Siapa yang tidak mengidamkan percutian di dalam pulau yang indah. Bayangkanlah berjalan sambil menikmati air kelapa yang segar dengan bayu laut bertiupan menyapa pipi sambil menyaksikan pemandangan pantai yang tersergam indah.

Advertisements

Godaan Koh Samui tidak terhenti di situ kerana selain kawasan pantainya, segenap pelusuk pulau ini menyimpan 1001 tarikan untuk dijejaki.

Dari perkampungan klasik hinggalah kepada β€˜taman rahsia’ yang tersembunyi dari pandangan ramai, apa lagi yang anda inginkan untuk sebuah percutian yang sempurna? Nak tahu lebih terperinci tentang segala yang menanti anda di Koh Samui? Teruskan membaca senarai tempat menarik di Koh Samui sehingga ke penghujung.

24. Lamai Beach

Lamai Beach Koh Samui
Sumber: true-beachfront.com

Lamai Beach adalah pantai kedua yang terkenal di Koh Samui dan boleh dikatakan sama lengkap dengan apa yang ditawarkan di Chaweng Beach.

Tapi, yang membuatkan ianya lebih menarik adalah kerana ianya lebih santai daripada Chaweng Beach. Kebanyakan pengunjung yang datang ke sini hanya akan berjemur di bawah pancaran matahari atau bermandi-manda di dalam air tenang yang berwarna biru kehijauan.

πŸ“ Alamat
Alamat: Lamai Beach, Surat Thani, Thailand

23. Samui Cultural Centre

Samui Cultural Centre
Sumber: Elite Havens Luxury Villa Rentals

Mustahil ditemui di tempat lain, di Samui Cultural Centre, anda dapat melihat kesemua pengaruh budaya dan sejarah berkaitan agama Hindu dan Buddha dari seluruh Asia Tenggara seperti Thailand, Bali, Kemboja, China dan banyak lagi dalam satu lokasi yang sama.

Pusat budaya ini terletak di dalam sebuah rumah dengan gaya seni bina tradisional Thai. Di dalam rumah ini terdapat sebuah tasik buatan yang bersaiz kecil. Walau bagaimanapun, bahagian yang dibuka kepada orang awam hanyalah tingkat pertamanya. Bahagian lain pula merupakan tempat kediaman.

Masa yang diambil untuk selesai melihat segala yang ada di Samui Cultural Centre hanyalah dalam sekitar 30 minit.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: Lipa Noi, Ko Samui District, Surat Thani, Thailand
Waktu Operasi: 9.00 am – 5.00 pm
Bayaran Masuk: 120 Baht

22. Spavillion Massage

Carnation Massage Spavillion
Sumber: spavilionsamui.com

Relaks dan kembalikan keremajaan anda di Spavillion Massage center, sebuah spa profesional yang menawarkan atmosfera yang mendamaikan jiwa.

Bukan sikit lokasi menarik untuk dilawati di Thailand ni, kalau tak lenguh memang tipulah kan. Untuk memaksimumkan nikmat percutian anda di Thailand, rawatan spa di negara ini patut menjadi aktiviti yang paling utama.

Antara rawatan yang ditawarkan di Spavillion Massage adalah urutan Thai, urutan minyak beraroma, urutan jet lag dan lain-lain lagi. Jangan lupa, booking dulu sebelum ke sini!

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: Spavilion Spa at Pavilion Samui Villas & Resort,Β 124/24 Lamai Beach Road, Koh Samui, 84310
Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 8.00 pm)
Bayaran Masuk: Dari 2250 Baht – 9900 Baht

21. Central Festival Samui

Central Festival Koh Samui
Sumber: Samuiholiday.com

Central Festival Samui adalah salah satu pusat membeli-belah terbuka yang masih agak baru di Koh Samui iaitu sejak tahun 2014 lagi. Kalau datang ke sini, sedar tak sedar poket makin menipis sebab bukan sedikit kedai yang ada di sini tapi lebih daripada 200 buah semuanya.

Selain syurga kaki shopping, Central Festival Samui turut menempatkan panggung wayang Major Cineplex, cafe-cafe seperti Starbucks, The Coffee Club, Auntie Anne dan banyak lagi.

Lokasinya, terletak di antara Chaweng Beach Road dan tasik.

πŸ“ Alamat
Alamat: Central Festival Samui, Amphoe Koh Sa-Mui, Surat Thani, Thailand 84140

20. Samui Shooting Range

Samui Shooting Range

Bagi sesiapa yang sudah lama teringin untuk memegang pistol atau senapang sendiri dek kerana pengaruh filem aksi Hollywood, anda patut singgah ke Samui Shooting Range yang terletak tidak jauh dari kawasan pantai Chaweng.

Bayaran yang dikenakan di sini adalah berdasarkan daripada jenis pistol atau senapang yang dipilih serta bilangan pusingan yang diambil.

Sebelum dapat menggunakannya, anda akan mendapat tunjuk ajar daripada instructor yang ada di sini tentang perbezaan bermacam jenis senjata yang ada dan teknik tembakan.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: Samui Shooting Range,Β Moo 6, 4169 Ring Road, BoPhut, Samui Thailand
Waktu Operasi: 10.00 am – 6.00 pm
Bayaran Masuk: Bermula Daripada 900 Baht & Bertambah Mengikut Bilangan Pusingan / Jenis Senjata

19. Choeng Mon Beach

Choeng Mon Beach Koh Samui
Sumber: Mads Danesoe

Dikelilingi oleh pokok kelapa dan berpasir putih, pemandangan Choeng Mon Beach dapat memberikan kelegaan yang diimpikan setelah berjam-jam menempuh destinasi-destinasi yang sibuk dengan para pelancog.

Selain menikmati pemandangan, di pantai yang terletak di bahagian utara Koh Samui ini juga anda boleh melakukan aktiviti-aktiviti air seperti jet ski atau menaiki bot pedal. Untuk pengalaman relaks yang luar biasa, anda boleh juga mendapatkan rawatan spa yang ditawarkan di sekitar pantai.

Aktiviti lain yang sering dilakukan di sini adalah seperti menyelam skuba, snorkelling, dan berenang.

πŸ“ Alamat
Alamat: Bo Put, Ko Samui District, Surat Thani 84320, Thailand

18. Santiburi Samui Country Club

Santiburi Samui Country Club
Sumber: Santiburi Samui Country Club

Nikmati pemandangan yang mempesonakan sambil bermain golf di Santiburi Samui Country Club.

Tak kisahlah sama ada anda seorang kaki golf atau tak, anda boleh juga singgah ke sini semata-mata untuk menikmati keindahan panorama yang ditawarkannya. Ya, keindahannya cukup berbaloi untuk anda datang dan lihat sendiri.

Sambil menghirup udara segar, anda dapat melihat pemandangan air terjun-air terjun dan sungai yang mengalir di sekitar. Dari sini juga anda dapat menikmati pemandangan lautan dan pantai.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu Operasi
Alamat: Highway 4169, Koh Samui, Amphoe Ko Samui, Chang Wat Surat Thani 84330, Thailand
Waktu Operasi: 7.00 am – 6.00 pm

17. Namuang Waterfalls

Namuang Waterfalls Koh Samui
Sumber: Samui Holiday Villas

Namuang Waterfalls ataupun gelaran lainnya Purple Falls adalah sebuah air terjun kembar yang menjanjikan pemandangan yang sukar dilupakan. Oksigen segar, air yang jernih serta bunyi air mengalir yang mengalir dapat membuat anda terlupa dunia realiti buat seketika.

Keindahan yang terletak jauh dari kesibukan pelancong ini agak mencabar untuk dicapai kerana anda perlu menempuhi laluan yang licin dan curam sebelum sampai. Oleh itu, pastikan anda memakai pakaian dan kasut yang sesuai serta berhati-hati semasa ke sana.

Waktu yang terbaik untuk melawat air terjun ini adalah dari bulan September ke November ketika mana air terjun ini melimpahkan lebih banyak air daripada biasa.

πŸ“ Alamat
Alamat: Na Mueang, Ko Samui District, Surat Thani 84140, Thailand

16. Chaweng Beach

Chaweng Beach Koh Samui
Sumber: Jacques Herremans

Kalau bercuti di pulau, sudah semestinya tarikan utamanya adalah kawasan-kawasan pantai yang ada di sini. Namun dalam banyak-banyak pantai yang ada, Chaweng Beach adalah pantai yang paling terkenal di Koh Samui.

Dikelilingi oleh banyak pilihan resort, kawasan pantai ini turut meriah dengan tawaran pelbagai jenis aktiviti sukan air yang menarik untuk dilakukan.

Bagi yang hanya ingin menikmati udara segar dan pemandangan indah yang disajikan, anda boleh berehat-rehat di bawah sundeck yang disediakan.

πŸ“ Alamat
Alamat: Chaweng Beach, Surat Thani, Thailand

15. Easykart, Chaweng Lake

Easykart Chaweng Lake
Sumber: Easykart.net

Walaupun nama tarikan ini adalah Easykart, namun di sini sebenarnya terdapat lebih daripada hanya go-kart semata-mata. Aktiviti lain yang ditawarkannya adalah Indoor Skydiving dan yang akan datang, Watersurfing. Ketiga-tiganya bukan main best lagikan?

Untuk go-kartnya, terdapat 4 jenis model kart dan 2 jenis trek yang disediakan. Tak pernah main go-kart dan memang noob dalam sukan ni? Jangan risau, ada pilihan yang sesuai untuk anda. Bagi yang dah pro? Litar yang disediakan pasti memuaskan hati β€˜rempit’ anda!

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 3/196 moo 2, Chaweng Lake, Bophut, Ko Samui, Surat Thani 84320, Thailand
Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 1.00 am)
Bayaran Masuk: Dari 500 Baht – 1950 Baht

Merancang Percutian Ke Thailand? Lihat Panduan Destinasi Menarik Kami Yang Lain


14. Ang Thong Marine Park

Ang Thong Marine Park
Sumber: Tom Yam Thailand

Ang Thong Marine Park adalah nama yang diberikan kepada gugusan sejumlah 42 buah pulau yang terdapat di sekitar Thailand. Ini termasuklah puncak-puncak batu kapur, hutan tebal, kawasan pantai berpasir putih, air terjun yang mempesonakan dan banyak lagi tarikan alam semula jadi yang lain.

Untuk sebuah penerokaan dunia semula jadi yang mengujakan ini, anda boleh mendapatkan pakej bot lawatan daripada Koh Samui.

Aktiviti lain yang boleh dilakukan sepanjang penerokaan sekitar taman marin ini adalah berkayak, mendaki sehingga ke puncak Mae Koh untuk menikmati pemandangan Emerald Lagoon, bersnorkelling di Wua Tatap Island dan banyak lagi!

Namun memandangkan taman marin ini terlampau luas untuk habis diteroka, anda perlu memilih pakej lawatan yang ditawarkan dengan terperinci. Ini kerana pakej yang berbeza akan melakukan perhentian di lokasi-lokasi tarikan yang berbeza di sekitar Ang Thong Marine Park ini.

πŸ“ Alamat
Alamat: 45/1-2 Moo 1, Thongsala Koh Phangan Surathani Bueng Kan 84280, Thailand

13. Secret Buddha Garden

Secret Buddha Garden Koh Samui
Sumber: Koh Samui

Bayangkan perasaan apabila dapat memasuki sebuah kawasan β€˜rahsia’ yang masih tidak ramai ketahui kewujudannya atau jarang diexplore? Kalau anda sukakan β€˜thrill’ yang sebegini, Secret Buddha Garden adalah destinasi yang wajib anda lawati!

Taman rahsia yang telah wujud dari tahun 1976 ini merupakan hasil tangan seorang pekebun bernama Nim Thongsuk yang mula meletakkan arca-arca dan tokong-tokong di atas tanah yang dimilikinya. Arca yang terdapat di sini adalah dari bentuk haiwan, dewa dan manusia dalam pelbagai gaya.

Cara terbaik untuk sampai ke kawasan ini adalah dengan menaiki 4WD.

πŸ“ Alamat
Alamat: Secret Buddha Garden Terletak Di Atas Bukit, Route 4169 (Ring Road) Di Baan Saket

12. Khun Si Waterfall

Khun Si Waterfall Koh Samui
Sumber: Paul Dobree-Carey

Agak tersorok, tarikan semula jadi Khun Si Waterfall menjanjikan privasi yang dicari semasa bercuti di Thailand.

Kedudukan kawasan air terjun ini tidak begitu jauh dari Khun Si View Point, nak lagi senang, guna je GPS.

Air terjun ini terletak di dalam kawasan hutan tebal dan kebun durian yang melindunginya daripada sebarang bentuk β€˜nodaan’ yang terdapat di kota. Setibanya di sini anda dapat menikmati udara yang segar dan bunyi hutan rimba yang cukup menyenangkan jiwa.

πŸ“ Alamat
Alamat: Wat Thale, Thailand

11. Lad Koh View Point

Lad Koh View Point
Sumber: Anke Lichtenau

Lad Koh View Point adalah salah satu tempat yang paling best untuk anda chill bersama keluarga di Koh Samui. Mana tidaknya, dari sini anda bukan sahaja dapat menghirup udara segar, tapi juga dapat menikmati keindahan pemandangan yang sukar diungkapkan dengan kata-kata sekitar Chaweng Bay yang meliputi sepanjang kawasan pantai, laut yang berkilau kebiruan dan langit yang tiada penghujungnya.

Inginkan pemandangan seperti dalam mimpi? Datanglah ketika waktu matahari terbit!

Untuk pengetahuan anda, Lad Koh View Point Β atau nama lainnya Zenith Viewpoint ini lengkap dengan tempat meletak kereta dan tandas.

πŸ“ Alamat
Alamat: Bo Put, Ko Samui District, Surat Thani, Thailand

10. Chaweng Walking Street

Chaweng Walking Street
Sumber: Chaweng Walking Street Samui

Dah puas makan angin, kini tiba masanya untuk menghabiskan duit atau mencuci mata melihat kerenah masyarakat setempat dan pelancong dari seluruh dunia. Untuk tujuan ini anda boleh melawat Chaweng Walking Street yang hanyalah 15 minit berjalan kaki dari pekan Chaweng.

Sepanjang perjalanan di sini anda dapat mendengar bermacam muzik berbeza. Kalau bernasib baik anda mungkin dapat melihat persembahan live yang diadakan di atas pentas yang terdapat di sini.

Sambil mendengar kemeriahan di sekitar, anda dapat melihat jualan pelbagai jenis barangan seperti T-shirt, lampu, selipar, beg, cenderamata dalam bentuk ukiran kayu, jam tiruan dan banyak lagilah!

Yang bestnya, tersangatlah senang nak tawar-menawar dengan peniaga di pasar ni.

πŸ“ Alamat
Alamat: Bo Put, Ko Samui District, Surat Thani 84320, Thailand

9. Koh Tao

Koh Tao Ko Samui
Sumber: Roma Neus

Koh Tao atau nama lainnya, Turtle Island adalah salah satu tempat menarik di Koh Samui yang menjadi destinasi menyelam skuba pilihan ramai di Thailand. Pulau berbukit-bukau dengan keluasan 21 km persegi ini dikelilingi oleh perairan yang jernih bak kristal.

Air yang jernih ini menjadikan pengalaman menyelam anda ibarat menonton siaran HD, penuh dengan warna-warna hidupan laut.

Turut terdapat di sini adalah banyak pilihan penginapan, iaitu daripada hotel bajet hinggalah kepada resort-resort mewah. Untuk menuju ke Koh Tao dari Koh Samui, anda boleh menaiki feri.

πŸ“ Alamat
Alamat: Ko Tao, Ko Pha-ngan District, Surat Thani, Thailand

8. Koh Phangan

Pulau Ko Pha Ngan
Sumber: Eric Gutschmidtβ€Ž

Sebuah lagi pulau yang terletak tidak jauh dari Koh Samui adalah Koh Phangan yang juga boleh diakses dengan menaiki feri atau bot laju sekiranya anda memiliki bajet lebih.

Pulau yang berkeluasan 167 km persegi ini adalah pulau ke-5 yang terbesar di Thailand dengan kedudukan hanyalah 12 km dari Koh Samui.

Memiliki geografi yang berbukit bukau dengan hutan hijau yang mekar, Koh Phangan menawarkan lebih daripada 20 spot untuk menyelam skuba yang menjanjikan panorama marin yang jelas dan penuh warna-warni.

πŸ“ Alamat
Alamat: Ko Pha Ngan, Ko Pha-ngan District, Surat Thani 84280, Thailand

7. Maenam Beach

Maenam Beach Koh Samui
Sumber: Terry Bouris

Kebanyakan kawasan pantai di Koh Samui ni agak meriah dengan kedatangan pelancong, tapi tidak di Maenam Beach. Anda dapat menikmati privasi yang mustahil dapat dirasakan sekiranya ke kawasan pantai lain di sekitar Koh Samui.

Pantai berkepanjangan 7 km ini cukup tenang, dan tidak memiliki begitu banyak gerai jualan jika dibandingkan dengan pantai lain.

Walaupun Koh Samui terkenal sebagai destinasi pelancongan di Thailand, Maenam Beach seperti β€˜terselamat’ daripada menjadi hotspot pelancongan. Memang syoklah nak berkelah!

πŸ“ Alamat
Alamat: Maenam Beach, Koh Samui, Thailand

6. Lipa Noi Beach

Lipa Noi Beach
Sumber: elitehavens.com

Terletak berdekatan dengan jeti feri utama Koh Samui, Lipa Noi Beach adalah kawasan pantai yang dilawati ramai pelancong yang baru tiba dari tanah besar Thailand.

Bagi anda yang membawa anak kecil, Lipa Noi Beach adalah pantai yang cukup selamat untuk dilawati kerana airnya yang cetek sehingga ke jarak 100 meter. Di samping itu, sekitar perairan di pantai ini turut tiada pembentukan batuan atau batu karang yang tajam.

Nak mandi sepuas hati tanpa risau bersama keluarga? Inilah pantai yang terbaik.

πŸ“ Alamat
Alamat: Lipa Noi, Koh Samui, Suratthani 84140, Thailand

5. Nathon Town Koh Samui

Nathon Town Koh Samui
Sumber: Koh Samui Island Paradise

Sebagai kawasan pelabuhan utama di Koh Samui, Nathon Town menyediakan bermacam kemudahan kepada para pelancong dari agen-agen pelancongan, kedai makan, cafe internet, kedai buku secondhand dan banyak lagi.

Cenderamata yang dijual di sekitar juga boleh dikatakan jauh lebih murah daripada yang dapat ditemui di kawasan lain di pulau ni. Hotel? Bukanlah satu isu, cukup banyak dan sangat murah.

πŸ“ Alamat
Alamat:Β  Nathon Town, Ang Thong, Ko Samui District, Surat Thani 84140, Thailand

4. Bophut (Fisherman’s Village)

Bophut Fishermans Village Koh Samui
Sumber: Supaphun Sornvisai

Bophut (Fisherman’s Village) adalah sebuah tarikan dengan aura agak aneh jika dibezakan dengan keseluruhan kawasan pulau ini yang lebih membangun.

Ini kerana, sekitar perkampungan nelayan ini masih mengekalkan rumah kedai-rumah kedai lama yang dibina daripada kayu dengan gaya seni bina Cina sehingga membuatkan anda terasa seperti berada dalam filem klasik.

Kalau anda teringin untuk ke sini, apa kata sekiranya anda aturkan untuk datang pada hari Jumaat, kerana pada ketika ini, kawasan perkampungan akan riuh dengan kehadiran pasar yang padat dengan bermacam jenis gerai yang menjual pelbagai barangan.

Antara yang boleh anda temui diniagakan di sini adalah kraftangan, herba, rempah-ratus, fabrik tempatan yang berkualiti tinggi, barangan hiasan dan banyak lagi!

πŸ“ Alamat
Alamat: 3 Borphud Sub-district Koh Samui District Amphoe Ko Samui, Chang Wat Surat Thani 84320, Thailand

3. Sky Fox

Sky Fox Koh Samui
Sumber: Johaidi Idrus

Sambil menghirup udara segar dan menikmati pemandangan memukau jiwa, sambil memacu adrenalin. Semua ini boleh anda realisasikan di Sky Fox!

Bayangkan dapat berflying fox dari kedudukan yang tinggi dengan kepanjangan sehingga 2000 meter? Sudah pasti ianya sebuah pengalaman yang sangat memuaskan hati!

Setibanya anda di sini nanti, anda akan mendapat kelengkapan seperti harness, sarung tangan, helmet dan training sebelum memulakan aktiviti yang mendebarkan ini.

πŸ“ AlamatπŸ’² Harga Tiket
Alamat: Maenam, Koh Samui, Suratthani, Thailand. 84330
Bayaran Canopy Adventures Full-Day Tour: 3150 Baht

2. Elephant Rock

Elephant Rock Koh Samui
Sumber: Raymond Lee WK

Dengar je nama batu ni, β€œElephant Rock” mesti anda terbayangkan batuan berbentuk seperti gajahkan? Sebenarnya batu ini langsung tidak kelihatan seperti haiwan gergasi ni, tapi ianya dinamakan sedemikian rupa disebabkan oleh saiznya yang begitu besar seperti seekor gajah.

Puncak batu besar yang terletak di antara Lamai Beach dan Chaweng ini menyajikan pemandangan yang mengujakan sekitar Teluk Thailand.

πŸ“ Alamat
Alamat: Mu 4 Koh- Suratthani, Maret, Ko Samui District, Surat Thani, Thailand

1. Koh Nang Yuan

Koh Nang Yuan
Sumber: AntΓ³nio DurΓ£es

Pulau lain yang terletak berdekatan dan patut anda rancang untuk lawati alang-alang sudah sampai di Koh Samui adalah Koh Nang Yuan.

Apa yang menjadikan pulau ini istimewa adalah kerana perairan di sekitarnya yang cukup jernih, dengan kawasan pantai berpasir putih dan pembentukan pokok-pokok hijau di sekitar.

Menyelam di dalam air lautnya pula, anda dapat menyaksikan beratus ekor ikan tropika yang menjadikan kawasan perairan sekitar pulau inis sebagai habitat mereka.

Bagaimana untuk ke sini? Ramai pelancong akan bergerak dari Koh Samui untuk ke Koh Tao sebelum mendapatkan bot untuk menuju ke Koh Nang Yuan kerana kedudukan kedua-dua pulau ini yang sangat hampir antara satu sama lain.

πŸ“ Alamat
Alamat: Nang Yuan Island, Surat Thani, Thailand

Mustahil untuk tidak jatuh cinta dengan Koh Samui bukan? Keindahan kawasan-kawasan pantainya, pulau-pulau yang terdapat di sekitar dan banyak lagi tarikan indah dan unik yang tersimpan di dalam sudut-sudut rahsia Koh Samui, aktiviti untuk dilakukan di sekitar pulau ini seperti tiada hadnya. Tidak hairan kenapa ianya menjadi destinasi pilihan ramai pelancong termasuklah artis-artis Hollywood.

Lihat Tawaran Terkini Hotel Terbaik Di Koh Samui

Apa-apa pun, sebelum ke sini, jangan lupa untuk melayari booking.com untuk melihat pelbagai pilihan penginapan yang ditawarkan di sekitar pulau ini dalam tawaran harga yang terbaik.

Jangan buang masa lagi! Kalau pelancong yang duduk jauh beribu batu pun memilih Koh Samui sebagai destinasi percutian mereka, kenapa tidak anda? Selamat bercuti ke syurga dunia Koh Samui!