janda Baik adalah penginapan yang boleh anda pertimbangkan sekiranya ingin lari dari terik matahari di kota.

Baca: 10 Destinasi Terbaik Di Bukit Tinggi

Setibanya di sini anda sekeluarga dapat menikmati udara yang segar dan sejuk sambil mencuci mata melihat pemandangan yang penuh dengan kehijauan.

Twinkle Janda Baik - Gambar Kawasan dan Fasiliti

Sepanjang berada di sini, anda boleh merancang untuk berbbq dengan menggunakan peralatan yang disediakan atau memasak dengan menggunakan dapur yang lengkap dengan pelbagai kemudahan.

Alamat: Tanarimba, Janda Baik, Bentong, Pahang

Harga: Dari RM1800+ Semalaman


03. Chengal Hill Retreat

Chengal Hill Retreat Janda Baik - Gambar Homestay

Chengal Hill Retreat menawarkan beberapa jenis penginapan iaitu dorm yang dapat memuatkan sehingga 9 orang penginap, water chalet, chalet di tepi sungai, dan rumah unik yang dipanggil Apachi.

Selain ini semua, anda juga boleh merasai pengalaman bercamping atau berglamping yang turut ditawarkan.

Chengal Hill Retreat Janda Baik - Gambar Fasiliti

Sebelum bersantap, anda boleh bermandi-manda di kolam renang atau sungai di sini.

Tak rasa nak berenang? Ada banyak lagi aktiviti lain yang boleh dilakukan seperti memanah, ATV, berbasikal, aktiviti 4×4, meredah hutan dan banyak lagi aktiviti lain yang cukup menyeronokkan.

Alamat: Lot 8537 Kuala Lurah, Kampung Janda Baik, Pahang Tua, Pahang, Malaysia 28750


04. Sailor’s Rest Resort

Sailors Rest Janda Baik - Main Image

Rumah percutian yang terletak pada ketinggian 600 meter di Banjaran Titiwangsa ini menawarkan atmosfera yang cukup menyegarkan dalam lanskap yang megujakan pandangan mata.

Sailor’s Rest menawarkan pelbagai pilihan penginapan dengan suasana yang berbeza mengikut citarasa anda.

Jika anda inginkan penginapan yang simple, anda boleh memilih On-room Annex ataupun Chalet Moden, jika anda inginkan penginapan dalam suasana kampung dengan ruang balkoni yang menyajikan pemandangan taman hijau, Kampung Chalet adalah pilihannya.

Sailors Rest Janda Baik - Room Image

Sekiranya anda ingin berumah di atas bot yang dikelilingi air yang tenang, bookinglah Boathouse yang ditawarkan Sailor’s Rest, dapatlah anda merasai pengalaman yang lain daripada biasa.

Tak berani berumah di atas air? Anda juga boleh mendapatkan percutian unik di sini dengan cara berglamping ataupun  berglamorous camping.

Memang coollah! Tapi kalau anda ingin terus terjun ke dalam air tanpa perlu berjalan jauh dari penginapan, anda boleh memilih banglo yang ditawarkan kerana sungai terletak betul-betul bersebelahan dengannya.

Alamat: Lorong Dato’ Panglima, Kuala Lurah, 28750 Kampung Janda Baik

Harga: Hubungi Pihak Resort Untuk Harga

Selanjutnya Di Booking.com

05. D’Villa Janda Baik

D’Villa Janda Baik - Main Image

Menginap di D’Villa Janda Baik dapat memberikan anda sekeluarga sebuah suasana percutian dengan keindahan yang tak dapat diungkapkan.

Dikelilingi oleh alam semula jadi hutan hujan yang dapat memperbaharui segenap tubuh anda dengan oksigen yang bersih lagi menyegarkan. Melihat reka bentuk penginapan di sini juga, cukup menarik mata.

D’Villa Janda Baik - Room Image

Dekorasi dalaman penginapan-penginapannya tidak kurang hebatnya, masing-masing diberikan sentuhan berbeza mengikut jenis bilik seperti Rainforest Rooms, European Premier Room, Modern Premier Room, Modern Family Room dan yang paling istimewa sekali adalah Balinese Executive Room.

Seperti namanya, Balinese Executive Room, diberikan sentuhan yang menggabungkan budaya dan tradisi Bali, sebuah atmosfera yang cukup sesuai untuk dinikmati di dalam ketenangan alam semula jadi.

Alamat: A319, Jalan Tanarimba Pine, Kampung Janda Baik, Bentong

Harga: Dari RM200+ Semalaman

Selanjutnya Di Booking.com

06. Seri Pengantin Resort

Seri Pengantin Resort - Main Image

Resort butik, Seri Pengantin Resort yang terletak di kaki bukit, Kampung Janda Baik ini dapat membawa anda sekeluarga ke dalam sebuah dunia penuh keindahan yang memukau.

Lanskap taman tropika yang indah, air kolam yang tenang, di samping bunyi burung berkicauan, pasti hilang segala beban di fikiran.

Resort ini menawarkan penginapan yang direka dengan sentuhan kekampungan untuk menambahkan sensasi kepuasan bersama alam.

Sesetengah bilik di hotel ini turut memiliki ruang balkoni sebagai tempat bersantai untuk menikmati udara dan pemandangan yang menyegarkan.

Seri Pengantin Resort - Room Image

Antara bilik-bilik yang terdapat di sini adalah Standard Economy Garden View Room yang memiliki pemandangan tasik dan taman tropika dari ruang balkoni, Deluxe Lake View Room dengan pemandangan kolam ikan dan tasik dari balkoni, Lavender (Open Plan Room) dengan pemandangan kolam renang serta kemudahan akses ke sungai, Cempaka Sari dan Garden Villa (Open Plan Room with Living Area), dan akhir sekali adalah Mayang Melati Room.

Antara aktiviti yang boleh dilakukan di sini adalah bermandi-manda di kolam renang yang menggunakan air segar dari bukit, anda juga boleh memilih untuk berseronok di sungai yang terletak di sini.

Selain itu, aktiviti menaiki ATV juga tidak patut dilepaskan, antara pakej yang disediakan adalah perjalanan selama 3 jam di sekitar Kampung Janda Baik, berjalanlah anda sepuas hati ya?

Alamat: Lot 686, Kg.Sum-Sum Hilir, Kampung Janda Baik, 28750 Bentong

Harga: Dari RM170+ Semalaman

Selanjutnya Di Booking.com

07. Aman Rimba Private Estate

Aman Rimba Private Estate - Main Image

Ketenangan dan kesegaran, inilah yang dapat anda sekeluarga rasai di Aman Rimba Private Estate di suatu pelusuk Janda Baik, sesuai dengan lokasinya yang terletak di Jalan ‘Damai’.

Sememangnya menginap di sini dapat memberikan kedamaian yang didambakan setelah berhari-hari melalui kesibukan hidup di bandar.

Penginapan dengan reka bentuk kampung Melayu tradisional ini terletak di tepian Sungai Benus yang sentiasa mengalirkan air yang jernih.

Terletak pada ketinggian 415 meter dari aras laut, anda sekeluarga dapat menikmati kesegaran udara dan suhu yang selesa sambil ditemani bisikan pohon-pohon yang ditiup angin.

Aman Rimba Private Estate - Room Image

Alangkah indahnya percutian di sini sekiranya anda melengkapkannya lagi dengan menempah makanan yang disediakan pihak katering penginapan, makanan-makanannya dihasilkan dari bahan-bahan yang cukup segar sehingga dapat dikesan oleh deria rasa.

Baca: 18 Tempat Glamping Yang Seronok & Mesra Alam

Sudah puas menikmati menu yang disediakan, anda boleh mencuci mulut dengan memetik buah-buahan segar yang terdapat di dusun tanah Aman Rimba ini.

Antara buah yang terdapat di sini adalah manggis, langsat, durian, mata kucing, rambutan, cempedak dan banyak lagi.

FB/Website: Aman Rimba Private Estate

Alamat: Lot 5487 Jalan Damai, Bentong 28750

Harga: Pakej Bermula Dari RM4000


08. Chalet Mamapapa

Chalet Mamapapa Janda Baik - Main Image

Ingin merasa perasaan menginap di rumah yang dikelilingi dengan pokok-pokok buah yang boleh dipetik dan terus dinikmati? Bukan itu sahaja, keluar sahaja dari bilik, terhidang keindahan air sungai yang bersih di depan mata.

Anda yang menginap di sini tidak perlu risau dengan lokasi sungai yang terlalu dekat walaupun travel bersama anak-anak kerana air sungainya tidak terlalu dalam. Menarik sekali suasana di sekitar Chalet Mamapapa ini bukan?

Chalet Mamapapa Janda Baik - Room Image

Bukan itu sahaja, Chalet Mamapapa juga menyediakan fasiliti yang lengkap seperti surau, padang untuk beraktiviti dan khidmat katering yang menyediakan makanan yang pergh! Cukup menyelerakan!

FB/Website: Chalet Mama Papa

Alamat: Lorong Kuala Lurau, Hulu Chemperoh, Bentong


09. WadiAmna JandaBaik

WadiAmna Janda Baik - Gambar Resort

Penginapan di Janda Baik memang banyak tetapi Wadi Amna di Janda Baik ini memang cukup istimewa.

Ia merupakan sebuah resort penginapan yang mempunyai suasana kampung, siap dengan aliran sungai di dalam kawasannya tau.

Di kelilingi kehijauan, bilik-bilik di Wadi Amna juga menggunakan kayu sebagai bahan utama untuk menaikkan lagi suasana dan vibe aka kampung itu.

WadiAmna Janda Baik - Gambar Bilik

Terletak di Kampung Chemperoh, Wadi Amna turut menyediakan aktiviti-aktiviti santai dan menyeronokkan buat anda sekeluarga.

Mandi sungai, berkelah, BBQ, naiki boat atau rakit, bergaul bersama haiwan-haiwan, memang banyak aktiviti yang boleh dilakukan di sini.

Bukan saja untuk anda mengurangkan tekanan tetapi juga dapat meluangkan masa bersama keluarga tercinta. Ketahui maklumat lanjut tentang Wadi Amna dengan mengikuti laman Facebook mereka.

Alamat: Lot 40519 Kg Chemperoh, 28750 Bentong, Pahang


10. D’Pine Villa Genting Sempah

D'Pine Villa Genting Sempah - Gambar Resort

Kalau anda bercuti beramai-ramai bersama sanak saudara, kami cadangkan anda cuba penginapan di D’Pine Villa di Genting Sempah.

Bangunan yang berkonsep English Colonial ini nampak eksklusif berlatar belakangkan kehijauan. Penginapan ini terletak di atas Bukit, jadi pemandangan yang akan anda nikmati di sini memang cantik. Udara pon sejuk dan segar.

D'Pine Villa Genting Sempah - Gambar Dalam Dan Bilik

Bilik-bilik di sini dihias dan direka dengan cantik dan selesa. D’Pine Villa ini juga dilengkapi dengan kolam mandi persendirian, dapur dan pantry yang lengkap dan ruang tamu yang luas. Keselesaan anda sekeluarga pasti terjamin.

Mereka turut menyediakan hiburan unik dan best seperti projector yang boleh digunakan ketika movie night. Projector ini akan disuluh pada dinding putih di sebelah kolam renang menjadikan ia besar seperti di panggung wayang.

Aktiviti karaoke dan bermain snooker juga boleh dilakukan di sini. Sesuai lah untuk family day.

Alamat: 86 jalan rimba 1 taman puncak rimba, Genting Sempah, 28750, Pahang


11. Intan Payung

Intan Payung Janda Baik - Gambar Resort

Satu lagi villa serba lengkap dan cukup selesa di Janda Baik ini ialah Intan Payung, Janda Baik. Villa ini saiznya lebih kecil namun lengkap dengan banyak bilik dan katil-katil yang mencukupi.

Terletak di Lorong Cheringin Tengah, Kampung Janda Baik, villa ini merangkumi 2 studio cottage yang boleh disewa secara serentak atau menyeluruh.

Intan Payung Janda Baik - Gambar Dalam

Intan Payung memang cukup selesa dan lengkap dengan fasiliti-fasiliti yang cukup untuk percutian yang ideal. Kolam renang yang luas terletak di luar cottage pasti membuatkan anak-anak anda tersenyum lebar.

Fasiliti lain seperti peti sejuk dan TV juga disediakan. Malah, ada ruang tamu yang luas untuk dikongsi bersama. Jangan lupa cuba tengok sendiri Intan payung Villa Janda Baik. 

Sosial Media: Facebook | Instagram

Alamat: Lorong Cheringin Tengah, Kampung Janda Baik, 28750 Bentong, Pahang


12. Ena’s Place

Ena’s Place Janda Baik - Main Image

Ena’s Place adalah sebuah penginapan yang terletak berhadapan dengan air sungai yang mengalir tenang.

Suasana kampung di Ena’s Place ini ditambahkan lagi dengan kehadiran pokok-pokok buah yang tumbuh di sekitar yang termasuklah pokok durian. Jadi, rancanglah percutian anda ke sini pada musim durian ya?

Ena’s Place Janda Baik - Room Image

Halaman rumah penginapan ini juga cukup luas untuk anda sekeluarga beraktiviti dengan sepuas hati. Jika anda menginap di sini, anda boleh juga menggunakan ruang dapur yang memiliki perkakasan yang lengkap dengan sedikit caj tambahan.

Caj yang dikenakan tak mahal sama sekali, bolehlah anda bawa bahan-bahan mentah untuk dimasak dan seterusnya dinikmati panas-panas sambil ditemani deruan air sungai. Dengar macam best kan? Apatah lagi jika menikmatinya secara real.

FB/Website: Ena’s Place

Alamat: Lot 8533 Kuala Lurah, Chemperoh, Bentong

Harga: Dari RM200+ Semalaman


13. D’Hut At Janda Baik

D’Hut At Janda Baik - Main Image

Walaupun tidaklah terletak betul-betul berhadapan dengan sungai, dari D’Hut At Janda Baik ini untuk menuju ke destinasi bermandi-manda hanyalah memakan masa 2 minit pemanduan.

Jika anda ingin berseronok menikmati pemandangan di sekitar Janda Baik dengan lebih dekat, anda juga boleh menyewa basikal di tempat sewaan basikal yang terletak hanyalah 5 minit pemanduan dari tempat penginapan.

D’Hut At Janda Baik - Room Image

Bagaimana pula dengan penginapan ini sendiri? D’Hut At Janda Baik adalah sebuah penginapan bergaya kampung yang terletak di dalam dusun buah-buahan.

Anda boleh bersantai pada hammock yang disediakan ataupun berseronok di halamannya yang cukup luas.

Di sini juga terdapat kolam ikan yang bukan sekadar untuk dipandang, sebab anda juga boleh mendekati ikan-ikan ini dengan berenang di dalamnya. Cool!

FB/Website: D’Hut At Janda Baik

Alamat: Hubungi Pihak Resort Untuk Lokasi

Harga: Dari RM298+ Semalaman


14. Saujana Janda Baik Homestay

Saujana Janda Baik Homestay - Main Image

Jika anda mengidam-idamkan suasana kampung klasik ala-ala tahun 70-an, Saujana Janda Baik Homestay adalah destinasinya.

Terletak bersebelahan dengan air sungai jernih yang mengalir sejuk dengan air yang cetek, membuatkan ia sesuai untuk dinikmati seisi keluarga.

Saujana Janda Baik Homestay - Room Image

Setelah puas menikmati kesegaran air ini, anda boleh bersantai di beranda rumah yang menyajikan keindahan air sungai untuk menenangkan fikiran sambil menikmati minuman panas.

Anak-anak pula boleh berseronok di rumah pokok yang diperbuat daripada kayu Chengal yang terdapat di sini.

Jangan risau, kalau anda nak tahu, kayu Chengal adalah jenis kayu mahal yang cukup kukuh. Biarkanlah anak-anak berseronok dengan sepuasnya sepanjang percutian ini.

FB/Website: Saujana Janda Baik Homestay

Alamat: Lot 6989, Kampung Janda Baik, Janda Baik, Bentong 28760

Harga: Dari RM500+ Semalaman


15. Al Sakinah Eco Resort

Al Sakinah Eco Resort - Main Image

Al Sakinah Eco Resort, seperti nama yang diberikan, ‘eco resort,’ adalah penginapan yang dapat membawa anda bersatu dengan alam semula jadi yang tidak terucap keindahannya.

Resort ini dikelilingi oleh taman yang ditumbuhi dengan tumbuhan berbunga serta berhadapan dengan kolam yang luas.

Anda boleh memancing di kolam ini sambil menikmati pemandangan yang disajikan di depan mata, sedar tak sedar, sudah berapa ekor ikan berjaya ditangkap.

Al Sakinah Eco Resort - Room Image

Kalau tak dapat makan ikan yang ditangkap sendiri, janganlah bersedih, kerana pihak resort ini turut menyediakan pakej makanan yang bukan kepalang keenakannya.

FB/Website: Al Sakinah Eco Resort

Alamat: Lot 5300 Lorong Lampin 1, Janda Baik, Bentong 28750

Harga: Dari RM400+ Semalaman


16. Saufiville Boutique Resort

Saufiville Boutique Resort - Main Image

Resort butik, Saufiville Boutique Resort yang terletak pada ketinggian 1800 kaki dari aras laut ini menawarkan pemandangan yang menggegarkan jiwa keindahannya.

Tanah yang berkeluasan 12 ekar ini dikelilingi oleh flora dan fauna yang tidak ternoda sama sekali. Kedengaran macam sebuah lokasi yang jauh dari ibu kota bukan?

Saufiville Boutique Resort - Room Image

Sebenarnya lokasi resort ini hanyalah memakan masa 45 minit pemanduan dari Kuala Lumpur. Siapa sangka sebuah destinasi seindah ini terletak begitu dekat dengan bandaraya metropolitan.

Sekiranya anda menginap di sini, anda akan ditemani dengan suhu yang selesa dari 23 ke 30 darjah Celsius sambil menikmati pemandangan air sungai.

Mengenai penginapan di sini pula, resort ini menawarkan 6 buah penginapan jenis bilik dan 13 buah dorm untuk anda yang datang beramai-ramai.

FB/Website: Saufiville Boutique Resort

Alamat: Lot 1223, Kg Chempuruh, Janda Baik

Harga: Dari RM280+ Semalaman


17. Danau Daun Chalet

Daun Daun Chalet - Main Image

Teringin mengetahui bagaimana rasanya menginap di dalam rumah kampung yang elegan? Maka menginaplah di Danau Daun Chalet.

Terdapat beberapa jenis penginapan yang ditawarkan di sini, antaranya adalah Teratak Air yang lengkap dengan kolam renang peribadi di kaki bukit, Hillside Cottage dengan kolam renang peribadi berlatar belakangkan pemandangan hutan hijau, Danau Daun I & II yang terletak di tepi kolam ikan dan Danau Daun III yang memiliki kolam peribadi dan terletak di sebalik kafe.

Yang mana yang menjadi pilihan hati anda?

Daun Daun Chalet - Room Image

Bukan itu sahaja, di setiap chalet ini terdapat bbq pit masing-masing. Namun begitu, anda perlu membawa peralatan bbq yang lain seperti arang dan perkakasan sendiri.

FB/Website: Danau Daun Chalet

Alamat: Kampung Sum-Sum Hilir | Lot 5347, Janda Baik, Bentong 28750

Harga: Dari RM260+ Semalaman


18. Suria Hills Country House

Suria Hills Country House - Main Image

Menggabungkan reka bentuk moden dan elegan dengan sentuhan rumah kampung Melayu, Suria Hills Country House yang terletak di tanah berkeluasan 3 ekar ini dapat memberikan anda pengalaman percutian yang membawa ketenangan.

Suria Hills Country House - Room Image

Dikelilingi oleh taman berlanskap indah, air sungai yang mengalir jernih dan pohon-pohon yang berbuah segar, Suria Hills Country House adalah sebuah penginapan yang tepat bagi anda yang termimpi-mimpi akan suasana sebegini.

Alamat: Lot 8567 Kampung Janda Baik, 28700 Mukim Bentong, Bentong

Harga: Dari RM170+ Semalaman


Baca: 12 Resort Di Melaka Untuk Percutian Keluarga Luarbiasa

19. Le’ Manah Retreat

Le Manah Retreat - Main Image

Le Manah Retreat yang terletak di Kampung Chemperoh, Janda Baik ini menawarkan penginapan yang penuh dengan keselesaan dan padat dengan fasiliti menarik untuk anda sekeluarga beraktiviti.

Le Manah Retreat - Room Image

Antara yang terdapat di sini adalah kolam renang, gelanggang badminton, gelanggang tenis dan lain-lain lagi.

Anda juga boleh merancang aktiviti ATV melalui pihak penginapan dengan caj sekitar RM35 untuk trek 3 kali pusingan di sekitar kesegaran flora dan fauna Janda Baik.

Sebenarnya banyak lagi aktiviti lain yang boleh dirancang sekiranya anda menginap di sini, nak tahu lebih lanjut? Anda boleh melayari laman web Le’ Manah Retreat.

FB/Website: Le’ Manah Retreat

Alamat: Lorong Belia 1, Kg Chemperoh, Janda Baik, 28750

Harga: Dari RM249 Semalaman


20. Teratak Malaya

Teratak Malaya Guest House - Main Image

Resort yang menyediakan banyak ruang santai, Teratak Malaya adalah sebuah penginapan yang mesti diinapi walau sekali di dalam hidup. Keindahannya mendamaikan jiwa, suasana kampungnya mampu menggamit nostalgia.

Menginap di sini, anda dapat menikmati mandian air sungai jernih yang mengalir dengan sejuk dari bukit yang mampu melupuskan kepenatan setelah puas bersiar-siar di sekitar kawasan kampung.

Teratak Malaya Guest House - Room Image

Merancang untuk berbbq? Apa kata kalau anda memancing ikan di sungai ini? Kalau dapat ikan sungai yang selalunya bersaiz besar ini, memang puaslah!

Sebab lain kenapa anda perlu menginap di sini? Keindahan reka bentuk penginapan dan lanskap Teratak Malaya yang cukup mengujakan ini turut membuatkan ia menjadi pilihan banyak penggambaran drama. Memang rugilah kalau tak cuba!

FB/Website: Teratak Malaya

Alamat: Kampung Janda Baik, 28750 Bentong

Harga: Hubungi Pihak Resort Untuk Harga


21. D’ark Resort

D’ark Resort Janda Baik - Main Image

D’ark Resort yang terletak di Pulau Santap ini akan menyambut anda sekeluarga dengan sebuah pemandangan kampung yang elegan.

Lanskapnya juga cukup menyejukkan pandangan mata, ditumbuhi dengan tumbuhan-tumbuhan hijau untuk oksigen yang menyegarkan setiap kali anda menarik nafas.

D’ark Resort Janda Baik - Room Image

Resort yang indah ini juga menawarkan bermacam aktiviti untuk mengisi waktu-waktu percutian sama ada outdoor mahupun indoor.

Aktiviti indoor adalah seperti ping-pong, karom, congkak dan bermacam jenis permainan papan. Aktiviti outdoor yang boleh dilakukan di sini pula adalah seperti badminton, sepak takraw, bola jaring dan lain-lain.

Baca: 28 Airbnb Menarik Di Malaysia

Sekiranya anda inginkan sesuatu yang lebih mencabar, anda boleh merancang untuk berjungle trekking, berkhemah, memancing dan sebagainya.

Antara kemudahan yang disediakan resort ini adalah perpustakaan, surau, kafe, kemudahan bbq, tanah perkhemahan, kemudahan karaoke dan banyak lagi. Macam-macam boleh dilakukan di sini.

FB/Website: D’ark Resort

Alamat: D’ark Training & Resort Sdn Bhd AshidaVilla, Lot 5303 Pulau Santap, Janda Baik, Bentong

Harga: Hubungi Pihak Resort Untuk Harga


22. Hawa Resort

Hawa Resort Janda Baik - Main Image

Seperti kebanyakan penginapan lain di Janda Baik ini, Hawa Resort dikelilingi oleh kehijauan hutan dan kejernihan air sungai.

Resort yang terletak hanya 30 minit dari Kuala Lumpur melalui lebuhraya Gombak-Karak ini menawarkan atmosfera yang menyegarkan tubuh dengan suhu sekitar 23 ke 28 darjah Celsius.

Hawa Resort Janda Baik - Room Image

Antara kemudahan yang disediakan resort ini adalah bilik permainan indoor (karom, ping-pong dan foosball), team building park yang luas, gelanggang serbaguna, kantin, bbq pit dan surau.

FB/Website: Hawa Resort

Alamat: Kampung Orang Asli Hulu Chemperuh, Bentong

Harga: Dari RM160+ Semalaman


23. Fifty4Ferns

Fifty4Ferns Janda Baik - Main Image

Chalet dengan sentuhan moden dan kontemporari, Fifty4Ferns ini berdiri di atas tanah berkeluasan 10 ekar yang dikelilingi oleh lanskap yang mengujakan pandangan sesiapa sahaja yang menjejakkan kaki.

Fasiliti yang disediakan juga cukup menarik untuk sebuah percutian yang penuh makna seperti kolam renang, jakuzi outdoor, kolam ikan, kafe, pondok rehat, trek jogging, petting zoo, gelanggang serbaguna dan banyak lagi.

Fifty4Ferns Janda Baik - Room Image

Untuk pengetahuan anda, terdapat 12 buah chalet yang disediakan di sini yang memiliki luaran inspirasi daripada rumah Melayu klasik dengan sentuhan dalaman berkonsep moden kontemporari.

Chalet yang terletak 700 meter dari aras laut ini menawarkan udara yang kesegarannya menghilangkan lara hati dan melapangkan dada. Fifty4Ferns cukup sempurna bagi anda yang mendambakan percutian yang penuh kuasa terapeutik.

FB/Website: Fifty4Ferns

Alamat: Lot 12188, Lorong Cheringin, Janda Baik, Janda Baik, Bentong

Harga: Dari RM400+ Semalaman


24. Suunah Koruss Resort

Suunah Koruss Resort Janda Baik Pahang - Main Image

Penginapan dalam suasana kampung namun lengkap dengan kemudahan moden, Suunah Koruss Resort pasti dapat memberikan anda sekeluarga pengalaman percutian yang mustahil dapat dilupakan.

Dikelilingi oleh kehijauan alam semula jadi dan berhadapan dengan sungai jernih, Suunah Koruss Resort menawarkan beberapa jenis penginapan untuk dipilih seperti Villa Irama, Getaran Jiwa, Horee-horee, Villa Jalan Ampas, Villa Panggung, Retro House dan macam-macam lagi yang termasuklah khemah.

Suunah Koruss Resort Janda Baik Pahang - Room Image

Macam pernah dengar je nama-nama penginapan yang tersedia kan? Ya, sebenarnya resort ini dinamakan ala-ala P.Ramlee kerana suasananya yang persis zaman kehidupan lagenda sepanjang zaman, P.Ramlee. Menarik bukan?

Selain itu, resort ini turut menyediakan banyak fasiliti menarik yang menjadikan ia wajib dipilih sebagai penginapan pada musim cuti nanti seperti tempat berbbq, kolam renang, gelanggang badminton, tempat duduk di tepian sungai dan bermacam-macam lagi.

FB/Website: Suunah Koruss Resort

Alamat: 13, Kg. Pulau Santap, Janda Baik, Bentong

Harga: Hubungi Pihak Resort Untuk Harga


25. Enderong Resort

Enderong Resort Janda Baik - Main Image

Resort yang terletak pada ketinggian 2000 kaki dari aras laut ini sememangnya mampu mengujakan sesiapa sahaja yang memandang.

Enderong Resort menawarkan beberapa jenis penginapan dan salah satunya adalah Enderong House yang merupakan sebuah rumah 3 tingkat yang diperbuat daripada kayu-kayan yang bersatu dengan cermin yang luas, rumah ini membolehkan anda yang menginap menikmati keindahan flora setiap kali mencelikkan mata.

Untuk pengetahuan anda, Enderong House yang dibina pada tahun 2001 ini pernah memenangi anugerah seni bina daripada Malaysia Institue of Architects (PAM) pada tahun 2004.

Enderong Resort Janda Baik - Room Image

Penginapan lain pula adalah Annexe Rooms sekiranya anda datang berseorangan ataupun dalam kumpulan yang kecil dan seterusnya adalah The Cottage yang merupakan rumah kayu dengan seni bina tradisional Melayu.

Keindahan seni bina penginapan ini ditambah lagi dengan fasiliti yang menghiasi lanskap resort seperti kolam ikan, kolam renang, pondok santai, trek berjalan kaki dan lain-lain.

FB/Website: Enderong Resort

Alamat: Lot C21, Persiaran Enderong, Jalan Tanarimba Pine, Tanarimba, Janda Baik, Bukit Tinggi, 28750 Bentong

Harga: Dari RM530 Semalaman


26. Pondok Impian

Pondok Impian Janda Baik - Main Image

Penginapan impian penduduk kota, Pondok Impian ini terletak hanyalah 1 jam perjalanan dari Kuala Lumpur.

Pondok Impian menawarkan beberapa jenis penginapan yang terdiri daripada chalet keluarga, chalet VIP, exclusive honeymoon chalet-style Minang dan bilik dorm yang boleh menampung 15 orang penginap pada satu-satu masa. Mana satu yang kedengaran sesuai dengan keperluan penginapan anda?

Pondok Impian Janda Baik - Room Image

Bukan sahaja memiliki pilihan penginapan yang pelbagai, fasiliti yang disediakan juga amatlah lengkap dengan kolam memancing, kolam renang yang menggunakan air terjun yang menyegarkan, kemudahan karaoke, mini cinema, set bbq, dan banyak lagi.

FB/Website: Pondok Impian

Alamat: Hubungi Pihak Resort Untuk Lokasi

Harga: Dari RM150+ Semalaman


Baca: 12 Destinasi Menarik Di Bukit Fraser

27. 101 Resort & Spa

101 Resort & Spa - Main Image

101 Resort & Spa adalah sebuah penginapan bertaraf 3 bintang yang menghidangkan alam flora dan fauna sebaik melangkah keluar dari pintu bilik.

Dikelilingi hutan dan juga menjadi laluan sebatang air sungai yang jernih bak kristal, menginap di resort ini menjadikan anda seorang yang lain dari biasa, mungkin jauh lebih tenang dengan wajah yang lebih ceria ditambah pula dengan udara segar yang sentiasa menyapa.

101 Resort & Spa - Room Image

Di sinilah anda dapat mengembalikan kesihatan tubuh yang telah lama dicemari udara di kota. Tidak cukup dengan itu, anda boleh memaksimakan nikmat pecutian dengan mendapatkan rawatan spa resort ini yang sangat melegakan badan.

Alamat: Ashida Villa, Lot 5303 Pulau Santap, Kampung Janda Baik, Bentong, 28750 Kampung Janda Baik

Harga: Dari RM260+ Semalaman

Selanjutnya Di Booking.com

28. Serene Retreat

Serene Retreat Janda Baik - Main Image

Serene Retreat adalah sebuah penginapan yang berkonsepkan Bali. Lokasinya adalah di sekitar Arena of Stars dan juga tokong Gua Chin Swee.

Serene Retreat menawarkan 7 buah bilik yang masing-masing lengkap dengan ruang balkoni untuk anda menikmati udara segar dan pemandangan mendamaikan tanpa mengira masa.

Serene Retreat Janda Baik - Room Image

Kemudahan lain yang disediakan di sini adalah kolam renang, spa, dan khidmat sewaan basikal sekiranya anda ingin bersiar-siar sambil menikmati dengan sepuasnya sentuhan angin di sekitar Janda Baik.

FB/Website: Serene Retreat

Alamat: Lot 5358 Lorong Cherengin 2 Kg Janda Baik, Janda Baik


29. Bidaisari Resort

Bidaisari Resort Janda Baik - Main Image

Bidaisari Resort yang terletak di Kampong Sum Sum ini menghidangkan para penginap dengan pemandangan air sungai dan kolam renang.

Resort yang dihiasi dengan keindahan alam ini dapat membantu anda relaks dan melupakan masalah yang ada.

Pemandangan di sekitar penginapan yang termasuklah tasik dan pokok yang berbuah mekar, di samping penginapan yang dihias dengan konsep yang cukup eksklusif dan penuh dengan keselesaan membuatkan wang yang dikeluarkan terasa sangat berbaloi.

Bidaisari Resort Janda Baik - Room Image

Bukan itu sahaja, Bidaisari turut memiliki kandang kudanya sendiri yang terletak bersebelahan dengan resort. Anda boleh mendapatkan pakej penginapan dan menunggang kuda jika ini adalah salah satu aktiviti yang ingin anda lakukan.

Alamat: Lorong Cheringin Satu, Kampung Cheringin Janda Baik, 28750 Kampong Sum Sum

Harga: Dari RM400+ Semalaman

Selanjutnya Di Booking.com

30. Kanopi Villa

Kanopi Villa Janda Baik - Main Image

Ingin mencuba sesuatu yang baru? Apa kata kalau anda cuba menginap di Kanopi Villa? Seperti nama yang diberi, Kanopi Villa menawarkan tempat penginapan yang berbumbungkan kanopi yang lengkap dengan kemudahan seperti katil yang selesa.

Pendek kata, di Kanopi Villa ini anda dapat mencuba berglamping bersama yang tersayang.

Kanopi Villa Janda Baik - Room Image

Di samping itu, Kanopi Villa turut memiliki pusat aktiviti yang terbahagi kepada banyak bahagian untuk memberikan anda privasi sewaktu bersantai.

Di pusat aktiviti ini, anda boleh bermain bermacam permainan papan, menonton TV atau sekadar menikmati minum petang sambil melihat pemandangan hutan hujan yang terbentang luas di hadapan mata.

Alamat: Plot 25929, Kg Janda Baik,  (Di Hadapan Balai Bomba) Bentong

Harga: Dari RM204+ Semalaman

Selanjutnya Di Booking.com

31. Happy Paradise

Happy Paradise Janda Baik - Main Image

Terletak di Kampung Cherenging, Janda Baik, Happy Paradise sememangnya adalah syurga bagi keluarga yang datang menginap. Rasanya, dah datang sekali, memorinya pasti akan sentiasa terngiang-ngiang di ingatan.

Happy Paradise - Room Image

Penginapan indah ini memiliki pohon-pohon berbuah mekar yang boleh dipetik untuk dinikmati dengan segar, zoo mini, taman permainan, kolam renang, kandang kuda, kawasan bbq dan banyak lagi.

Anda dapat meluangkan masa berkualiti yang penuh santai sepanjang penginapan. Percayalah, seminit pun tak akan berlalu tanpa keseronokan.

Alamat: Lot 5596, Kg Cherenging Pahang, 28750 Kampung Janda Baik

Harga: Dari RM150+ Semalaman

Selanjutnya Di Booking.com

32. NHZ Country House

NHZ Country House Janda Baik - Main Image

NHZ Country House yang berdiri di atas tanah berkeluasan 1 ekar ini menawarkan penginapan dengan atmosfera penuh keselesaan seperti di rumah sendiri, lengkap dengan katil empuk yang sentiasa memanggil untuk membuai anda dengan mimpi indah.

NHZ Country House Janda Baik - Room Image

Bangun sahaja dari tidur lena, anda boleh keluar untuk menikmati keindahan taman hijau sambil menghirup udara segar. Sekiranya anda menginap di sini, antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah berbasikal, berbbq dan sebagainya.

Alamat: 7, Kampung Chemperoh, Janda Baik, 28750 Kampung Janda Baik

Harga: Dari RM280+ Semalaman

Selanjutnya Di Booking.com

Tudia penangan Janda Baik! Tak lekang dengan chalet dan resort yang diselubungi keindahan alam semula jadi.

Tanpa menara pencakar langit, tiada kepulan asap yang mencemar pernafasan dan yang ada hanyalah kewujudan alam semula jadi yang mendamaikan jiwa, bunyi burung berkicauan, air yang mengalir segar, dusun yang tidak mekar dengan buah-buahan, semua ini dapat dinikmati kurang 1 jam perjalanan dari kota besar, Kuala Lumpur.

Bagi anda yang bukanlah warga ibu negara Malaysia ini, dan merancang untuk menikmati percutian bukan sahaja di Janda Baik tapi juga di Kuala Lumpur, anda boleh membaca artikel kami berkaitan Tempat Menarik di Kuala Lumpur.

Baca: 31 Destinasi Terbaik Untuk Family Day Di Malaysia

Senarai tempat menarik di Janda Baik ini masih tidak dapat memuaskan rasa cinta anda kepada alam semula jadi? Apa kata kalau anda baca artikel kami tentang Tempat Glamping Menarik di Malaysia untuk sebuah pengalaman percutian yang lebih mesra alam dan adventurous.

Banyak sekali tarikan yang ada di Malaysia ini bukan? Hentikan angan-angan untuk menikmati semua ini dengan mula membuat tempahan penginapan secepat mungkin sebelum penginapan ini penuh kerana terlambat.

Janda Baik sememangnya dapat memberikan pengalaman yang terbaik pada pengunjungnya, namun, perkara yang sama tidak boleh dikatakan tentang kesediaan penginapannya yang begitu cepat penuh setiap kali tiba musim cuti.

Jangan buang masa lagi! Bawalah keluarga anda menyelami alam semula jadi di Janda Baik untuk percutian akan datang. Semoga berseronok di Janda Baik!