β€œEh! Kenapa pergi Osaka? Bukan ke Tokyo yang paling best dekat Jepun ni?” Mai sini nak bagitahu, Osaka pun lain macam bestnya untuk diterokai! Sebagai kota kedua yang terbesar di Jepun, bandar ini tak terkira banyaknya tarikan yang ditawarkan.

Daripada tempat hiburan keluarga yang paling hebat di Jepun hinggalah kepada teater Imax yang paling hi-tech di negara ni, siapa kata Osaka kota yang biasa-biasa saja?

Di samping kemodenannya, Osaka turut terkenal sebagai salah satu kota yang paling santai dan mendamaikan di Jepun kerana penduduknya cukup terkenal dengan sikap ramah mereka. Apa lagi yang ditunggu?

Bercutilah ke Osaka pada percutian akan datang, tapi sebelum tu kenalah rancang dulu nak ke mana, untuk itu Mai Singgah dah senaraikan beberapa lokasi menarik yang boleh dimasukkan dalam rancangan perjalanan anda semasa di Osaka nanti. Jom lihat senarai tempat menarik di Osaka!

25. Osaka Aquarium Kaiyukan

Osaka Aquarium Kaiyukan
Sumber: Japan Articles

Terletak di dalam sebuah bangunan yang unik reka bentuknya, Osaka Aquarium Kaiyukan adalah sebuah tarikan penting yang wajib dilawati semasa berada di Osaka.

Secara keseluruhannya, di dalam ini terdapat sebanyak 27 buah tangki yang terbahagi kepada 16 buah pameran berbeza. Tangki yang terbesar adalah berkedalaman 30 kaki di mana anda dapat melihat 2 ekor ikan jerung bergerak dengan bebas di depan mata.

Baca: 31 Destinasi Menarik Di Tokyo

Bahagian-bahagian lain yang ada di sini adalah Deep Sea Zone, Japanese Forests, Tunnel Tank, Panama Bay, Ecuadorian Jungle, Antarctica, Tasmanian Sea, Great Barrier Reef, The Pacific Ocean dan banyak lagi!

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat:Β  1 Chome-1-10 Kaigandori, Minato Ward, Osaka, Osaka Prefecture 552-0022, Japan
Waktu Operasi: 10.00 am – 8.00 pm (Dibuka Dari Pukul 9.30 am Pada Bulan Mei, Oktober dan Pertengahan Julai – Ogos)
Bayaran Masuk: 2300 Yen

24. Osaka Castle & Park

Osaka Castle & Park
Sumber: Kyotogram

Bila melawat negara Jepun, tak sah kalau tidak singgah ke kawasan istana lamanya. Kalau di Osaka, tarikan bersejarah ini dapat ditemui di Osaka Castle. Untuk pengetahuan anda, bangunan sebenar istana ini telah dibina pada tahun 1583 sebelum beberapa kali melalui kemusnahan dan dibina kembali pada kali terakhir pada tahun 1931.

Ianya turut diperbaharui pada tahun 1997 dengan kelengkapan moden seperti lif. Istana ini kini dijadikan muzium yang mempamerkan info dan pameran lain berkaitan sejarahnya sendiri setelah berabad lamanya wujud di tapak yang sama.

Setelah puas mengisi minda dengan kisah sejarah istana ini, anda boleh menenangkan fikiran dengan berjalan-jalan di Nishinomaru Garden, kawasan taman istana.

Di taman ini terdapat 600 batang pokok sakura, tea house, bekas Osaka Guest House dan kemudahan rekreasi. Untuk pemandangan lebih indah, datanglah ke taman ini ketika musim bunga sakura berkembang iaitu pada awal April.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 1 Osakajo, Chuo Ward, Osaka, Osaka Prefecture 540-0002, Japan
Waktu Operasi:

  • Castle Tower: 9.00 am – 5.00 pm | 28 Dis – 1 Jan Tutup
  • Nishinomaru Garden: 9.00 am – 5.00 pm | Sehingga Pukul 4.30 pm Dari Nov – Feb | Dibuka Sehingga Pukul 9.00 pm Pada Musim Cherry Blossom | Isnin Tutup
Bayaran Masuk:

  • Castle Tower: 600 Yen
  • Nishinomaru Garden: 200 Yen

23. Sakuya Lumina

Sakuya Lamina Osaka
Sumber: Moment Factory

Dunia penuh magikal, Sakuya Lumina adalah sebuah lokasi tarikan di mana anda sekeluarga dapat merasai pengalaman yang mustahil boleh didapati di tempat lain. Memori percutian anda di Osaka dapat diperindahkan lagi dengan aktiviti night walk di Osaka Castle Park.

Yang menariknya lagi, anda bukanlah sekadar berjalan di tengah malam dalam suasana malam yang biasa, kerana night walk yang akan anda lalui adalah sebuah perjalanan yang dikelilingi oleh dunia fantasi. Seolah-olah anda telah ditelan masuk ke dalam filem fantasi yang selama ini hanya ditonton di kaca tv.

Lihat Tawaran Terkini Hotel Terbaik Di Osaka

Di dalam Sakuya Lamina, anda sekeluarga akan mengikuti karakter fantasi yang akan membawa anda di sekitar istana untuk menyelesaikan sebuah misi.

Sepanjang perjalanan ini, anda dapat melihat efek pencahayaan, bunyi, efek pemandangan dan banyak lagi ciri interaktif lain yang dapat menghidupkan seluruh deria. Cukup unik dan menyeronokkan!

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: Osaka Castle Park, 1 Osakajo, Chuo Ward, Osaka, Osaka Prefecture 540-0002, Japan
Waktu Operasi: Setiap Hari 6.00 pm – 10.00 pm
Bayaran Masuk: Dewasa 18 Tahun & Keatas 3,200 Yen | Remaja 13 – 17 Tahun & Warga Emas 2,000 Yen | Kanak-Kanak 1,200 Yen | Bawah 3 Tahun Percuma

22. Universal Studios Japan

Universal Studios Japan Osaka
Sumber: Universal Studios Japan

Tidak puas hanya dengan menonton filem-filem daripada kaca tv atau di panggung? Apa kata kalau anda melawat Universal Studios Japan untuk tenggelam dalam dunia movie-movie Hollywood ini secara real sambil mencuba aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan.

Antara tarikan yang terdapat di sini adalah Wizarding World of Harry Potter, dunia Jurassic Park, kota San Francisco dengan simulasi babak api dalam movie Backdraft, Minion Park, bandar New York di mana anda dapat mencuba permainan 3D ride Amazing Adventures of Spider Man dan banyak lagi!

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 2 Chome-1-33 Sakurajima, Konohana Ward, Osaka, Osaka Prefecture 554-0031, Japan
Waktu Operasi: 8.30 am – 9.30 am
Bayaran Masuk (Tiket Berbeza Mengikut Tarikh Anda Ingin Lawati):

  • 10 Januari – 31 Januari (Tiket A): Dewasa 7400 Yen | Kanak-Kanak 5100 Yen
  • 1 Februari – 22 Mac (Tiket B): Dewasa 8200 Yen | Kanak-Kanak 5600 Yen
  • 23 Mac – 31 Mac (Tiket C): Dewasa 8700 Yen | Kanak-Kanak 5900 Yen

21. Umeda Sky Building

Umeda Sky Building Osaka
Sumber: Umeda Sky Building

Tak sempat untuk melawat semua tarikan yang ada di Osaka sebab kesuntukan masa? Shortcut untuk memuaskan jiwa travel anda adalah dengan melawat Umeda Sky Building.

Dari bangunan ini, anda dapat berdiri pada ketinggian 170 meter di Kuchu Teien atau Floating Garden Observatorynya yang terletak di tingkat 39 untuk menikmati panorama seluas pandangan mata seluruh bandar Osaka secara 360 darjah.

Untuk ke ruang pemerhatian ini, anda perlu ke East Tower dan dari tingkat 3 menara ini anda boleh mengambil lif sehingga ke tingkat 35. Lif ini lengkap dengan tingkap untuk anda melihat pemandangan luar. Di tingkat 35 anda perlu menggunakan eskalator untuk ke tingkat 39 di West Tower. Jangan lupa untuk membawa kamera semasa ke sini. Lagi best kalau anda rekod video sekali!

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 1 Chome-1-οΌ˜οΌ— Oyodonaka, Kita, Osaka, Osaka Prefecture 531-6023, Japan
Waktu Operasi: 9.30 am – 10.30 pm
Bayaran Masuk: Dewasa 1500 yen | Kanak-Kanak 700 yen

20. Open-Air Museum of Old Japanese Farm Houses

Open Air Museum of Old Japanese Farm Houses
Sumber: Julie Wilson

Selain tarikan moden, anda juga boleh melawat tarikan yang dapat membawa anda kembali ke masa lalu, di zaman ketika mana kehidupan jauh lebih simple dan dikelilingi oleh keindahan alam semula jadi. Untuk ini, anda sekeluarga boleh melawat muzium terbuka rumah-rumah ladang lama Jepun ataupun Open-Air Museum of Old Japanese Farm Houses.

Di dalam kawasan yang berkeluasan 36,000 meter persegi ini, anda dapat melihat sebanyak 11 buah rumah ladang daripada beberapa daerah berbeza di Jepun. Kesemua rumah ladang di sini telah wujud sejak abad ke-17 hinggalah ke-19.

Anda juga boleh memasuki rumah ini untuk melihat peralatan pertaninan tradisional dan barangan rumah lain termasuklah foto-foto lokasi asal rumah ini sebelum dipindahkan di kawasan muzium.

πŸ“ Alamat
Alamat: 1-2 Hattoriryokuchi, Toyonaka, Osaka Prefecture 561-0873, Japan

19. Tennōji Zoo

Tennōji Zoo Osaka
Sumber: 倧ι˜ͺεΈ‚ε€©ηŽ‹ε―Ίε‹•η‰©εœ’

Mula dibuka pada tahun 1915, Tennōji Zoo adalah zoo yang ketiga di negara Jepun. Di dalam zoo yang berkeluasan 11 hektar ini terdapat dalam sekitar 1000 ekor haiwan yang terdiri daripada 230 jenis yang berbeza. Pasti seronok punyalah anak-anak bila dapat datang ke sini!

Antara bahagian zoo yang terdapat di sini adalah Reptile House, Hippo House, Rhino House, Herbivorous Animal Area, Elephant House dan banyak lagi yang terletak dalam beberapa zon berbeza.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 1-108, Chausuyama-cho, Tennoji-ku, OsakaCity, OSAKA Prefecture, Zip Code: 543-0063
Waktu Operasi: Isnin – Jumaat 9.30 am – 5.00 pm | Sabtu, Ahad, Cuti Umum Pada Mei – Sep 9.30 am – 6.00 pm
Bayaran Masuk: Dewasa 500 yen | Bawah 15 Tahun Percuma

18. Osaka Museum of History

Osaka Museum of History
Sumber: Pacosme Khha

Osaka Museum of History terletak di dalam sebuah bangunan tinggi tidak jauh dari Osaka Castle. Muzium yang dibuka pada tahun 2003 ini dapat membuatkan anda sekeluarga mendalami kisah sejarah selama 1350 tahun kota Osaka melalui pameran foto, movie, model-model mini dan saiz sebenar. Sudah datang ke Osaka, takkanlah tak nak tahu sejarahnya kan?

Lebih sebab untuk ke muzium ini adalah kerana dari tingkat atas muzium, anda dapat menikmati pemandangan indah Osaka Castle.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 4 Chome-1-οΌ“οΌ’ Otemae, Chuo Ward, Osaka, Osaka Prefecture 540-0008, Japan
Waktu Operasi: 9.30 am – 5.00 pm | Selasa Tutup
Bayaran Masuk: Dewasa 600 yen

17. National Bunraku Theatre

National Bunraku Theatre Osaka
Sumber: G’day Japan

Terletak hanyalah 1 minit berjalan kaki dari Nippombashi Station, National Bunraku Theatre adalah sebuah teater yang menggunakan teknologi moden untuk pertunjukan tradisional boneka Bunraku. Pertunjukan yang telah wujud dari abad ke-17 ini menggabungkan persembahan boneka, muzikal dan penceritaan.

Bagi anda yang tak faham bahasa Jepun, jangan risau, panduan audio English turut tersedia untuk setiap persembahan dengan caj tambahan.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: γ€’ 542-0073 1-12-10 Nipponbashi, Chuo-ku, Osaka
Waktu Persembahan: Kebiasaannya Diadakan Dalam 3 Minggu Pada Bulan Jan, Apr, Jun, Julai/ Ogos dan November
Bayaran Masuk: Bergantung Kepada Persembahan

16. Osaka Science Museum

Osaka Science Museum
Sumber: Anna Jessica De Lima

Jom tenggalam dalam dunia sains di Osaka Science Museum. Memang rugi kalau tak melawat muzium sains negara yang terkenal dengan teknologinya ini. Di dalam muzium 4 tingkat ini, anda sekeluarga dapat memahami dengan lebih mendalam bermacam info saintifik berkaitan tenaga, elektrik, kimia dan alam semesta.

Selain ruang pameran, muzium ini turut menempatkan planetarium dengan beberapa pertunjukan berbeza setiap hari dan juga sebuah Imax Dome Theater / Omnimax yang memaparkan filem Imax pada setiap hujung minggu dan cuti umum.

Nota: Osaka Science Museum ditutup sementara sehingga akhir Mac atau April 2019.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 4 Chome-2-1 Nakanoshima, Kita, Osaka, Osaka Prefecture 530-0005, Japan
Waktu Operasi: 9.30 am – 5.00 | Isnin Tutup Atau Hari Yang Seterusnya sekiranya Isnin Cuti Kebangsaan
Bayaran Masuk: 400 yen (Bayaran Asing Untuk Ke Planetarium & Omnimax)

15. Tombori River Cruise

Tombori River Cruise Osaka
Sumber: Heero Loo

Sudah menikmati pemandangan Osaka dari tingkat yang tinggi di Umeda Sky Building, cara unik seterusnya untuk anda menikmati keindahan Osaka adalah dengan mengikuti Tombori River Cruise. Tombori River Cruise akan membawa anda melalui 9 buah jambatan dan melihat pemandangan kawasan sekitar yang sibuk dengan pelbagai aktiviti.

Masa yang diambil untuk melalui sungai ini adalah dalam sekitar 20 minit. Sepanjang perjalanan ini, anda dapat belajar banyak perkara menarik tentang sesebuah lokasi yang dilihat dan kisah di sebaliknya hasil perkongsian jurupandu.

Tak nak lepaskan aktiviti menarik ni? Anda boleh ke Tazaemonbashi Bridge Boat DockΒ  yang terletak berhadapan dengan kedai Don Quixote di Dotonburi untuk membeli tiket. Jambatan ini hanyalah 5 minit berjalan kaki dari Namba Station.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 1 Chome-6-7 Dotonbori, Chuo Ward, Osaka, Osaka Prefecture 542-0071, Japan
Waktu Operasi:

  • Isnin – Jumaat: 1.00 pm – 9.00 pm (Berlepas Setiap 1 Jam & Setengah Jam)
  • Hujung Minggu & Cuti Umum: 11.00 am – 9.00 pm (Berlepas Setiap 1 Jam & Setengah Jam)
  • 13, 24, 25 Julai & Hari Sabtu Pertama Pada Bulan Ogos: Tutup
Bayaran Masuk: 12 Tahun & Ke Atas 900 yen | Kanak-Kanak 400 yen

14. Shitennoji Temple

Shitennoji Temple Osaka
Sumber: 663highland / CC BY 2.5

Shitennoji Temple adalah salah satu daripada tokong Buddha yang tertua di Jepun. Tokong yang pada asalnya dibina pada tahun 593 oleh Putera Shotoku ini telah beberapa kali musnah terbakar namun ianya sentiasa berjaya dibina lagi dengan penuh teliti untuk mengekalkan ciri asalnya.

Di sekitar kawasan tokong ini terdapat sebuah rumah yang dipanggil treasure house. Di dalamnya terdapat pameran lukisan, kitab dan pelbagai lagi barangan berharga lain milik tokong ini yang disusun mengikut zaman dan tema.

Setelah puas melihat segalanya, anda boleh menarik nafas segar di Gokuraku-jodo Garden, milik tokong ini. Sebagai info, taman ini telah dibina berdasarkan gambaran Syurga Barat oleh Amida Buddha.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 1-11-18 Shitennoji, Tennoji-ku, Osaka, 543-0051
Waktu Operasi:

  • Apr – Sep 8.30 am – 4.30 pm (Pada Setiap 21 Haribulan 8.00 am – 5.00 pm)
  • Okt – Mac 8.30 am – 4.00 pm (Pada Setiap 21 Haribulan 8.00 am – 4.30 pm)
  • Rokujido 8.30 am – 6.00 pm (Pada Setiap 21 Haribulan Dari Pukul 8.00 am)
Bayaran Masuk:

  • Central Building: 300 yen
  • Treasure Hall: 500 yen
  • Honbo Garden: 300 yen

13. Sumiyoshi Taisha

Sumiyoshi Taisha Osaka
Sumber: Irwan Lika

Seain Shitennoji Temple, Sumiyoshi Taisha adalah sebuah lagi destinasi tua di Osaka. Kawasan ini dikatakan telah wujud sejak sebelum kewujudan agama Buddha lagi iaitu pada abad ke-3 iaitu pada tahun 211. Seni binanya juga unik daripada reka bentuk lain di Jepun dengan pengaruh yang dipanggil Sumiyoshi-zukuri.

Kalau anda nak tahu, sepanjang kewujudannya, Sumiyoshi Taisha telah dileraikan dan dibina beberapa kali di dalam ritual pembaharuan. Kali terakhir tokong ini melalui pembaharuan adalah pada tahun 1810.

Semasa menuju ke arah tokong utama di sini, anda akan terlihat sebuah jambatan indah, Sorihashi Bridge yang merentasi kolam.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 2 Chome-9-οΌ˜οΌ™ Sumiyoshi, Sumiyoshi Ward, Osaka, Osaka Prefecture 558-0045, Japan
Waktu Operasi: 6.00 am – 5.00 pm | Okt – Mac 6.30 am – 5.00 pm
Bayaran Masuk: Percuma

12. Owl CafΓ©

Owl CafΓ© Osaka
Sumber: Minelle Rodenburg

Pencinta filem Harry Potter atau sesiapa sahaja yang teringin untuk mendekati burung hantu yang bukan mudah nak jumpa ni, jangan lepaskan peluang untuk ke Owl Cafe. Apatah lagi kalau anda datang bersama anak-anak, lawatan ke sini pastinya akan menjadi salah satu memori yang sukar mereka lupakan.

Apa-apa pun, bila dah sampai di sini nanti, janganlah terlalu excited sampai terus menerjah burung hantu yang ada, sebab mereka ni agak cepat marah juga. Elakkan daripada mengusap kepala atau bulu badan mereka kalau tak nak si burung naik angin, sebaliknya anda hanya menyentuh bahagian paruhnya sahaja.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: γ€’ 542-0083 1921 Bldg, 2F, 1-9-21, Higashi-shinsaibashi, Chuo-ku, Osaka
Waktu Operasi: Isnin – Sabtu 11.00 am – 8.00 pm | Ahad & Cuti Umum 11.00 am –Β  7.00 pm
Bayaran Masuk:

  • Dewasa: 1500 Yen / Jam
  • 4 – 12 Tahun: 500 Yen / Jam
  • 0 – 3 Tahun: Percuma
  • Pertambahan Masa: 500 Yen / 30 Minit

11. Round 1 Stadium

Round 1 Stadium Osaka
Sumber: Leon Laude

Untuk memeriahkan lagi percutian anda bersama keluarga di Osaka, berseronoklah di Round 1 Stadium!

Bermacam permainan arcade ada di sini. Bukan itu je, di sini juga terdapat batting cages, tempat bermain bowling, bilik karaoke, library yang penuh dengan komik manga, gelanggang bola keranjang, gelanggang tenis, ping pong, boxing dan banyak lagi! Sesuailah dengan reputasinya sebagai tempat berhibur yang paling best di Jepun!

πŸ“ Alamat⌚ Waktu Operasi
Alamat: 1-3-1 Nanba, Chuo Ward, Osaka, Osaka Prefecture 542-0076, Japan
Waktu Operasi: Isnin – Ahad Buka 24 Jam | Hiburan Dibuka Pada 9.00 am – 11.50 pm

10. Pokemon Center Osaka

Pokemon Center Osaka
Sumber: Marc K. Pommier

Masih tak puas berseronok di Round 1 Stadium? Anda boleh teruskan keseronokan di Pokemon Center Osaka. Sebaik sahaja anda menjejakkan kaki ke dalam tempat ini, jiwa kanak-kanak datang menerjah secara tiba-tiba!

Mana tidaknya, di mana sahaja anda pandang, kedai ini penuh dengan warna-warni ceria watak-watak kartun Pokemon, lebih-lebih lagi kalau anda pernah menjadi penonton setia kartun ini.

Selain jualan pelbagai barangan dengan tema Pokemon, anda juga boleh bermain mesin game arcade yang ada di sini. Memang bestlah! Satu jam pun tak cukup untuk tengok segalanya.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu Operasi
Alamat: Daimaru Umeda, 3 Chome-1-1 Umeda, Kita Ward, Osaka, Osaka Prefecture 5308202 Japan
Waktu Operasi: 8.00 am – 7.00 pm

9. Kuromon Market

Kuromon Market Osaka
Sumber: Htet Thura Hlaing

Betul-betul terletak di luar Nippombashi Station pada Subway Sennichimae Line, adalah sebuah pasar tua yang telah wujud sejak awal abad ke-20 lagi, Kuromon Market atau nama lamanya Enmyoji Ichiba.

Nama asal pasar ini, Enmyoji Ichiba, adalah berdasarkan kepada nama sebuah tokong yang telah musnah dalam kebakaran besar pada tahun 1912.

Di pasar ini anda boleh menemui sekitar 150 buah gerai yang kebanyakannya menjual makanan laut dan ikan-ikan yang segar. Barangan lain yang turut boleh ditemui di sini adalah jualan sayuran, bunga, kekacang, jeruk, teh, kasut dan banyak lagi.

πŸ“ Alamat
Alamat: γ€’ 542-0073 2-4-1 Nippombashi, Chuo-ku, Osaka

8. Daimaru Shopping Mall

Daimaru Shopping Mall
Sumber: ζž—ηΊ²ζŠ†

Suka bershopping? Anda pasti akan tersekat berjam-jam di dalam Daimaru Shopping Mall. Berlokasi di Osaka Station, pusat membeli-belah ini adalah sebuah shopping mall 19 tingkat! Tak cukup sehari untuk melihat segalanya. Sebagai pelancong juga, anda boleh mendapatkan pengembalian cukai, hanya kena ikut prosedur yang ditetapkan dan anda akan mendapat tax refund secara cash.

Antara kedai menarik yang boleh anda singgah di sini adalah The Tokyo Hands, Pokemon Centre, Tomica Shop dan banyak lagi!

πŸ“ Alamat⌚ Waktu Operasi
Alamat: Daimaru Umeda, Osaka Prefecture, Osaka, Kita, Umeda, 3 Chome, οΌ‘
Waktu Operasi: 10.00 am – 8.30 pm | Jumaat & Sabtu 10.00 am – 9.00 pm

7. Osaka Museum And Living House

Osaka Museum And Living House
Sumber: Addicted2Travelling

Nak tahu macam mana keadaan negara Jepun semasa era 1800-an? Anda sekeluarga boleh melawati Osaka Museum And Living House. Di sini anda dapat melihat β€˜pemandangan’ perkampungan era lama Jepun ataupun zaman Edo. Nak lagi best? Datang awal supaya anda tidak perlu bersesak dengan orang ramai.

Untuk menuju ke sini, anda boleh menggunakan laluan masuk bawah tanah dari Tenjinbashisuji 6-chome Subway Station berdekatan dengan Exit 3. Setelah tiket dibeli, anda boleh menggunakan lif untuk menuju ke tingkat 10 di mana terletaknya muzium ini.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat:Β Housing Information Center 8F, 6-4-20 Tenjinbashi, Kita-ku, Osaka-shi
Waktu Operasi: 10.00 am – 5.00 pm | Selasa & Isnin Yang Ke-3 Setiap Bulan, Hari Selepas Cuti Umum Tutup
Bayaran Masuk: 600 Yen

6. Tenjinbashisuji Shopping Street

Tenjinbashisuji Shopping Street
Sumber: Thinnaphat Poonsawat

Tenjinbasshisuji Shopping Street adalah sebuah shopping street yang terpanjang di negara Jepun. Berkepanjangan hampir 3 km, kawasan ini memiliki dalam sekitar 600 kedai jualan! Masa yang diambil untuk selesai berjalan sepanjang shopping street ini adalah dalam sekitar 40 minit! Kalau tak cukup stamina, memang tak sampailah ke penghujung.

Antara barangan jualan yang ada di sini adalah snek, kasut, buku, pakaian, barangan runcit, ubat-ubatan, kedai teh yang telah wujud sejak tahun 1868, kimono dan banyak lagi! Lokasinya, hanyalah beberapa langkah setelah turun daripada Temma Station.

πŸ“ Alamat
Alamat: Tenjinbashi, Kita, Osaka, Osaka Prefecture 532-0011, Japan

5. Hirakata Park

Hirakata Park Osaka
Sumber: Gaijin Pot Travel

Terletak hanyalah 3 minit berjalan kaki dari Hirakatakoen Station di Keihan Railway, Hirakata Park adalah sebuah taman hiburan keluarga yang padat dengan 40 permainan best untuk dicuba!

Contoh tarikan yang ada di sini adalah roller coaster Red Falcon yang berkelajuan luar biasaΒ  70 km / jam dan juga Giant Drop Meteo, sebuah roller coaster yang akan turun dengan kelajuan esktrem dari tempat tinggi. Semasa berada pada ketinggian ini, anda dapat menikmati pemandangan yang luas sekitar Osaka.

Selain permainan yang mendebarkan, terdapat juga pelbagai tarikan lain seperti taman bunga ros, kolam renang, skating rink dan salji.

πŸ“ Alamat⌚ Waktu OperasiπŸ’² Harga Tiket
Alamat: 1-1 Hirakatakoencho, Hirakata
Waktu Operasi: Berbeza Mengikut Musim
Bayaran Masuk: Dewasa 1400 Yen | Kanak-Kanak 800 Yen

4. Malaysia Boleh

Malaysia Boleh Restoran Osaka
Sumber: Mohd Syafiq Bin Mohammad

Sudah puas berjalan melawat tempat menarik di Osaka, pastinya perut berbunyi kelaparan. Masalahnya, nak makan di mana kalau perut tiba-tiba rindu masakan Malaysia? Lokasinya adalah di restoran Malaysia Boleh yang terletak hanyalah 10 minit berjalan kaki dari Osaka Station.

Di kedai makan Halal ini anda dapat menikmati pelbagai hidangan Malaysia dan Thailand yang enak.Β  Tak ada yang lebih menggembirakan selain daripada dapat menikmati makanan negara sendiri semasa berada di luar negara. Puasnya lain macam! Untuk lebih selesa, datanglah sebelum waktu makan malam atau makan tengahari untuk mengelakkan kesesakan orang ramai.

πŸ“ Alamat
Alamat: 1 Chome-4-20 Oyodominami, Kita, Osaka, Osaka Prefecture 531-0075, Japan

3. Expocity

Expocity Osaka
Sumber: Galih Santosβ€Ž

Expocity Osaka adalah sebuah kompleks serbaguna yang berkeluasan 172,000 meter persegi. Terletak hanyalah 2 minit berjalan kaki dari Bampaku-kinenkoen Station di Osaka Monorail.

Antara tarikan yang terdapat di sini adalah ferris wheel yang tertinggi di Jepun dengan ketinggian sehingga 120 meter. Seterusnya adalah Nifrel yang menempatkan akuarium dan tempat perlindungan haiwan.

Tarikan lain adalah pusat membeli-belah Nearby Lalaport, Pokemon Gym, teater Imax paling hi-tech di Jepun dan banyak lagi! Rasanya boleh habis seminggu nak buat semua yang ada di Expocity ni.

πŸ“ Alamat
Alamat: 2-οΌ‘ Senribanpakukoen, Suita, Osaka Prefecture 565-0826, Japan

2. Nakanoshima Rose Garden

Nakanoshima Rose Garden
Sumber: Made In Japan

Setelah bersesak dengan orang ramai dan tenggelam dalam dunia hi-tech, apa kata sekiranya anda sempurnakan hari di Osaka dengan mengembalikan ketenangan fikiran dan menghirup udara segar di Nakanoshima Rose Garden.

Taman bunga ros ini terletak di bahagian timur Nakanoshima Park yang secara umumnya terbahagi kepada 3 bahagian iaitu Bara-no-Niwa, Bara-no-Komichi dan Bara-no-Hiroba. Di Bara-no-Hirobalah terletaknya taman bunga dengan sekitar 4,000 bunga ros yang terdiri daripada 310 jenis berbeza.

Untuk pemandangan terindah yang pernah dilihat, anda boleh datang ke sini ketika bunga ros berkembang mekar iaitu pada bulan Mei. Keindahan taman bunga ini menjadikan ianya terpilih sebagai salah satu daripada 100 buah lokasi terindah di Osaka.

πŸ“ Alamat
Alamat: 1 Chome-1 Nakanoshima, Kita, Osaka, Osaka Prefecture 530-0005, Japan

1. Dotonbori

Dotonbori Osaka
Sumber: Japan Inside

Salah satu lokasi di Osaka yang sungguh meriah adalah Dotonbori. Tak kisah di mana pun anda berada, cahaya neon yang terang menerangi segenap jalan yang dilalui. Sepanjang perjalanan juga penuh dengan kedai-kedai jualan barangan dan makanan yang sibuk dengan orang ramai.

Pernah tengok rancangan melancong dengan Zizan Razak? Di sinilah lokasinya Takoyaki halal yang dicubanya semasa membuat penggambaran di Osaka.

πŸ“ Alamat
Alamat: Dotonbori, Chuo Ward, Osaka, Osaka Prefecture 542-0071, Japan

Penginapan Menarik Di Osaka

The Rise Osaka Kitashinchi

The Rise Osaka Kitashinchi - Main Image

The Rise Osaka Kitashinchi adalah sebuah hotel berkonsep moden yang juga tak kurang hebat lokasinya.

Dari sini, anda perlu berjalan kaki selama hanya 10 ke 15 minit untuk ke stesen utama Osaka. Bukan itu sahaja, banyak juga tarikan menarik lain boleh diakses dengan hanya berjalan kaki dari hotel dan salah satunya adalah pusat membeli-belah Umeda.

Mengenai hotel ini pula, kualiti kebersihan biliknya boleh dikatakan 100% sempurna, tambahan lagi dengan sentuhan moden yang diberikan, pasti dapat membuatkan anda terasa seperti menginap di hotel mewah.

Bilik-biliknya juga agak luas jika dibezakan dengan saiz bilik biasa di sekitar Jepun.

The Rise Osaka Kitashinchi - Room Image

Memang banyak sebab untuk anda booking hotel ini, kalau sebab di atas masih tak cukup, ini adalah bonus kenapa anda kena booking The Rise Osaka Kitashinchi.

Antaranya adalah kerana di sini anda dapat tidur di atas katil yang empuknya luar biasa kerana penggunaan tilam berkualiti tinggi Airweave. Di samping itu, anda juga dapat menonton video YouTube tanpa had melalui TV! Tak ada sesaat pun anda kebosanan di hotel ini.

Harga: Dari RM297+ Semalaman

Alamat: 530-0003 Osaka Prefecture, Osaka, Kita-ku Dojima 1-1-13, Japan

Jarak Dari Pusat Bandar: 1.1 KM

Selanjutnya Di Booking.com

Hotel WBF Yodoyabashi Minami

Hotel WBF Yodoyabashi Minami - Main Image

Penginapan yang moden dan elegan, Hotel WBF Yodoyabashi Minami adalah pilihan yang tepat sekiranya anda menginginkan sebuah kesempurnaan.

Bukan sekadar memiliki rekaan dalaman yang menarik, ianya juga lengkap dengan pelbagai kemudahan yang memudahkan percutian anda seperti seperti ruang soket yang cukup, internet berkelajuan tinggi dan yang paling best sekali adalah smartphone untuk anda membuat panggilan secara percuma!

Hotel WBF Yodoyabashi Minami - Room Image

Lokasinya juga strategik di mana anda hanya perlu berjalan kaki selama 10 minit untuk ke Yodoyabashi Station yang hanyalah 1 perhentian untuk ke Osaka Station. Di sekitar hotel ini juga terdapat banyak kedai untuk anda membeli barangan keperluan sepanjang penginapan.

Harga: Dari RM273+ Semalaman

Alamat: 541-0046 Osaka Prefecture, Osaka, Chuo-ku Hiranomachi 3-1-6, Japan

Jarak Dari Pusat Bandar: 2 KM

Selanjutnya Di Booking.com

Hotel WBF Kitasemba EAST

Hotel WBF Kitasemba EAST

Seperti juga Hotel WBF tadi, cawangan yang seterusnya juga memberikan anda kualiti penginapan yang sangat memuaskan hati.

Hotel WBF Kitasemba EAST lengkap dengan kemudahan smartphone percuma dalam setiap bilik, anda boleh menggunakan phone ini untuk mencari jalan ke kawasan tarikan menarik di Osaka atau membuat panggilan secara percuma! Hotel ini juga turut lengkap dengan banyak lagi kemudahan lain sepeti mesin basuh, mesin pengering dan vending machine.

Mengenai biliknya pula, dihias dengan moden, walaupun kecil seperti kebanyakan bilik-bilik lain di Jepun, keselesaan dan tahap kebersihannya menjadikan wang ringgit yang dikeluarkan terasa sangat berbaloi.

Hotel WBF Kitasemba EAST - Room Image

Terasa lapar? Anda boleh berehat di ruang santai hotel dan mendapatkan minuman, snek dan makanan lain secara percuma.

Lokasinya, tak perlu difikirkan lama-lama kerana sangat dekat dengan pelbagai tarikan di Osaka dan salah satunya adalah Nakanoshima Park yang kurang 1 km dari sini. 2 buah stesen metro line juga hanyalah 6 ke 10 minit berjalan kaki dari hotel.

Harga: Dari RM279+ Semalaman

Alamat: 541-0047 Osaka Prefecture, Osaka, Chuo-ku Awajimachi 2-6-8, Japan

Jarak Dari Pusat Bandar: 2.2 KM

Selanjutnya Di Booking.com

Sakuragawa Riverside Hotel

Sakuragawa Riverside Hotel Osaka - Main Image

Susahnya nak cari penginapan yang luas di Jepun ni kan. Macam mana kalau anda travel beramai-ramai? Ada ke tempat penginapan yang boleh memberikan anda keselesaan?

Salah satu hotel yang boleh anda booking adalah Sakuragawa Riverside Hotel. Bukan sahaja luas, tapi anda juga mungkin dapat menginap di bilik yang menyajikan pemandangan Dotonbori River.

Bukan hanya luas dan berpemandangan indah, hiasan dalaman hotel ini juga dapat membuatkan anda tenggelam dalam ketenangan yang sebenar.

Walaupun ringkas, gabungan warnanya sangat sejuk dipandang, tambahan lagi dengan ruangan yang luas, anda pasti tak sabar nak pulang ke bilik setiap kali keluar berjalan.

Sakuragawa Riverside Hotel Osaka - Room Image

Lokasinya, hanyalah 1 km dari Namba CITY shopping mall dan 800 meter dari Glico Man Sign. Ingin meneroka lebih jauh? Anda hanya perlu berjalan kaki selama 10 minit untuk sampai ke JR Namba ataupun Namba Station.

Harga: Dari RM286+ Semalaman

Alamat: 556-0021 Osaka Prefecture, Osaka, Naniwa-ku Saiwaicho 1-4-7, Japan

Jarak Dari Pusat Bandar: 3.9 KM

Selanjutnya Di Booking.com

Kalau anda mencari sebuah pengembaraan yang dapat membuat jiwa kegirangan luar biasa semasa di Jepun, destinasi yang terbaik untuk dipilih adalah Osaka. Dari Pokemon Centre, Round1 hinggalah kepada Universal Studios, kesemuanya dapat membuatkan anda rindu untuk datang sekali lagi.

Bukan sahaja tarikan yang menyeronokkan, Osaka turut memiliki tarikan alam semula jadi yang indah untuk memberi ruang anda menghirup udara yang segar dan lari dari kesibukan orang ramai. Ternyata, bermacam tempat menarik di Osaka yang pasti berjaya membuat anda sekeluarga terhibur!

Baca:Β 50 Destinasi Menarik Di Jepun

Bukan itu sahaja, penginapan-penginapan yang ditawarkan juga sangat menarik dan berlokasi strategik dengan tawaran harga yang berpatutan. Kalau senarai hotel ini masih tak cukup untuk membantu anda membuat pilihan yang tepat, anda boleh melayari booking.com untuk melihat senarai penginapan yang lebih banyak.

Tunggu apa lagi? Rancang perjalanan, booking penginapan dan terbanglah ke Osaka secepat mungkin! Selamat bercuti ke Osaka!