59 Tempat Menarik Di Negeri Sembilan (2024) | Panduan Lengkap Bercuti Ke Negeri Beradat

Kalau makanan pedas menjadi pilihan anda, tak perlu pertimbangkan lagi nak pergi atau tidak ke Negeri Sembilan ni, di sinilah anda dapat makan masakan Minang yang memang terkenal dengan kepedasannya ni.

Jika makanan tak cukup untuk membuat anda sekeluarga datang ke sini, anda pasti tertarik dengan pemandangan bangunan-bangunan yang unik yang terdapat di sekitar dengan pengaruh Minangkabaunya.

Bukan itu sahaja, lokasinya cukup strategik berdekatan dengan KL dan Selangor. Untuk anda yang datang dari jauh, Seremban, KL dan Selangor semuanya perlu dijadikan destinasi percutian anda, masing-masing menawarkan kepelbagaian yang memeriahkan percutian anda sekeluarga.

Tak cukup menarik lagi? Atau masih tak percaya yang Negeri Sembilan ni hebat setaraf dengan destinasi pelancongan yang lain? Baca dulu senarai tempat menarik di Negeri Sembilan ni, jangan terkejut, banyak sebenarnya!

01. Bukit Melati, Nilai

Bukit Melati Nilai
Sumber: @ismadiiiiiiiiiiiiii, @bhay_t

Jika anda inginkan aktiviti mendaki santai yang tidak terlalu ekstrim di hujung minggu, datanglah ke Bukit Melati yang terletak di Nilai, Negeri Sembilan.

Bukit ini berketinggian 350 meter dari aras laut dan mempunyai trek sepanjang 4 kilometer sahaja. Cukup dengan sebotol air dan coklat sebagai bekalan, anda akan menghabiskan masa kira-kira 1 jam hingga 1 jam setengah untuk mendaki ke puncak.

Di puncak, akan akan menikmati pemandangan indah bandar Nilai terutama di waktu matahari terbit.

Bukit Melati mempunyai beberapa laluan denai ke puncak kecil iaitu Monkey Hill, Centipede Hill, Cobra Hill, Eagle Hill dan Mosquito Hill.

Sepanjang pendakian, anda akan lihat ramai pendaki berhenti di puncak kecil ini untuk berehat seketika sambil bergambar.

Baca: 30 Tempat Makan Menarik Di Seremban

Pendakian di sini tidaklah terlalu susah bagi pendaki sejati, tapi bagi mereka yang baru berjinak-jinak dalam aktiviti pendakian, Bukit Melati cukup membuatkan anda hongeh bak kata orang Negeri Sembilan.

Persediaan rapi juga perlu dititik beratkan walaupun ia sekadar bukit kecil. Kerana terdapat insiden maut akibat serangan jantung ketika mendaki bukit ini. Pastikan anda memanaskan badan atau tingkatkan stamina anda selama beberapa hari sebelum mendaki.

Untuk memandu ke kaki Bukit Melati, anda perlu melalui Persiaran Negeri (jalan utama dari arah Bandar Baru Nilai-Klia/Sepang) dan masuk ke simpang melalui Persiaran Golf sehingga lampu isyarat simpang empat.

Masuk laluan ke kanan melalui Jalan BBN 11/4 dan terus memandu sehingga anda nampak papan tanda laluan masuk ke Bukit Melati yang berhadapan dengan kawasan perumahan teres.

Alamat: Jalan BBN 11/4, Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai, Negeri Sembilan


02. Wet World Resort Air Panas Pedas

Wet World Resort Air Panas Pedas Negeri Sembilan

Kalau bercakap tentang taman tema air di Malaysia, memang banyak! Tapi berapa banyak taman tema yang menggunakan air panas semula jadi sebagai sumber air?

Tarikan yang rare ini boleh anda dapati di Wet World Resort Air Panas Pedas.

Sambil berseronok, anda sekeluarga dapat menyerap segala kebaikan yang ditawarkan air panas yang padat dengan mineral yang mampu memberi kesan positif kepada kesihatan serta menjadi penawar atau meredakan lenguh-lenguh badan, radang sendi (arthritis) dan pelbagai lagi penyakit kulit yang lain.

Yang menariknya, taman tema ini bukan sahaja menyediakan beberapa buah kolam berbeza, tapi juga lengkap dengan gelongsor air yang ‘bersimpang-siur’ untuk memaksimakan keseronokan pengunjung.

Tarikan lain yang ditawarkan adalah seperti Reflexology Walk, Kiddie Slide, Lazy River, Wave Pool dan banyak lagi!

Alamat: Lot 603, Jalan Tampin, Mukim Pedas, 71400, Pedas, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Rabu (10.00 am – 6.00 pm) | Rabu Kecuali Cuti Sekolah & Cuti Umum (Tutup)

Harga Tiket: Dewasa RM (130 CM & Keatas) RM15 | Kanak-Kanak (130 CM & Kebawah) RM12 | Kanak-Kanak (Bawah 90 CM) Percuma


03. Taman Negeri Kenaboi

Taman Negeri Kenaboi Negeri Sembilan
Sumber: Taman Negeri Kenaboi

Mendambakan aktiviti lasak semasa bercuti? Datanglah ke Taman Negeri Kenaboi yang terletak di Jelebu, Negeri Sembilan. Taman Negeri Kenaboi atau nama lamanya Taman Alam Liar, adalah sebuah kawasan hutan simpan yang berkeluasan mencecah hampir 85,000 hektar.

Cukup mesra pengunjung, taman negeri ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan penting seperti tapak perkhemahan yang luas bagi sesiapa yang ingin bermalam, tandas dan juga dewan.

Berdekatan dengan kawasan perkhemahan juga terdapat sebatang sungai iaitu Sungai Kenaboi yang agak cetek serta berarus sederhana laju menjadikan ianya sesuai untuk aktiviti berkayak.

Tarikan lain yang terdapat di dalam taman negeri ini adalah kawasan Air Terjun Lata Kijang yang menjatuhkan air dari ketinggian 80 meter. Sebuah tarikan yang menjanjikan panorama cukup mempesonakan.

Alamat:

  • Pejabat Permit: Pejabat Renjer Hutan Daerah Jelubu, Kuala Klawang
  • Taman Negeri: Taman Negeri Kenaboi, Jelebu, Negeri Sembilan

04. Masjid Diraja Tuanku Munawir

Masjid Diraja Tuanku Munawir
Sumber: Masjid Diraja Tuanku Munawir

Masjid Diraja Tuanku Munawir yang terletak bersebelahan dengan Balai Polis Seri Menanti dan Makam Diraja Seri Menanti adalah sebuah masjid yang pada asalnya dibina pada tahun 1885 di atas sebidang tanah wakaf.

Bangunan masjid ini kemudiannya dibangunkan semula pada sekitar tahun 1960-an.

Masjid dengan kubah berwarna keemasan ini memiliki gaya seni bina Moghul yang dapat dilihat dengan jelas daripada rekaan bentuk kubahnya.

Seni kesenian tempatan turut dapat dilihat menghiasi beberapa bahagian masjid ini seperti ruang serambi dan anjungnya yang terletak di sisi bangunan.

Ingin melihat dengan lebih dekat keindahan seni binanya? Singgahlah untuk bersolat di sini kalau berpeluang ya?

Alamat: Kampung Tanjung Beringin, 71550 Seri Menanti, Negeri Sembilan


05. Pusat Edu-Ecotourism Sungai Menyala

Pusat Edu Ecotourism Sungai Menyala
Sumber: Sungai Menyala Edu-Ecotourism Center

Pusat Edu-Ecotourism Sungai Menyala yang terletak di dalam kawasan Hutan Simpan Sungai Menyala adalah sebuah tarikan yang berkeluasan mencecah 1280 hektar.

Tarikan yang dibuka pada tahun 2010 ini merupakan salah satu hutan dipterokarp tanah rendah yang terbesar di daerah ini dan 15% daripadanya adalah kawasan paya bakau yang menambahkan lagi kepelbagaian spesies hutan simpan ini.

Baca: 64 tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Selain menikmati udara segar dan kehijauan di dalam hutan rimba, anda turut boleh melawati bangunan Pusat Edu-Ecotourism.

Di sini anda dapat melihat pameran tentang jenis-jenis hutan, daun, pokok dan sebagainya dalam suasana yang cukup moden.

Anda turut boleh memilih untuk menginap di penginapan yang disediakan iaitu sama ada double room, twin room atau dorm dalam harga yang sangat berpatutan.

Kemudahan lain yang disediakan adalah dewan taklimat, perpustakaan, dewan makan, surau, basikal dan sebagainya.

Alamat: Pusat Edu-Ecotourism Sungai Menyala, N8, Jalan Sua Betong, Port Dickson, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: 8.30 am – 5.00 pm


06. Hutan Rekreasi Tanjung Tuan

Hutan Rekreasi Tanjung Tuan
Sumber: hutan rekreasi tanjung tuan

Hutan Rekreasi Tanjung Tuan yang terletak di Batu 10 adalah sebuah destinasi yang menarik untuk dilawati bagi sesiapa yang ingin memantapkan stamina dengan aktiviti seperti jungle trekking atau hiking.

Untuk anda yang datang bersama keluarga atau tidak yakin untuk menempuhi kawasan hutan, anda boleh juga menggunakan jalan raya yang disediakan untuk menuju ke puncak bukit.

Setibanya di kawasan puncak, anda dapat menikmati keindahan lanskap yang terindah di Negeri Sembilan di mana pemandangan tanpa batasan sekitar Selat Melaka dapat disaksikan, untuk pengalaman yang lebih mengujakan, datanglah ketika matahari mula terbenam.

Untuk pengetahuan, antara tarikan menarik lain yang terletak di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan adalah Rumah Api Tanjung Tuan (Cape Rachado), Laluan Burung dan Pantai Cermin.

Alamat: Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Jalan Pantai, Port Dickson 71050


07. Balai Cerap Bukit Kemang (Teluk Kemang Observatory)

Balai Cerap Bukit Kemang
Sumber: Teluk Kemang Observatory

Tidak semua orang mampu memiliki teleskop untuk meneroka dunia angkasa lepas yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Namun tidak bermakna ianya sebuah pengalaman yang mustahil untuk dirasai sendiri kerana anda boleh datang ke Balai Cerap Bukit Kemang atau Teluk Kemang Observatory untuk menggunakan teleskop berkuasa tinggi yang disediakan.

Balai Cerap Bukit Kemang ditubuhkan bukan sekadar untuk memberi peluang kepada orang ramai untuk merasai pengalaman menyaksikan planet-planet yang jauh dari pandangan mata secara live, ia juga berfungsi sebagai sebuah pusat rujukan serta penyelidikan untuk menambahbaik ilmu astronomi.

Nak lebih berjimat? Anda boleh menginap di hotel yang terletak bersebelahan sahaja dengan balai cerap ini untuk mendapat tiket percuma ke sini.

Alamat: 4506, 8, Jalan Pantai, Tanjung Tanah Merah, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan

Waktu Operasi:

  • Solar Observatory: 3.00 pm – 5.00 pm
  • Night Sky Observatory: 10.30 pm – 12.00 am

Harga Tiket: Dewasa RM25 | Kanak-Kanak RM12


08. Wild West Cowboy InDoor Theme Park

Wild West Cowboy InDoor Theme Park Negeri Sembilan Image
Sumber: Wild West Cowboy InDoor Theme Park

Dalam sesebuah trip percutian, tak lengkap rasanya kalau tak melawat taman tema kan? Lebih-lebih lagi kalau datang bercuti bersama anak-anak.

Untuk menjadikan percutian lebih meriah dan menyeronokkan bagi si kecil, apa kata kalau anda ke Wild West Cowboy InDoor Theme Park.

Taman tema ini menampilkan beberapa tarikan berbeza iaitu 5D Motion Adventures, Cowboy Go-Round, Desert Explorer, Rider Boat, Dinasour Escape Room, Mirror Room, Haunted House, Skunk Show, 9D Game dan banyak lagi.

Untuk tarikan 9D Game, anda perlu membayar caj tambahan. Bagi tarikan Skunk Show pula, pertunjukkan hanya diadakan pada hari Sabtu dan Ahad sahaja.

Alamat: 59-64, Jalan DS 2/1, Bandar Dataran Segar, 71010 Port Dickson, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Ahad – Khamis, Cuti Umum, Cuti Sekolah (11.00 am – 8.00 pm) | Jumaat – Sabtu & Sehari Sebelum Cuti Umum (10.00 am – 9.00 pm)

Bayaran:

  • Umum: Dewasa RM38 | Kanak-Kanak (Atas 90 cm) RM28 | Kanak-Kanak (Bawah 90 cm) Percuma
  • 9D Game: Isnin – Jumaat RM18/Pax & RM15/2+Pax | Cuti Umum, Cuti Sekolah, Sabtu RM22/Pax, RM18/2 Pax & RM15/3+ Pax |

09. Masjid Negeri Sembilan

Masjid Negeri Sembilan
Sumber: Masjid Negeri Negeri Sembilan

Kalau anda bersiar-siar makan angin di sekitar Negeri Sembilan dan ternampak sebuah bangunan yang kelihatan seperti stadium ini, kemungkinan besar itu adalah Masjid Negeri Sembilan yang dibina pada tahun 1966. Unikkan?

Binaan bangunan ini juga agak simbolik dengan sembilan buah tiang, sembilan anjung tambahan, dan sembilan ruang yang mencerminkan sembilan daerah pentadbiran yang dimiliki Negeri Sembilan.

Masjid yang memiliki reka bentuk Minangkabau ini memiliki 3 tingkat dengan ruangan solatnya yang menawarkan pemandangan indah Taman Tasik Seremban.

Alamat: Jalan Dato’ Hamzah, Negeri Sembilan


10. Dickson Dragon Cruise

Dickson Dragon Cruise Negeri Sembilan
Sumber: Dickson Dragon Cruise

Nikmati pengalaman indah yang bakal membuat anda jatuh cinta kepada Port Dickson dengan mengikuti Dickson Dragon Cruise.

Pelayaran ini akan membawa anda menyelusuri Laut Selat Melaka. Sambil berlayar anda boleh menggunakan pelbagai kemudahan menarik yang disediakan seperti jakuzi yang direndahkan ke bahagian air dan karaoke.

Jangan lupa untuk bersedia dengan kamera yang penuh baterinya sebelum memulakan pelayaran, kerana pemandangan yang mengujakan bakal tiba iaitu ketika waktu mentari terbenam, inilah masanya untuk anda bergambar sepuas hati di atas kapal.

Alamat: Dickson Dragon Cruise, Kampung Baharu, Teluk Kemang, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: 9.30 am – 10.00 pm


11. S2 Seremban Hill Park

S2 Seremban Hill Park Negeri Sembilan
Sumber: S2 Seremban Hill Park

Tercari-cari apa aktiviti yang nak dibuat pada waktu pagi? Anda boleh pertimbangkan untuk berekreasi bersama keluarga di S2 Seremban Hill Park.

Taman yang terletak di puncak bukit ini menawarkan 3 buah zon berbeza yang menjadikannya sempurna untuk dilawati oleh pelbagai peringkat usia.

Zon yang pertama adalah kawasan taman permainan kanak-kanak yang padat dengan pelbagai permainan menyeronokkan.

Zon kedua pula adalah zon Dinasour yang menempatkan banyak replika Dinasour, bolehlah berangan seolah-olah berada di dalam Jurassic Park. Di zon yang sama juga terdapat kemudahan untuk aktiviti flying fox dan climbing cube.

Zon yang terakhir iaitu zon ketiga adalah kawasan untuk pengunjung menikmati ketenangan dalam suasana yang santai.

Zon ini lengkap dengan Picnic Pavilions iaitu kemudahan untuk berkelah serta tempat duduk. Dari sini anda dapat menyaksikan pemandangan memukau 360 darjah sekitar bandar.

Untuk sampai ke taman ini, anda perlu mendaki dalam sekitar 15 minit atau 1 km. Walaupun penat, anda pasti akan berpuas hati setibanya di kawasan taman ini yang dilihat terjaga dengan cukup baik dan lengkap dengan pelbagai fasiliti.

Alamat: S2 Seremban Hill Park, S2 Heights, Seremban, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Setiap Hari (6.30 am – 9.00 pm)


12. Pusat Ikan Hiasan Port Dickson

Pusat Ikan Hiasan Port Dickson Negeri Sembilan
Sumber: Amir Shaiful Zahni

Pusat Ikan Hiasan Port Dickson adalah sebuah fasiliti pemeliharaan dan akuarium yang diselenggara oleh Jabatan Perikanan Malaysia.

Padat dengan informasi, anda dapat melihat pelbagai jenis hidupan marin yang penuh dengan warna-warni. Selain melihat hidupan laut, turut terdapat di sini adalah pusat penternakan penyu.

Jangan lupa juga untuk melihat pertunjukan 3D yang disediakan khas untuk menghiburkan kanak-kanak.

Lokasinya, hanyalah 2 minit berjalan kaki dari Pantai Port Dickson, alang-alang dah sampai pantai nanti jangan lupa singgah ya?

Alamat: Jalan Kemang 8, Kampung Baharu, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00 am – 4.30 pm) | Jumaat (Tutup Sementara 12.15 – 2.45 pm)

Bayaran: Percuma | Parking RM3


13. Cape Rachardo Light House

Cape Rachardo Light House Negeri Sembilan
Sumber: A. K.

Dibina pada tahun 1817, Cape Rachardo Light House ataupun Rumah Api Tanjung Tuan adalah sebuah peninggalan klasik yang terletak di dalam daerah Alor Gajah, Melaka.

Rumah api ini dipercayai sebagai struktur yang tertua di Malaysia kerana binaan asasnya telah dibina dari abad ke-16 lagi oleh pihak Portugis untuk memudahkan pergerakan kapal di Selat Melaka.

Dari rumah api yang tinggi ini, pengunjung dapat melihat keindahan flora dan fauna yang terbentang luas di depan mata.

Dalam masa yang sama juga, sekiranya cuaca mengizinkan, anda dapat melihat sempadan laut Sumatera yang merentasi Selat Melaka.

Menjadi kawasan persinggahan bagi dalam sekitar 300,000 ekor burung (terdiri daripada 54 spesies berbeza) yang bermigrasi pada setiap tahun, ini adalah syurga burung yang tak patut anda lepaskan untuk lawati.

Sekiranya memerhati burung adalah misi utama anda, datanglah pada bulan Mac, kerana pada waktu ini burung mula tiba dari pelbagai pelusuk dunia.

Alamat: Berhampiran dengan Ilham Resort Port Dickson, Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, 71050, Melaka


14. Lata Kijang

Lata Kijang Negeri Sembilan
Sumber: Jabatan Perhutanan Negeri, Negeri Sembilan Darul Khusus

Berketinggian 80 meter, Lata Kijang adalah sebuah kawasan air terjun yang tertinggi di Negeri Sembilan.

Untuk menuju ke sini, anda boleh menggunakan pacuan 4 roda untuk memudahkan anda menempuhi jalan yang berbecak terutama sekali pada hari hujan.

Setibanya di kawasan air terjun, anda boleh menyaksikan pemandangan yang sungguh mendamaikan jiwa sambil menekan butang kamera untuk mengabadikan keindahannya.

Namun begitu, kawasan air terjun ni agak kurang sesuai untuk dijadikan lokasi bermandi-manda memandangkan kolam yang terbentuk agak sempit dan berbatu.

Terletak di dalam Hutan Simpan Kenaboi, terdapat pelbagai lagi aktiviti menarik lain yang boleh anda lakukan selain berfotografi seperti water tubing dan berkayak.

Alamat: Air Terjun Lata Kijang, Jelebu, Negeri Sembilan


15. Jeram Tengkek

Jeram Tengkek Negeri Sembilan
Sumber: Faizal Fbk Rekreasi Alam

Jeram Tengkek adalah sebuah destinasi terkenal dalam kalangan penduduk setempat sekitar Kuala Pilah, Bahau dan Jempul.

Namun, jika dibezakan dengan kawasan air terjun lain, Jeram Tengkek ini tidak begitu meriah seperti mana kawasan air terjun lain di sekitar Negeri Sembilan.

Terletak pada ketinggian 350 meter dari paras laut, air yang mengairi jeram ini sungguh jernih dan segar dari sebarang pencemaran.

Setibanya di sini, anda dapat menyaksikan pemandangan penuh kehijauan di sekitar hutan di samping udara segar yang menenangkan segenap rongga badan.

Anda juga boleh menaiki platform kayu yang disediakan untuk menuju ke kolam tadahan utama air terjun.

Bercadang untuk berkhemah? Anda perlu mendapatkan kebenaran daripada Pejabat Hutan Daerah Negeri Sembilan Timur Batu Kikir sebelum menegakkan khemah ya?

Sepanjang berada di sini, anda boleh menggunakan pelbagai kemudahan yang disediakan seperti surau, gazebo, meja santai dan tandas.

Lokasinya, terletak hanyalah sekitar 15 minit pemanduan atau 25 km dari Pekan Batu Kikir dan boleh diakses menggunakan jalan yang berturap.

Alamat: Hutan Lipur Jeram Tengkek, 72200 Batu Kikir, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: 8.00 am – 6.00 pm


16. Gunung Telapak Buruk & Gunung Berembun

Gunung Telapak Buruk Negeri Sembilanf
Sumber: Thrill Adventures

Memang banyak cara menarik untuk menikmati percutian, tapi bagi yang berjiwa lasak, ekspedisi penuh cabaran adalah percutian yang sebenar.

Sekiranya ini yang anda inginkan, anda boleh membawa rakan sekepala atau ahli keluarga meneroka hutan belantara di Gunung Telapak Buruk dan Gunung Berembun.

Anda boleh menaiki 4×4 untuk menempuhi laluan yang mencabar untuk menuju ke puncak Gunung Telapak Burung, dari sini, anda boleh memulakan pengembaraan untuk ke puncak Gunung Berembun.

Antara penemuan menarik yang menanti anda sepanjang pendakian ke sana adalah Gua Kambing, Lata Berembun yang berair jernih bak kristal dan juga bangkai pesawat British yang terhempas pada tahun 1945 ketika Perang Dunia Ke-2.

Jangan lupa juga untuk memberi perhatian kepada kekayaan flora dan fauna sepanjang perjalanan.

Alamat: Gunung Telapak Buruk, Kuala Klawang, Negeri Sembilan


17. Bukit Batu Putih

Bukit Batu Putih Negeri Sembilan
Sumber: Mila Yaloo Official

Bukit Batu Putih adalah destinasi pendakian yang cukup terkenal terutama sekali bila tiba hujung minggu. Untuk mendaki, anda boleh memilih daripada 3 buah trek yang disediakan dan masing-masing memiliki tahap kesusahan yang berbeza daripada mudah, sederhana hinggalah kepada yang betul-betul mencabar.

Sekiranya anda memilih untuk melalui trek yang mencabar, anda perlu bersedia untuk mengharungi sebuah perjalanan yang penuh dengan halangan batuan besar.

Jangan lupa untuk membawa bekalan air dan makanan yang secukupnya. Namun begitu, sepanjang perjalanan anda dapat menyaksikan pemandangan indah lautan yang terhampar di depan mata.

Bila tiba di puncak bukit, anda dapat melihat pemandangan indah sekitar Selat Melaka sambil menikmati angin yang bertiupan, hilang segala kepenatan. Jangan lepaskan peluang untuk menikmati pemandangan di saat matahari terbenam, cukup memukau!

Berkenaan dengan kemudahannya, tandas disediakan berdekatan dengan pintu masuk Taman Rekreasi Tanjung Tuan dan tempat meletak kereta pula terdapat di sebelah PNB Ilham Resort. Pada hujung minggu terdapat penjual ais krim di pintu masuk.

Alamat: Puncak Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan, 71050, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Setiap Hari Kecuali Khamis (8.30 am – 6.00 pm) | Khamis (Tutup)

Harga Tiket: RM3


18. Alive 3D Art Gallery

Alive 3D Art Gallery Negeri Sembilan
Sumber: ALIVE 3D ART Gallery

Tak perlu bersusah-payah membuang masa mencari latar belakang menarik untuk foto percutian anda, sebab kalau anda ke Alive 3D Art Gallery, anda dapat mengakses sehingga 50 buah hasil karya kreatif yang bersedia untuk dijadikan prop atau latar belakang foto.

Snaplah gambar sepuas hati! Yang menariknya, sebagai sebuah galeri 3D, hasil-hasil karya di dalam galeri ini kelihatan seolah-olah hidup.

Untuk mendapatkan efek foto yang gempak, anda boleh mengikut arahan gaya posing yang disediakan pada setiap karya 3D di dalam galeri ini. Masa yang diambil untuk selesai bergambar dengan kesemua lukisan di sini adalah dalam sekitar 1 ke 2 jam bergantung kepada tahap keterujaan anda.

Alamat: No 38-40, Jalan DS 2/1, Bandar Dataran Segar, Lukut, 71010 Port Dickson, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (11.00 am – 11.00 pm) | Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah (10.00 am – 11.00 pm)


19. Masjid Jamek Seremban

Masjid Jamek Seremban
Sumber: Michellegoh / CC BY-SA 4.0

Suasana klasik dapat dirasai di segenap pelusuk Masjid Jamek Seremban, dengan seni binanya yang begitu unik, mustahil untuk sesiapa pun terlepas pandang bangunan masjid ini.

Daya penarik masjid ini bukan hanya dari segi reka bentuknya yang persis bangunan klasik di Melaka, tapi juga kerana usianya yang telah melebihi satu abad menjadikannya masjid yang tertua di Negeri Sembilan.

Cukup mengujakan, sebaik melangkah masuk ke dalam perkarangan masjid ini, anda akan terpesona melihat keindahannya terutama sekali jika dilihat pada hiasan dindingnya yang berwarna merah.

Untuk pengetahuan anda, masjid ini pada awalnya dapat memuatkan sekitar 1000 jemaah namun selepas dinaik taraf, ianya kini mampu menampung sehingga 2000 orang pada satu-satu masa.

Walaupun telah dinaik taraf, tiada sebarang perubahan berlaku kepada struktur asal masjid ini yang masih kekal seperti mana pada awal pembinaannya.

Alamat: Jalan Tun Dr Ismail, Taman Unian, 70200, Seremban, Negeri Sembilan


20. Extreme Park PD

Extreme Park PD
Sumber: Extreme Park Port Dickson

Ingin memeriahkan lagi percutian anda di Negeri Sembilan? Mai luangkan masa di Extreme Park PD. Banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan di sini seperti memanah, go-kart, paintball, ATV dan sebagainya.

Dikelilingi oleh hutan yang mekar kehijauan, anda dapat beraktiviti sambil menghirup oksigen segar dan melihat pemandangan yang menyejukkan mata.

Lokasinya, hanyalah dalam sekitar 3.5 km dari penginapan yang terkenal Lexis Hibiscus Port Dickson dan berhadapan dengan Palm Spring Resort.

Alamat: Palm Spring Resort, Jalan Pantai Batu 13 KM 21, Mukim Pasir Panjang, Negeri Sembilan, 71250 Port Dickson

Waktu Operasi: Isnin – Khamis (10.00 am – 6.00 pm) | Jumaat (10.00 am – 7.00 pm) | Sabtu & Ahad (10.00 am – 10.00 pm)


21. Kolam Marine A.R.M

Kolam Mandi Marine ARM
Sumber: Kolam Mandi ARM

Kolam Marine A.R.M adalah salah sebuah lokasi bermandi-manda yang terkenal dalam kalangan penduduk setempat.

Di sini, anda sekeluarga dapat menikmati kesegaran sebenar bermain air di dalam kolam dengan air yang berpunca daripada kawasan gunung berdekatan.

Lebih sebab untuk anda datang ke sini adalah kerana anda dapat bermandi-manda sepuas hati tanpa perlu risau dengan sinaran pancaran matahari kerana dilindungi oleh bumbung.

Jadi, mandilah selama mana anda inginkan tanpa perlu risau kulit menjadi gelap.

Di samping itu, Kolam Marine A.R.M turut menyediakan beberapa buah kolam berbeza yang bersesuaian untuk kanak-kanak, bayi dan dewasa. Apa lagi? Datang jangan tak datang!

Alamat: Kolam Mandi Marine ARM, Lot 2768, Kampong Sri Kendong, 71350 Kota, Rembau, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: 9.00 am – 6.30 pm & 8.00 pm – 11.00 pm

Harga Tiket: Dewasa RM7 | Kanak-Kanak (1 – 12 Tahun) RM5 | Kanak-Kanak (1 Tahun Kebawah) Percuma | Jaket Keselamatan RM7 | Surfboard RM5


22. Muzium Replika Astana Raja Melawar

museum replika istana raja melawar
Sumber: Lembaga Pelancongan Negeri Sembilan

Hanyalah 18 km dari Rembau, Muzium Replika Astana Raja Melawar adalah sebuah binaan dengan gaya tradisional Negeri Sembilan yang terletak di atas tapak asal Istana Raja Melawar.

Di dalam muzium ini, anda dapat melihat pelbagai info berkaitan dengan sistem perlantikan pembesar, adat perpatih, pameran contoh pelamin masyarakat Rembau dan sebagainya.

Masa yang diperuntukkan untuk selesai melihat keseluruhan pameran adalah dalam sekitar 15 ke 20 minit.

Alamat: Muzium Replika Astana Raja Melawar, Kampung Nerasau, Rembau, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: 8.00 am – 5.00 pm

Harga Tiket: Percuma


23. Rumah Terbalik Port Dickson

Rumah Terbalik Port Dickson Negeri Sembilan
Sumber: Rumah Terbalik Port Dickson

Rumah Terbalik Port Dickson ataupun Upside Down Art Gallery yang terletak di dalam bangunan 2 tingkat ini adalah sebuah tarikan yang mampu memberi keseronokan kepada seisi keluarga.

Siapa yang tak seronok bila dapat berposing untuk bergambar dengan latar belakang pelik yang seolah-olah melawan graviti.

Kedudukan barangan di sekitar yang terbalik daripada kedudukan sepatutnya ini membolehkan anda berposing seolah-olah berada di angkasa lepas!

Bukan itu sahaja, di dalam galeri yang sama turut terdapat pameran lukisan 3D. Siapa sangka, hanya di dalam sebuah bangunan, bermacam ilusi unik boleh digunakan untuk anda bergambar sambil berseronok.

Alamat: No 15, Jalan Coral Walk, Batu 9, Jalan Pantai Teluk Keman, Port Dickson, Negeri Sembilan (di Depan Klana Resort)

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00 am – 8.00 pm)

Harga Tiket: Dewasa RM20 | Kanak-Kanak RM15


24. Hutan Simpan Gunung Tampin

Hutan Simpan Gunung Tampin
Sumber: hutan simpan gunung tampin

Hutan Simpan Gunung Tampin menempatkan 2 buah puncak gunung yang boleh anda takluki untuk menikmati kesegaran udara dan keindahan panorama yang disajikan iaitu puncak Gunung Tampin Utara dan puncak Gunung Tampin Selatan.

Di dalam hutan ini turut tersedia trek yang menghubungkan beberapa buah gunung berbeza seperti Gunung Datuk, Gunung Gagak dan Gunung Rembau.

Antara kemudahan yang disediakan di hutan simpan ini adalah seperti kolam mandian, tapak perkhemahan dan tempat meletak kereta.

Alamat: Jalan TM Bukit Tampin, 73000 Tampin, Negeri Sembilan


25. Agro Park Rantau

Agro Park Rantau Negeri Sembilan
Sumber: Rantau Agro Park Training Centre

Terletak hanyalah 15 minit pemanduan dari bandar Seremban, Agro Park Rantau adalah sebuah kawasan dusun buah-buahan yang turut padat dengan pelbagai fasiliti dan tawaran aktiviti menarik untuk dilakukan.

Bagi menikmati segala keseronokan yang ada, anda boleh memilih untuk bermalam di penginapan yang disediakan.

Dah puas berehat? Anda sekeluarga boleh membuka langkah untuk melakukan bermacam aktiviti seperti memancing, berkayak, menaiki ATV, memerhati burung, memberi makan kepada haiwan seperti rusa dan anak kuda, jungle trekking, explorace dan banyak lagi! Sesaat pun tidak akan merasa bosan.

Alamat: Lot 3212 Kampung Seri Lalang, Rantau, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (8.00 am – 5.00 pm) | Sabtu (8.00 am – 12.00 pm) | Jumaat (Tutup)

Harga Penginapan: Dari RM180+ Semalaman


26. Hutan Lipur Pasir Panjang

Hutan Lipur Pasir Panjang Negeri Sembilan
Sumber: Jimmy Gan

Hutan Lipur Pasir Panjang adalah sebuah kawasan hutan simpan yang terletak di persisiran pantai. Di dalam hutan ini, anda boleh melalui trek yang disediakan untuk menuju ke arah pantai yang menjanjikan ketenangan dan udara yang nyaman.

Selain membuka laluan ke kawasan pantai, sebab lain yang menjadikan Hutan Pasir Panjang menarik untuk diterokai adalah kerana kekayaannya dengan pelbagai tanaman herba yang banyak digunakan dalam perubatan tradisional.

Di samping itu, hutan ini turut sempurna dengan pelbagai fasiliti seperti wakaf istirahat, trek jogging, laluan untuk aktiviti jungle trekking, tandas awam dan sebagainya.

Alamat: Taman Kota Indah, 71250 Pasir Panjang, Negeri Sembilan


27. Pulau Burung

Pulau Burung Seremban
Sumber: Red GuestHouse

Berdekatan dengan Pantai Cahaya Negeri, Pulau Burung ini sangat menarik untuk anda menikmati alam semula jadi hutan dengan pokok-pokok paya bakau yang tumbuh di sekitar pulau kecil ini.

Untuk ke sini, anda boleh menggunakan platform jalan kaki yang disediakan dari pesisir pantai PD hingga ke Pulau Burung.

Jangan lupa bawa peralatan memancing sekali sebab pulau ini juga tempat yang sesuai untuk aktiviti ini.

Alamat: Pulau Burong, 71000, Negeri Sembilan


28. Kompleks Muzium Negeri

Kompleks Muzium Negeri Sembilan
Sumber: Jeritan Minda

Tak tahu nak mulakan perjalanan anda ke mana kalau dah sampai ke Negeri Sembilan? Apa kata kalau ambil tahu tentang latar belakang negeri ini dulu?

Baru sempurna rasanya bila dah tahu perkara penting tentang negeri yang dilawati, jadi jom ke Kompleks Muzium Negeri!

Kompleks Muzium ini memiliki reka bentuk tradisional Minangkabau yang pasti akan menarik perhatian sesiapa sahaja yang melalui kawasan ini.

Kompleks ini terdiri daripada 3 bahagian berbeza dan salah satunya adalah bahagian Istana Ampang Tinggi yang telah berusia lebih daripada sedekad.

Bahagian lain yang terletak di Kompleks Muzium Negeri ini adalah Teratak Perpatih yang mempamerkan banyak artifak dan info sejarah.

Bahagian yang terakhir adalah Rumah Negeri Sembilan yang memiliki informasi berkaitan senibina bangunan serta budaya masyarakat Negeri Sembilan pada masa silam. Satu lawatan yang sangat informatif untuk anda sekeluarga.

Alamat: Muzium Negeri, Jln Sungai Ujong, Seremban

Waktu Operasi: Selasa, Rabu, Sabtu & Ahad (10.00am – 6.00pm) | Khamis (8.15am – 1.00pm) | Jumaat (10.00am – 12.15pm & 2.45pm – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma


29. Pantai Saujana

Pantai Saujana Negeri Sembilan
Sumber: Sebghin Travels

Tidak jauh dari Bandar Tentera Darat terletak Pantai Saujana, sebuah pantai popular sasaran pelancong dengan kepanjangan 1km.

Dari pantai ini anda sekeluarga boleh berjalan kaki terus ke Pantai Cahaya Negeri, syok berjalan-jalan menghirup udara segar sekitar pantai sambil bersembang bersama keluarga mengenai rancangan percutian akan datang.

Apa lagi yang menarik di Pantai Saujana ni? Kalau anda datang pada malam Ahad, bolehlah anda membeli-belah di pasar malam yang agak meriah di sini.

Nak makan pula? Kedai makan memang banyak berdekatan pantai ini, dari masakan Melayu hinggalah Western, tepuk dada, tanya selera.

Alamat: Pantai Saujana, 71050, Negeri Sembilan


30. Muzium Diraja Seri Menanti

Muzium Diraja Seri Menanti
Sumber: Negeri Sembilan – Negeri Beradat

Unik dan klasik, bangunan Muzium Diraja Seri Menanti ini adalah pada asalnya sebuah istana yang mula dibina pada tahun 1902, sebelum merdeka lagi tu, bila anda sekeluarga melangkah kaki ke dalam Muzium Diraja ni, anda akan rasa seperti benar-benar tinggal di zaman itu.

Mana taknya, setiap sudut ruangan di dalam muzium ini tidak diubah sama sekali kedudukan barangan di dalamnya, semuanya di dalam posisi sebagaimana semasa ia sebuah istana pada dahulukala.

Terbahagi kepada empat bahagian berbeza iaitu Balai Rong Seri iaitu tempat takhta dan mengadap raja, Balai Raja Muda, Bilik Beradu dan akhir sekali Ruang Santapan.

Pada ruangan-ruangan ini anda dapat melihat juga pameran gambar-gambar yang berkaitan dengan kawasan tersebut. Selalu tengok di dalam cerita klasik je kan, kali ni, depan mata sendiri.

Alamat: Muzium Diraja Seri Menanti, 71550 Seri Menanti, Kuala Pilah

Waktu Operasi: Ditutup Sementara | Setiap Hari (8.00am – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma


31. Jeram Toi

Jeram Toi
Sumber: Ain D’Casa Homestay

Jeram Toi telah diterokai oleh British pada tahun 1895 dan sejak itu ia menjadi sebuah lokasi tarikan ramai untuk berkelah dan bermandi-manda.

Air jernih yang mengalir di sungai ini dan kawasan sekitarnya yang terjaga dengan baik menjadikan ia pilihan ramai orang pada hari cuti.

Selain itu, Jeram Toi turut memiliki dua buah kolam semula jadi, oleh itu, banyaklah pilihan untuk anda sekeluarga berseronok. Bukan itu je, keseronokan bermandian di sini berganda-ganda jadinya kerana terdapat beberapa gelongsor air yang diletakkan di kolam.

Di samping ini semua, kemudahan BBQ turut disediakan. Cukup sempurna untuk dijadikan tempat bersantai bersama keluarga.

Alamat: Jeram Toi, Kampung Jelebu


32. Muzium Tentera

Muzium Tentera Negeri Sembilan
Sumber: Juleswings Militaria

Kalau anda nak tahu, Port Dickson sebenarnya turut dikenali sebagai Bandar Tentera Darat kerana di sinilah ramai tentera darat telah dilantik dan dilatih di Pusat Latihan Asas Tentera Darat, dekat sahaja dengan kawasan ini terletaknya Muzium Tentera yang memanggil-manggil untuk dilawati.

Muzium ini pernah memenangi banyak anugerah, salah satunya adalah Anugerah Merit Pelancongan Malaysia pada tahun 2007 dan 2008.

Mesti ada sebab kenapa ia menerima anugerah kan? Muzium tentara ni bukan setakat menempatkan kereta kebal atau jet ya, sekali masuk sedar tak sedar, dah lebih dua jam.

Yang menariknya tentang Muzium Tentera ni adalah pamerannya yang agak realistik dan meluas berkenaan ketenteraan, antaranya adalah segmen Kampung Ikhtiar Hidup yang menempatkan replika kawasan kampung yang ditanami banyak tumbuhan yang digunakan semasa dalam keadaan peperangan.

Seterusnya adalah segmen Terowong PKM yang menempatkan replika terowong yang memberikan anda dan keluarga pengalaman melihat dan merasai bagaimana peperangan antara askar Melayu dan komunis berlaku dan banyak lagi. Menarik kan?

Alamat: Muzium Tentera Darat, Kem Si Rusa, Persiaran Pahlawan, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Rabu – Ahad (10.00am – 5.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma


33. Kota dan Muzium Lukut

Muzium Lukut
Sumber: Muzium Negara

Kota Lukut merupakan sebuah kota pertahanan yang telah dibina pada tahun 1847 oleh Raja Jumaat dengan saiz sekitar 4 buah padang bola sepak.

Sebuah kota yang maju dengan penghasilan bijih timah sehinggakan ia menjadi kota perusahaan bijih timah terkaya di Selangor pada masa itu.

Kalau anda nak tahu lebih banyak lagi info menarik berkenaan Kota Lukut ini, jangan lupa lawati Muzium Lukut yang menempatkan bermacam artifak yang telah ditemui di Kota Lukut.

Bukan itu sahaja, anda dan keluarga juga akan mendapat pelbagai info menarik berkenaan tokoh-tokoh Lukut pada zaman silam. Sebuah tamadun yang bukan main hebat lagi.

Alamat: Lot 730, Kota Lukut, 71010 Port Dickson, Negeri Sembilan Darul Khusus

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (9.00am – 6.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma


34. Muzium Adat Jelebu

Muzium Adat Jelebu
Sumber: Negeri Sembilan My Home Town

Malaysia adalah sebuah negeri yang kaya dengan budaya, tak sah rasanya kalau keunikan ini tidak diraikan melalui pameran bukan? Untuk menyelami kehidupan masyarakat Malaysia yang pelbagai budaya ni, apa kata kalau anda beramai-ramai bersama keluarga melawat Muzium Adat Jelebu.

Terbahagi kepada empat buah galeri berbeza iaitu, Pengenalan Adat di Malaysia, Kitar Hidup yang mempamerkan adat berkaitan kelahiran, kematian, perkahwinan dan lain-lain.

Seterusnya, Galeri Tradisi Intelektual, Kerajaan, serta akhir sekali adalah Galeri Adat Perpatih iaitu adat yang hanya wujud di Negeri Sembilan kalau di Malaysia.

Tak cukup dengan pameran, pusat sumber dengan koleksi buku tentang adat pun ada di muzium ni!

Satu lawatan yang sangat bermanfaat terutama bagi anak-anak yang masih bersekolah untuk memperkenalkan mereka dengan budaya masyarakat yang pelbagai di Malaysia, soalan macam ni banyak keluar dalam karangan sekolah ya, jadi tak perlulah anda fikir panjang, jom beramai-ramai ke sini, sangat bermanfaat.

Alamat: Muzium Adat Jabatan Muzium Malaysia 196, Jalan Dato’ Umbi, 71600 Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 5.00pm) | Cuti Hari Raya Aidilfitri & Aidiladha (Tutup)

Bayaran Masuk: Percuma


35. Teratak Za’Ba

Teratak Za'ba
Sumber: Teratak Za’ba

Lagi bangunan dengan reka bentuk klasik yang terdapat di Negeri Sembilan adalah Teratak Za’ba yang dibina dengan menggunakan kayu Cengal.

Walaupun dibina pada zaman moden dan dirasmikan pada tahun 2001, tapi memang betul-betul nampak klasik, tambahan lagi dengan hasil-hasil pertukangan Melayu yang dinampakkan pada sekitar bangunan ini.

Bercakap tentang Teratak Za’ba ni pula, kalau anda nak tahu, Za’ba juga digelar sebagai Pendeta Za’ba, seorang yang dihormati dalam bidang kesusasteraan.

Begitu banyak yang telah disumbangkan oleh tokoh ini membuatkan beliau seorang yang penting untuk dikenali oleh generasi muda. Kalau anda melawat Teratak Za’ba ini, anda dapat melihat pameran Bibliografi, Peribadi dan Pakaian beliau.

Selain itu, terdapat juga Sudut Umum yang menempatkan barangan klasik yang wujud waktu kehidupan Za’ba. Jangan buang masa lagi, jom ambil tahu tentang cendekiawan negara! Penuh inspirasi yang diperlukan untuk menjadi seorang yang berilmu seperti beliau.

Alamat: Teratak Za’ba, Kg. Bukit Kerdas, Batu Kikir, Jempol

Waktu Operasi: 10.00 am – 5.00 pm

Bayaran Masuk: Percuma


36. Pengkalan Kempas

Pengkalan Kempas
Sumber: NS Art Society

Terletak dekat sekali dengan sempadan negeri Melaka, sebelum ke Melaka tu jangan lupa singgah ke Pengkalan Kempas. Masuk-masuk sahaja ke Pengkalan Kempas ini anda akan dapat melihat deretan rumah kedai yang dikatakan telah berusia lebih daripada 100 tahun!

Baca: Destinasi Terbaik Di Port Dickson

Bukan itu sahaja yang menarik di sini, di pekan kecil ini juga menempatkan beberapa tarikan yang mesti disaksikan dengan mata anda sendiri.

Antaranya adalah makam Sheikh Ahmed Majnun (nak tahu kisah tentang sheikh ini, anda boleh google, banyak sangat versinya), sebuah batu putih yang boleh mengesan penipuan dan batu megalith hidup yang dikatakan semakin membesar dari masa ke masa.

Selain itu, bagi anda yang suka memancing, jangan lupa untuk ke Jeti Pengkalan Kempas, dapat udang galah beberapa ekor boleh kenyang perut!

Alamat: Pengkalan Kempas, 71150 Linggi, Negeri Sembilan


37. Pantai Teluk Kemang

Pantai Teluk Kemang
Sumber: Tourism Malaysia

Pantai Teluk Kemang merupakan pantai yang paling terkenal di Port Dickson, ia juga merupakan pantai yang terbesar di sini.

Banyak aktiviti air yang menarik yang boleh dibuat di sini seperti jetski, banana ride, parasail dan buggy.

Pantai ini juga lengkap dengan kemudahan-kemudahan seperti laluan pejalan kaki, tandas, gazebo, kedai cenderamata dan gerai-gerai makanan.

Alamat: Jalan Pantai Teluk Kemang, Taman Orkid, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan


38. Pantai Cahaya Negeri

Pantai Cahaya Negeri
Sumber: Nik Hasrawati Nik Hassan

Air laut yang jernih bak kristal, dan berpasir putih yang terasa agak lembut di tapak kaki. Dapat bayangkan?

Pantai Cahaya Negeri ini boleh dikatakan sebagai yang tercantik di PD, walaupun tidaklah semahsyur Pantai Teluk Kemang. Selain itu, di sekitar pantai ini terdapat banyak tempat penginapan yang menarik, bolehlah anda menikmati pemandangan Pantai Cahaya Negeri dari bilik!

Alamat: Pantai Cahaya Negeri, 5, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan


39. Blue Lagoon

Blue Lagoon Seremban
Sumber: Arif Waliyuddin

Blue Lagoon ini tidaklah selengkap pantai yang lain, tapi masih seronok untuk bersantai di sini sebab ada sahaja beberapa buah pondok yang disediakan untuk anda berteduh sambil makan-makan bersama keluarga.

Jangan lupa bawa makanan sendiri ya. Disebabkan ia tidak selengkap pantai yang lain, anda boleh menikmati pemandangan laut yang menenangkan dengan penuh privasi. Di sinilah nak sembang hati ke hati dengan keluarga tercinta.

Alamat: Tanjung Biru, Port Dickson 71050


40. Pusat Penetasan Penyu

Pusat Penetasan Penyu Glory Beach Resort
Sumber: Glory Beach Resort

Sekiranya anda ingin membawa keluarga anda merasai pengalaman indah melihat penyu menetas, bawalah mereka ke Pusat Penetasan Penyu Glory Beach Resort Port Dickson. Jenis penyu yang terdapat di sini adalah penyu karah. Bila dapat tengok puas-puas proses penetasan ni?

Kebiasaannya penyu jenis ini akan menetas dengan banyak dari bulan April ke September, telur yang dihasilkan kebiasaannya dalam 130 biji.

Pada sekitar pukul 11 malam setiap hari Sabtu dan Ahad anda akan dapat melihat kecomelan anak-anak penyu yang dilepaskan ke dalam laut untuk mula hidup berdikari.

Walau bagaimanapun, waktu anak-anak penyu ini dilepaskan sebenarnya bergantung kepada pihak resort juga, apa-apapun, dapatkan info daripada pihak resort terlebih dahulu.

Alamat: Glory Beach Resort, Batu 2, Jalan Seremban Tanjung Gemok 71000 Port Dickson


41. Pantai Bagan Pinang

Pantai Bagan Pinang Seremban
Sumber: Yoon Loy Yap

Pantai Bagan Pinang ini agak meriah sebab ia adalah sebuah pantai yang lapang dan berpasir bersih. Memang bestlah nak jadikan tempat berkelah.

Selain daripada berkelah, anda boleh berseronok bersama keluarga sambil bermain layang-layang sebab ada beberapa gerai yang menjual layang-layang penuh warna-warni di sekitar pantai.

Kalau dah penat berseronok di sini, singgah sahaja ke gerai-gerai dan trak makanan yang dibuka untuk anda mengisi perut yang lapar.

Di samping itu, sekiranya anda bernasib baik, anda dapat menyaksikan nelayan-nelayan pulang membawa hasil tangkapan mereka ke pesisir pantai, cepat-cepat keluarkan kamera sebab masa inilah nak ambil gambar suasana di sekitar pantai yang indah!

Alamat: Batu 3, Jalan Pantai, Kampung Bagan Pinang, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan


42. Pantai Tanjung Gemok

Pantai Tanjung Gemok Seremban
Sumber: Marita Ibrahim

Sebuah pantai yang tenang, bersih dan selamat untuk bermandi-manda. Kalau anda datang ke sini untuk berkelah, tempat paling best adalah di bawah pokok besar yang terdapat di sini.

Dapatlah anda bumbung semula jadi melindungi anda daripada panahan matahari.

Kalau dah puas berkelah itu, aktiviti lain yang boleh dibuat di sini adalah menaiki tour boat. Di samping itu, untuk pengetahuan anda, Tanjung Gemuk juga merupakan tempat penetasan penyu, bukan Terengganu je yang ada.

Kalau anda bernasib baik, dapatlah anda tengok penyu-penyu menetas telur di sini.

Alamat: Pantai Tanung Gemok, Jalan Seremban, Batu 1, Port Dickson 71000


43. PD Ostrich Show Farm

PD Ostrich Show Farm Seremban
Sumber: Yen Yen

Jom naik burung unta di PD Ostrich Farm! Itupun kalau anda bawah 40kglah. Nampaknya, anak-anak jelah yang boleh naik burung unta ni.

Tak apa, jangan sedih, banyak lagi aktiviti lain yang sesuai untuk anda, contohnya menunggang kuda, ataupun naik ATV, hebat juga kan?

Baca: 63 Tempat Menarik Di Selangor

Bagi anak-anak kecil yang comel, mereka bukan sahaja boleh mendekati dan memberi makan kepada burung-burung unta yang terdapat di sini, sebab ada banyak lagi binatang lain sebenarnya, seperti arnab, keldai dan kambing.

Dah puas berseronok, jangan lupa beli barangan yang dibuat daripada burung unta di kedai cenderahati yang terdapat di sini.

Alamat: Lot 1419 Jalan Kemang 13 | Batu 9, Jalan Pantai, Port Dickson 73000

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.30am – 6.00pm)

Harga Tiket: Dewasa RM15 | Kanak-Kanak RM10


44. Jelita Ostrich Farm

Jelita Ostrich Farm Seremban
Sumber: Tadika APC

Teringin nak tahu bagaimana rasanya makan telur burung unta yang sedap ni? Anda boleh dapatkannya di sini dengan harga RM80.

Bukan setakat makanan, di sini juga anda boleh mendekati burung-burung unta ini untuk bergambar, memberi makan, tengok burung unta berlumba dan nak naik burung unta pun boleh.

Memang sepuas hatilah anda dapat kenal-mengenali burung-burung unta di sini.

Tapi anda jangan anggap ladang ini hanya menempatkan burung unta je, sebab ada juga binatang lain seperti itik, kambing, kuda dan bangau.

Alamat: Lot 1504, Batu 6, Mukim Pantai, Jalan Jelebu, 71770 Seremban

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00 am – 5.00 pm)

Harga Tiket: Dewasa RM10 | Kanak-Kanak RM8 | Kanak-Kanak (Bawah 4 Tahun) Percuma


45. Sungai Timun Fireflies

Sungai Timun Fireflies
Sumber: hajahlijahandco

Anak-anak anda pasti seronok dapat melihat cahaya-cahaya kecil berterbangan di udara ibarat di dalam dunia magika tapi sebenarnya datang daripada kunang-kunang yang terbang bebas di Sungai Timun.

Sungai Timun Fireflies ini dikatakan antara kawasan melihat kunang-kunang yang terbesar di Malaysia. Bukan itu sahaja yang menjadi tarikan Sungai Timun ni, sebab di sini juga anda boleh memancing udang galah.

Kalau malas nak memancing, singgah je kedai-kedai makanan laut yang banyak di sekitar Sungai Timun, banyak makanan laut yang sedap dihidangkan sebagai contoh ikan bakar, lobster dan kupang. Bila waktu dah gelap dan perut dah kenyang barulah anda mula mencari kunang-kunang ni!

Alamat: Sungai Timun Fire Flies, Rembau


46. Taman Tema Air PRIMALAND

Primaland-Port-Dickson-Seremban
Sumber: Jom Bercuti

Taman Tema Air PRIMALAND ini terletak di dalam PRIMALAND Port Dickson Resort & Convention Centre.

Taman Tema ini tidaklah segempak di Sunway Lagoon tapi tetap menyeronokkan untuk menghabiskan masa cuti bersama keluarga.

Lengkap dengan gelongsor dan tiub spiral, ini pun sebenarnya sudah cukup menggandakan keseronokan anda yang bermandi-manda di sini, turun naik gelongsor terus ke dalam kolam, mana tak bestnya kan?

Lagi best kalau tunggu bawah tong air yang besar di sini, sekali air disimbah, memang nikmatlah!

Alamat: Taman Tema Air Primaland, Batu 12, Port Dickson

Waktu Operasi: Sesi Pagi (8.00am – 12.00pm) | Sesi Petang (12.30pm – 7.00pm)

Bayaran Masuk (Hujung Minggu): Dewasa 1 Sesi: RM30, 2 Sesi: RM50 | Kanak-kanak (3 – 12 Tahun) 1 Sesi: RM20, 2 Sesi: RM30 | Kanak-kanak (2 Tahun Dan Ke Bawah) 1 Sesi: RM10, 2 Sesi: RM15


47. Pusat Borong Nilai 3

Pusat Borong Nilai 3
Sumber: Tourism Malaysia Central

Mari, mari, mari! Shopping sakan di Pusat Borong Nilai 3. Di sinilah anda boleh membeli banyak barangan dengan harga borong.

Kakak-kakak, mak cik-mak cik, mesti kena datang ke Nilai 3 ni, ada banyak gerai-gerai pakaian borong.

Boleh rambang mata melihat pilihan pakaian yang melimpah ruah dan murah di sini.

Bukan setakat pakaian, kalau anda mencari barangan perkahwinan, perabot, hiasan rumah, kraftangan, lampu-lampu hiasan, aksesori kereta dan bermacam lagilah, semuanya ada di sini.

Alamat: Nilai 3, Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, 71800


48. Rembau Crystal

Rembau Crystal Seremban
Sumber: Rembau Crystal

Bukan di Nilai 3 sahaja yang ada barangan hiasan rumah, Rembau Crystal yang terletak di Perkampungan Kristal ini menawarkan pelbagai kraftangan yang diperbuat daripada kristal oleh rakyat Malaysia sendiri.

Anda nakkan apa? Lampu meja? Kelengkapan dapur? Semuanya ada. Memang sukar nak buat pilihan kalau dah dikelilingi dengan kilauan kristal ni.

Bukan setakat tempat membeli-belah, di sini juga anda dan keluarga boleh melihat sendiri bagaimana barangan kristal ini dibuat.

Alamat: Lot 1432, Perkampungan Crystal, Jalan Kampung Mulia, 71300 Rembau, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (9.00am – 5.30pm) | Sabtu (9.00am – 5.00pm)


49. Pusat Rekreasi Ulu Bendul

Pusat Rekreasi Ulu Bendul
Sumber: Negeri Sembilan

Pusat Rekreasi Ulu Bendul yang terletak di kaki Gunung Angsi ini dapat memberikan anda sekeluarga ketenangan yang tidak akan dapat dilupakan.

Dengan pepohon rendang yang tumbuh di sekitar pusat rekreasi ini, anda boleh berkelah sambil mendengar bunyi air sungai yang mengalir jernih.

Di samping keindahan yang menenangkan jiwa, anda juga boleh bermandi-manda di kolam besar yang turut dialirkan oleh air sungai, cukup menyegarkan.

Sudah puas bersantai di sini, anda boleh mendaki sedikit ke atas bukit dan di sini anda akan menemui Snake Garden yang menempatkan beberapa ekor ular dan unggas.

Yang paling best sekali, di sinilah anda dapat lihat di depan mata sendiri seekor ANACONDA! Agak besar juga. Jangan risau, semuanya diletakkan di dalam tempat yang selamat untuk anda lihat bersama keluarga.

Alamat: Pusat Rekreasi Ulu Bendul, Tanjong Ipoh, Kuala Pilah


50. Jeram Gading

Jeram Gading
Sumber: Jeram Gading

Yang menjadikan Jeram Gading ini sebuah lokasi yang unik adalah kerana terdapat dua buah jambatan gantung yang menyambung dua tebing sungai, tapi, hanya satu sahaja yang selamat digunakan.

Dinamakan Jeram Gading kerana alkisahnya pada dahulu kala gajah banyak ditemui di sekitar kawasan ini. Jangan risau, kerana itu berlaku pada zaman dahulu, sekarang ia selamat sahaja untuk dijadikan tempat berekreasi bersama keluarga.

Nak berkelah di sini memang sangat menenangkan, dengan kehijauan kawasan hutan di sekitar sungai, menyejukkan mata yang memandang. Kalau anda nak menikmati keindahan Jeram Gading lebih lama lagi, anda sekeluarga boleh menginap di resort yang terdapat di sini.

Alamat: Jeram Gading, Jalan Kampung Chennah, Negeri Sembilan, 71150


51. Taman Tasik Seremban

Taman Tasik Seremban
Sumber: Hamidi Izwan

Salah satu daripada tasik yang paling tua di Malaysia, Taman Tasik Seremban ini dihiasi dengan pohon-pohon tropika yang menghijau dan bunga-bungaan yang tumbuh mekar.

Di samping itu, di sini juga terdapat dua buah tasik indah dan wakaf untuk anda bersantai bersama keluarga sambil menikmati pemandangan.

Kalau anda inginkan aktiviti yang mengeluarkan peluh, trek jogging dan taman permainan turut tersedia di taman tasik ini.

Tak cukup dengan itu, tarikan unik yang terdapat di sini adalah sebuah pentas terapung yang mana pada setiap minggu kedua dan keempat hari Sabtu akan diadakan Program Hiburan Sekeluarga “Serembang di Seremban”. Datanglah ke sini pada hari-hari itu ya!

Alamat: Taman Tasik Seremban, Jalan Taman Bunga, Taman Tasek Seremban, 70000 Seremban, Negeri Sembilan


52. Taman Orkid Seremban

Taman Orkid Seremban
Sumber: mpsns

Taman yang berkeluasan 1.62 hektar, Taman Orkid Seremban ini memang tempat menarik untuk meluangkan masa bersama keluarga sambil melihat pelbagai jenis pokok orkid yang berwarna-warni.

Antara orkid yang ditanam di taman ini adalah Black Orchid, Tiger Orchid, Eria Rulchella, Eria Ornata dan banyak lagi, nak tahu apa yang ada, mai datang ramai-ramai.

Selain daripada orkid-orkid yang meriah dengan warnanya ini, anda juga boleh menyejukkan mata dengan menikmati pemandangan pokok yang menghijau yang terdapat di sekeliling taman dan air terjun buatannya.

Alamat: Taman Orkid Seremban, 70100 Seremban, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: Setiap Hari (10.00am – 7.00pm)

Bayaran Masuk: Percuma


53. Rantau Eco Park

Rantau Eco Park Seremban
Sumber: Faiz Kemas Seremban

Rantau Eco Park merupakan taman yang menawarkan pemandangan alam semula jadi yang indah untuk anda dan keluarga menjalankan aktiviti rekreasi.

Antara tarikan utama yang terdapat di sini adalah kolam air yang agak luas dan seronok untuk bermandi-manda yang tersedia untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Bukan itu sahaja, di sini juga terdapat zoo mini yang menempatkan pelbagai jenis binatang seperti rusa, ayam, kuda dan banyak lagi.

Anda boleh membeli makanan untuk diberikan kepada haiwan-haiwan di sini.

Dah puas melihat haiwan-haiwan comel ni, aktiviti lasak turut disediakan untuk anda lakukan seperti berkayak. Semuanya ada di dalam satu taman.

Alamat: Rantau Eco Park, Kampung Kuala Sawah Pasir, 70300 Rantau, Negeri Sembilan


54. Gunung Angsi

Gunung Angsi Seremban
Sumber: Soo Thang

Ada dua jalan yang boleh digunakan untuk menakluki Gunung Angsi ini, yang pertama adalah melalu trek Hutan Lipur Ulu Bendul dan yang kedua adalah melalui trek Bukit Putus.

Kalau anda nak yang lebih mencabar kerana perjalanan lebih jauh, anda boleh menggunakan trek Ulu Bendul, sekiranya anda menggunakan trek Bukit Putus pula, kurang 1 – 1.5 km perjalanan kalau dibezakan dengan Ulu Bendul.

Apa-apa pun, tujuannya sama sahaja, untuk sampai ke punca Gunung Angsi yang menyajikan anda dengan panorama indah banjaran-banjaran gunung yang menyejukkan pandangan mata.

Alamat: Gunung Angsi, Kuala Pilah, Negeri Sembilan


55. Batu Maloi Cave

Gua Batu Maloi
Sumber: Gua Batu Maloi Cave

Batu Maloi Cave ini merupakan sebuah gua yang agak mencabar untuk diterokai. Boleh dikatakan 90% waktu anda berada di dalam gua ini, badan anda ditenggelami air sebab ini adalah gua bersungai.

Ada yang mencecah paras pinggang dan ada juga hingga ke paras dada.

Kalau anda dan keluarga ingin melakukan aktiviti lasak ini, pastikan anda memiliki kelengkapan yang lengkap seperti headlamp yang kalis air, sarung tangan kerana anda perlu banyak menolak badan dan merangkak di dalam air, stokin, makanan yang dapat memberikan tenaga (energy bar) dan lain-lain lagi yang penting.

Sebelum anda masuk ke Batu Maloi Cave ini, anda perlu mendapatkan tour guide terlebih dahulu, ini bukan gua biasa, ia memberikan anda sekeluarga pengalaman luar biasa. Tak percaya? Cuba dulu.

Alamat: Batu Maloi Cave, Tampin,Negeri Sembilan


56. Port Dickson

Port Dickson Seremban
Sumber: Skywalker Aerial Studio

Hanyalah 1 jam sahaja dari Kuala Lumpur, kawasan ini dahulunya merupakan tempat penghasilan arang sehingga pernah diberikan nama Arang sebelum ditukarkan kepada Port Dickson.

Port Dickson rasanya lebih sesuai untuk sebuah kawasan yang dikelilingi dengan pantai-pantai yang indah ni.

Memang rugi kalau tak pernah datang ke sini, sangat banyak aktiviti air yang boleh dilakukan seperti snorkeling, wind surfing, berkayak, ski air dan banyak lagi.

Bukan itu sahaja, rasa nak makan makanan laut fresh? Apa kata kalau anda memancing di sini. Malahan, sekiranya anda suka berlayar, anda boleh mendapatkan keahlian sementara daripada Yacht Club di sini.

Bagi anda yang datang dari Kuala Lumpur, datang sahaja ke Port Dickson kalau anda sekeluarga inginkan percutian yang meriah dengan pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan di dalam alam semula jadi.

Alamat: Port Dickson, Negeri Sembilan


57. Hutan Simpan Sungai Menyala

Hutan-Simpan-Sungai-Menyala
Sumber: Rakan Alam Sekitar Uniten

Dengan keluasan 1,305 hektar, Hutan Simpan Sungai Menyala merupakan Hutan Dipterokarp Tanah Pamah yang terbesar di Asia Tenggara.

Hutan Simpan Sungai Menyala ini bukan hutan biasa, tapi ia adalah sebuah hutan dara kerana tak pernah sama sekali dinodai dengan pembalakan, penerokaan atau lain-lain lagi.

Maknanya, hutan simpan ini memang seronok untuk diredahi, kekayaan flora dan faunanya bakal mengasyikkan jiwa anda sekeluarga.

Lokasinya pula hanyalah 12 km sahaja dari Bandar Port Dickson, sampai sahaja ke Port Dickson tu, jangan lupa untuk menjadikan meredah Hutan Simpan Sungai Menyala sebagai salah satu aktiviti percutian anda!

Alamat: Hutan Simpan Sungai Menyala, Port Dickson


58. Gunung Datuk

Gunung Datuk Seremban
Sumber: Razer Mj

Gunung yang berketinggian 2900 kaki ini iaitu Gunung Datuk adalah gunung yang ke-220 tertinggi daripada 300 buah gunung yang terdapat di Malaysia.

Gunung Datuk juga lebih tinggi daripada gunung lain yang terletak di Negeri Sembilan ini iaitu Gunung Angsi.

Bayangkanlah pemandangan yang dapat dinikmati sebaik sampai ke puncak Gunung Datuk, mesti lagi memukau, dengan udara yang lebih segar, di puncak yang lebih tinggi.

Alang-alang dah penat mendaki jauh ke puncak Gunung Datuk, pastikan anda turut membawa peralatan berkhemah. Dapatlah melihat pemandangan matahari naik pula bangun tidur nanti.

Alamat: Gunung Datuk, Rembau


59. Lorong Seni Seremban

Lorong Seni Negeri Sembilan
Sumber: Tourism Malaysia Central

Bagaimana lagi cara yang lebih best untuk mempamerkan keunikan negara Malaysia yang pelbagai kaum ini kalau bukan melalui karya seni kreatif kan?

Di Lorong Seni Seremban ini anda dapat mencuci mata melihat hasil-hasil lukisan yang melambangkan budaya kaum-kaum yang penuh warna-warni di Malaysia.

Bukan sekadar lukisan biasa, 3D pula tu! Suasana Bandar Seremban yang masih agak klasik ini menambahkan lagi aura hipster di Lorong Seni ini. Bawa kamera, selfie stick, dan apa lagi, berklik-klik non-stop lah di sini dengn pose terhebat anda sekeluarga!

Alamat: Lorong Seni Seremban, 155C, Jalan Dato Bandar Tunggal, Bandar Seremban, 70000 Seremban, Negeri Sembilan


Banyak juga tempat menarik di Negeri Sembilan ni kan? Ini baru sahaja dengar cerita keseronokan melawati kawasan-kawasan ni, belum pergi lagi.

Kalau dah pergi mesti nak datang lagi punyalah! Tak cukup sehari kalau nak ke semua tempat menarik di Seremban ni, jadi apa kata kalau bawa keluarga anda semua menginap di hotel-hotel tepi pantai yang ada di Seremban.

Lihat Panduan Penginapan Lengkap Di Negeri Sembilan:

Tak payah pening kepala nak cari di mana hotel-hotel yang best dan murah ni, pergi je ke booking.com dan di sini anda boleh pilih di hujung jari sahaja penginapan pilihan hati anda.

Dah tahu semua tempat yang best-best untuk dilawati kan? Jom kita berhenti bercerita, mula bergerak menuju ke destinasi percutian idaman hati. Semoga anda sekeluarga berseronok di Seremban!